Artboard 1
05-03-2018 | Tamya Boumann
Studentenvereniging Lugus maakt Leidse studenten ondernemender

Als je als student een onderneming wilt beginnen, moet je bij Lugus zijn. Afgelopen week organiseerde deze studentenvereniging hun eerste Start-up-week. “Soms komen studenten hier om aan hun scriptie te werken en opeens hebben ze een eigen bedrijfje.”

Vincent (28) doet de master Cognitieve Taalkunde en is met een medestudent bij Lugus begonnen met het ontwikkelen van een vertaalprogramma. Na een testperiode, veel brainstormen en sparren met mede-Lugusstudenten zijn zij veranderd van onderneming. Op dit moment zijn zij bezig met een onderneming gespecialiseerd in chatbots. “Sommige studenten komen naar onze ruimte om simpelweg huiswerk te maken of aan hun scriptie te werken en opeens hebben zij hun eigen bedrijfje”, vertelt Vincent.

De Lugus-kantoorruimte bestaat uit verschillende bureau’s die de student-ondernemers met elkaar delen. Door deze open ruimte kunnen de studenten van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Richella Wieme (20), bestuurslid: “Lugus is dé plek om te ondernemen, maar ook zoveel meer. De studenten kunnen netwerken, brainstormen met elkaar, maar we zijn ook gewoon ‘social beings’.

De studentenverenging is speciaal gericht op ondernemend Leiden, in het bijzonder voor studenten. Momenteel bestaat de vereniging uit 119 ondernemers, met 48 verschillende start-ups, van 39 verschillende opleidingen. Samen met haar partners: de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Grant Thorton en Rabobank geeft Lugus studenten een springplank om een eigen onderneming te starten.

Start-up-week

Het doel van deze eerste editie van de Start-up-week, die plaatsvond 26 februari t/m 2 maart, was om  studenten kennis te laten maken met de nieuwe Hubspot-locatie. “Studenten waren veel bekender met onze oude locatie, bij Station Leiden Centraal. Wij willen die bekendheid weer creëren, iedereen moet het gevoel hebben dat zij altijd binnen kunnen lopen”, legt Richella uit.


Studenten konden tijdens de Start-up-week andere Lugus-leden ontmoeten, vragen stellen, maar ook zelf brainstormen over een onderneming. Ook konden ze een rondleiding krijgen door het Hubspot-gebouw om kennis te maken met de locatie. Op donderdagmiddag  was er een workshop Start your company in 50 minutes, waarbij studenten de tips & tricks konden leren van het ondernemen.

  • Vincent aan het woord over zijn onderneming.

Geen standaard studentenvereniging

“Om de drempel zo laag mogelijk te houden, doet Lugus niet aan ontgroeningen. Wij willen studenten juist aantrekken, niet afschrikken”, vertelt Richella. Studenten kunnen zich het hele jaar door aanmelden. Het enthousiasme en de openheid van Lugus spreekt volgens het bestuurslid de meeste studenten aan. Richella: “Je merkt dat bedrijven die oorspronkelijk bij Lugus zijn begonnen in het Hubspot gebouw blijven. Mede door de samenwerking en creatieve sfeer.”

“Lugus is erg tevreden met hun eerste Start-up week”, vertelt Richella. “Leiden is een echte studentenstad, maar het ondernemende mist nog. Lugus probeert van  Leiden een ondernemende stad  te maken.”

De eerstvolgende Lugus Start-upweek zal plaatsvinden in de week van 30 april. 

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …