Artboard 1
05-03-2018 | Tamya Boumann
Studentenvereniging Lugus maakt Leidse studenten ondernemender
Workshop tijdens de Lugus Start-up week.

Als je als student een onderneming wilt beginnen, moet je bij Lugus zijn. Afgelopen week organiseerde deze studentenvereniging hun eerste Start-up-week. “Soms komen studenten hier om aan hun scriptie te werken en opeens hebben ze een eigen bedrijfje.”

Vincent (28) doet de master Cognitieve Taalkunde en is met een medestudent bij Lugus begonnen met het ontwikkelen van een vertaalprogramma. Na een testperiode, veel brainstormen en sparren met mede-Lugusstudenten zijn zij veranderd van onderneming. Op dit moment zijn zij bezig met een onderneming gespecialiseerd in chatbots. “Sommige studenten komen naar onze ruimte om simpelweg huiswerk te maken of aan hun scriptie te werken en opeens hebben zij hun eigen bedrijfje”, vertelt Vincent.

De Lugus-kantoorruimte bestaat uit verschillende bureau’s die de student-ondernemers met elkaar delen. Door deze open ruimte kunnen de studenten van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Richella Wieme (20), bestuurslid: “Lugus is dé plek om te ondernemen, maar ook zoveel meer. De studenten kunnen netwerken, brainstormen met elkaar, maar we zijn ook gewoon ‘social beings’.

De studentenverenging is speciaal gericht op ondernemend Leiden, in het bijzonder voor studenten. Momenteel bestaat de vereniging uit 119 ondernemers, met 48 verschillende start-ups, van 39 verschillende opleidingen. Samen met haar partners: de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Grant Thorton en Rabobank geeft Lugus studenten een springplank om een eigen onderneming te starten.

Start-up-week

Het doel van deze eerste editie van de Start-up-week, die plaatsvond 26 februari t/m 2 maart, was om  studenten kennis te laten maken met de nieuwe Hubspot-locatie. “Studenten waren veel bekender met onze oude locatie, bij Station Leiden Centraal. Wij willen die bekendheid weer creëren, iedereen moet het gevoel hebben dat zij altijd binnen kunnen lopen”, legt Richella uit.


Studenten konden tijdens de Start-up-week andere Lugus-leden ontmoeten, vragen stellen, maar ook zelf brainstormen over een onderneming. Ook konden ze een rondleiding krijgen door het Hubspot-gebouw om kennis te maken met de locatie. Op donderdagmiddag  was er een workshop Start your company in 50 minutes, waarbij studenten de tips & tricks konden leren van het ondernemen.

  • Vincent aan het woord over zijn onderneming.

Geen standaard studentenvereniging

“Om de drempel zo laag mogelijk te houden, doet Lugus niet aan ontgroeningen. Wij willen studenten juist aantrekken, niet afschrikken”, vertelt Richella. Studenten kunnen zich het hele jaar door aanmelden. Het enthousiasme en de openheid van Lugus spreekt volgens het bestuurslid de meeste studenten aan. Richella: “Je merkt dat bedrijven die oorspronkelijk bij Lugus zijn begonnen in het Hubspot gebouw blijven. Mede door de samenwerking en creatieve sfeer.”

“Lugus is erg tevreden met hun eerste Start-up week”, vertelt Richella. “Leiden is een echte studentenstad, maar het ondernemende mist nog. Lugus probeert van  Leiden een ondernemende stad  te maken.”

De eerstvolgende Lugus Start-upweek zal plaatsvinden in de week van 30 april.