Artboard 1
06-03-2018 | Gery van Westbroek
Na dreigend coma: Operatie Boerhaave uiteindelijk toch geslaagd

Rijksmuseum Boerhaave heeft een bijzondere tijd achter de rug, met een sluiting, verbouwing en herinrichting. Nu stopt directeur Dirk van Delft ermee. Maar niet omdat hij geen toekomst ziet: ‘Het is nu echt weer een mooi, nieuw museum met volop kansen.’

‘Het was al een leuk museum toen ik hier twaalf jaar geleden startte als directeur’, zegt prof. dr. Dirk van Delft. Hij gaat deze maand met pensioen als directeur van Rijksmuseum Boerhaave: het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde.

Maar ondanks dat al leuke museum, gaf hij zichzelf en het museum toch een opdracht: ‘We moesten meer contact gaan zoeken met de buitenwereld. En daarnaast de collectie op een totaal andere manier laten zien, een manier die de bezoekers veel meer aanspreekt. Dat werd de Operatie Boerhaave.’

‘Dat betekent altijd alert zijn op zaken in de buitenwereld die voor het museum interessant kunnen zijn, je netwerk onderhouden en proactief opereren’, legt Van Delft uit. ‘Is er een idee voor een tentoonstelling of een evenement, een partner waarmee we kunnen samenwerken of een activiteit waaraan we mee kunnen doen?’

Zo is er bijvoorbeeld deze maand een middag georganiseerd rondom een schenking aan Boerhaave van originele documenten van Einstein en Lorentz. Dat geeft aandacht in de media en trekt publiek. ‘Zo is er in Boerhaave altijd wel wat te beleven’, volgens Van Delft.

Wijziging spelregels

In 2011 dreigde echter plotseling flink de klad te komen in de Operatie Boerhaave. Het kabinet zette stevige bezuinigingen in gang en toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra kwam terug op eerder met het Ministerie gemaakte afspraken.

‘Tijdens de wedstrijd werden de spelregels veranderd, en dat ook nog eens met terugwerkende kracht’, zegt Van Delft daarover. Hij vindt het nog steeds een rotstreek, maar wel eentje waarmee het museum zijn voordeel heeft gedaan.

‘Met terugwerkende kracht werden de regels veranderd’

Er waren geen financiële tekorten. Toch moest plotseling op korte termijn ruim 7 ton aan eigen opbrengsten gevonden worden. ‘Als we dat niet zouden redden, hadden we alleen nog maar geld gekregen om de collectie in depot overeind te houden. In dat geval zouden we een soort museum in coma zijn geworden. Dan hadden we het loodje gelegd.’

Met een uiterste krachtinspanning van velen, is het uiteindelijk ruimschoots gelukt om de benodigde gelden te vinden. Er waren giften, een benefietavond en een veiling. ‘Maar dat was natuurlijk wel een heftige toestand, het was alle hens aan dek’, zegt Van Delft daar nu over.

Sluiting en heropening

Later bleek dat het museum toch gesloten moest worden, maar nu om een hele andere reden en gelukkig maar tijdelijk. De klimaatinstallatie moest vervangen worden. Ook was er allerlei ander noodzakelijk onderhoud aan het gebouw.

‘Dat was natuurlijk dé kans je slag te slaan qua presentatie van de collectie’

‘Daarvoor moest de hele tent dicht en alles eruit’, licht van Delft toe. ‘Dat was natuurlijk dé kans je slag te slaan qua presentatie van de collectie.’ De vroegere chronologische opstelling kon op die manier plaats maken voor een meer eigentijdse en toegankelijke presentatie naar thema’s.

Mede omdat de klimaatinstallatie meer tijd vroeg dan gedacht, is het museum uiteindelijk bijna twee jaar gesloten geweest. Maar medio december 2017 is het museum feestelijk heropend, tegelijk met de nieuwe presentatie van de collectie.

 

De ontvangst en bezoekersaantallen

‘Die nieuwe presentatie is heel goed geland, heel goed gewaardeerd in de media, maar vooral ook door het publiek’, zegt Van Delft. ‘De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren sowieso al heel erg gestegen.’

Bij de binnenkomst van Van Delft had Boerhaave ongeveer 30 duizend bezoekers per jaar. Het laatste volledige kalenderjaar voor de verbouwing – 2015 – was een recordjaar met 104 duizend bezoekers.

‘De voortekenen nu zijn dus prima.’

‘De eerste twee maanden na de heropening zitten we qua bezoekersaantallen nu zo’n vijftig procent hoger dan dezelfde maanden in het recordjaar’, vervolgt Van Delft. ‘De doelstelling is 125 duizend bezoekers op jaarbasis.’

‘Je kan moeilijk extrapoleren op basis van die eerste twee maanden, maar als die maatgevend zijn, gaan we die doelstelling dik halen. De voortekenen nu zijn dus prima. Tot nu toe kunnen we alleen maar tevreden zijn met de respons en hoe men de nieuwe presentatie waardeert.’ Daarmee is Operatie Boerhaave ruimschoots geslaagd.

Dirk van Delft: ‘In Boerhaave is altijd wel wat te beleven.’ Foto: Museum Boerhaave.

Dirk van Delft (1951)

1969-1974 Studie wis- en natuurkunde

1975-1977 Studie psychologie

1977-1994 Leraar natuurkunde, College Leeuwenhorst Noordwijkerhout.

1994-2006 (Chef-)redacteur wetenschappen NRC Handelsblad

2005 Promotie, proefschrift: Heike Kamerlingh Onnes: een biografie.

2005 Universitair hoofddocent Wetenschapsgeschiedenis Sterrewacht Leiden

2006 Directeur Rijksmuseum Boerhaave

2008 Bijzonder hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen Universiteit Leiden.

Tegen de trend in

Vanwege bezuinigingen hebben veel musea ervoor gekozen conservatoren te laten afvloeien. ‘Dat is toch een beetje de kip met de gouden eieren slachten’, volgens Van Delft.

Binnen Boerhaave is daar niet voor gekozen. ‘Want die conservatoren doen onderzoek en die komen tot de verhalen die aan de collectie kleven. Die verhalen kan je vervolgens gebruiken om publiek te trekken.’

‘Boerhaave heeft een goed geoutilleerd restauratieatelier met capabele mensen, en conservatoren die er verstand van hebben. Zo wordt bijvoorbeeld nu een microscoop van Van Leeuwenhoek onderzocht. Ook hebben we zo’n Van Leeuwenhoek-microscoop, die een tijdje geleden ergens opdook, kunnen identificeren.’

Die microscopen behoren tot de topstukken van het museum en waren onlangs nog prominent aanwezig in het tv-programma Het Pronkstuk van Nederland. Andere attracties zijn het anatomisch theater en de vulpen waarmee Einstein zijn relativiteitstheorie aan het papier heeft toevertrouwd.

 

Vooruitzichten

‘Met de verbouwing en de nieuwe presentatie is het nu weer echt een mooi nieuw museum.’ Van Delft ziet daarom een zonnige toekomst voor Boerhaave. ‘Er zijn allerlei kansen. Het museum kun je internationaal verder uitrollen. Samenwerkingsverbanden met mooie tentoonstellingen die eerst hier en daarna elders zijn, of andersom.

We hebben een hele goeie pers gehad. We staan er goed op, hebben een goede naamsbekendheid en mooie bezoekersaantallen. Ook doen we goed onderzoek. Dat betekent dat Boerhaave voor anderen een mooie partij is om mee samen te werken.’

‘Boerhaave is voor anderen een mooie partij om mee samen te werken.’

Over zijn eigen toekomst na zijn pensionering zegt Van Delft: ‘Ik ga meer schrijven. Dat vind ik gewoon hartstikke leuk. Schrijven is een soort ademen voor mij.’ Tussendoor heeft hij altijd al geschreven. Vorige maand is er nog een boek van hem uitgekomen, over de elektronenmicroscoop.

‘Ik ga kortebaanwerk doen, zoals boekbesprekingen en stukjes schrijven. Maar ik ga ook weer een mooi groot project doen, de biografie van Lorentz.’ Dat was een Leidse hoogleraar, een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs. Net zoals Kamerlingh Onnes, op wiens biografie Van Delft is gepromoveerd.

‘Met dat nieuwe Lorentz-project ben ik wel weer een paar jaar zoet’, zegt Van Delft. ‘Dus ik maak me geen zorgen over mijn toekomst.’ ●

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …