Artboard 1
10-03-2018 | Suzanne Nelemans
Meeting Point helpt Leidse vluchteling-studenten

Hoogopgeleide, ambitieuze vluchtelingen staan te springen om in Nederland te beginnen met studeren. Helaas gaat dat niet altijd zo makkelijk. Het Meeting Point biedt steun aan Leidse vluchteling-studenten.

Op een ijskoude donderdagmiddag stap ik het Meeting Point binnen. Ik word hartelijk ontvangen en strijk neer op een bank met gekleurde kussens. Boven de bank prijkt een quote van Nelson Mandela: Education is the most powerful weapon we can use to change the world.

Studentenbegeleider Ynette Caupan is bezig met het opstellen van een CV samen met de Afghaanse Belqis. Als Ynette haar uitlegt dat ik als studente journalistiek een artikel schrijf over het Meeting Point, is Belqis meteen enthousiast. ‘Dan ben je heel goed met taal! Kun je mij helpen?’ En voor ik het weet ben ik bezig met het nakijken van haar huiswerk.

Taalbarrière

Belqis is in Afghanistan afgestudeerd in privaatrecht en familierecht, maar omdat het rechtssysteem in Nederland anders is, moet ze weer helemaal bij het begin starten. ‘In Afghanistan wordt het rechtssysteem voor een heel groot deel bepaald door religie, hier is dat niet zo.’

Dit jaar is ze begonnen met de studie rechten aan Universiteit Leiden, maar de taal vormde een te grote barrière. Belqis: ‘Ik ging het BSA (Bindend Studie Advies) niet halen en daarom ben ik voortijdig gestopt. Ik spreek goed Nederlands, maar moet ook de juridische taal in het Nederlands beheersen.’ Nu gaat ze naar school om taalniveau C2 te leren en in september wil ze opnieuw starten met de studie.

Belqis is een van de vluchteling-studenten die langskomt bij het Meeting Point. Deze plek is bedacht door Lesage Munyemana, zelf vluchteling uit Congo en biologiestudent aan Universiteit Leiden. Bij het Meeting Point vinden vluchteling-studenten een luisterend oor en kunnen zij andere studenten ontmoeten, maar ook worden er trainingen verzorgd om academische vaardigheden en sollicitatie-technieken te verbeteren en worden vluchteling-studenten geholpen praktische zaken zoals het inschrijven bij Universiteit Leiden en de  voorbereiding op een studie.

Worsteling

Lesage: ‘Ik was heel blij toen ik eindelijk, na maanden van wachten en verveling, mijn verblijfsvergunning kreeg en mocht studeren. Maar ik ontdekte al snel dat het Nederlandse onderwijssysteem anders is dan ik was gewend. Studeren is hier meer dan alleen je tentamens halen: ik moest meedoen met groepsopdrachten en gebruikmaken van digitale leermiddelen.’

Het Meeting Point werkt samen met het UAF, een stichting voor hoogopgeleide vluchtelingen. Het Meeting Point is onderdeel van studie- en studentenondersteuning van Universiteit Leiden.

Na een lange worsteling vond Lesage zijn weg naar de studentenondersteuning. Toen hij hier hulp kreeg, ontstond bij hem het idee voor een Meeting Point en sinds 6 oktober 2016 is het Meeting Point een feit. Samen met studentenbegeleider Ynette verwelkomt en begeleidt hij hier vluchteling-studenten.

Ynette: ‘Ik werkte hiervoor bij de overheid als loopbaanadviseur en coach, maar het was mijn droom om te werken met studenten. Ik zag de vacature van studentenbegeleider bij het Meeting Point langskomen, en dacht: dit moet ik doen! Ik kom zelf uit Curaçao en hoewel mijn situatie niet te vergelijken is met vluchteling-studenten, weet ik ook hoe het is om te studeren in een ‘vreemd land’ en hoe je daarna met succes je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Ik herken daarom veel situaties die vluchteling-studenten meemaken en kan hen hierdoor goed op weg helpen. Daarbij wordt ik ook ondersteund door mijn collega’s van Studie en Studentenondersteuning.’

‘Diploma’s van vluchteling-studenten worden vaak lager gewaardeerd in Nederland’

Maar waar lopen vluchteling-studenten tegenaan in Leiden? Ynette: ‘Regelmatig wordt het diploma dat vluchteling-studenten hebben gehaald in hun land van herkomst, lager gewaardeerd in Nederland. Dan hebben ze een bacheloropleiding afgerond, maar kunnen zij niet zomaar doorstromen naar een master. Soms moeten ze zelfs zoals Belqis weer in het eerste jaar beginnen.’

‘Ik ben verkaast’

De Syrische Ayman heeft minder studiejaren in het vooruitzicht. Hij voltooide een bachelor en master op het gebied van IT in Aleppo en begint in september aan een master in Nederland. ‘Ik ben verkaast,’ zegt hij als ik hem vraag hoe hij het vindt in Nederland.

Ayman: ‘Ik voel me een Nederlander. Ik heb in de twee jaar dat ik hier woon, zo veel mogelijk proberen te leren over de Nederlandse cultuur en neem het goede daarvan over.’ Om zo snel mogelijk de taal en cultuur te leren, deed Ayman vrijwilligerswerk in de bibliotheek en op dit moment loopt hij stage bij het Meeting Point.

In samenwerking met Hogeschool Leiden biedt de universiteit vluchteling-studenten tussen 18 en 28 jaar het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL). Hiermee ontwikkelen studenten zich in één cursusjaar  naar het gewenste startniveau voor een studie in het hoger onderwijs.

Ondanks het positieve verhaal van Ayman, blijkt uit de gesprekken die ik voer met de vluchteling-studenten, dat integratie een lastig punt blijft. Nederlanders zijn gesloten. Nederlandse studenten hebben hun eigen kliekje en maken niet snel een praatje met iemand die niet een van hen is. Met als gevolg dat vluchteling-studenten veel dingen zelf moeten uitzoeken.

De Luizenmoeder

Een studerende moeder, gevlucht uit Eritrea vertelt met pijn in haar stem over haar dochter van 11 die weinig vriendinnetjes heeft op school. ‘We woonden eerst in Rotterdam, daar vielen we helemaal niet op in de buurt of op school. Maar toen verhuisden we naar Sassenheim en plotseling werd mijn dochters taalgebruik steeds gecorrigeerd door andere kinderen en was ze anders.’

Hoe geïntegreerd deze mensen al zijn blijkt als we het hebben over de schoolpleinen in Sassenheim vol blonde moeders die elkaar al jaren kennen, waar ze maar moeilijk haar plek vindt. Iemand roept enthousiast: ‘Dat is van die serie, De Luizenmoeder of zo? Dat moet je echt zien!’

Rafelig randje

‘Vluchteling-studenten weten ons niet te vinden’

Het Meeting Point lijkt een succesverhaal, een schot  in de roos. Maar elk succesverhaal kent een rafelig randje. Ynette: ‘Allerlei journalisten zijn hier over de vloer geweest, Lesage heeft een toespraak mogen houden tijdens de opening van het academisch jaar in 2016 en toch hebben we nog steeds niet de aandacht die we zouden willen hebben. Vluchteling-studenten die nu aan Universiteit Leiden studeren, weten ons niet te vinden. Er is een hele grote groep die we niet bereiken. Hoe komt dat?’

Een lastige, pijnlijke vraag. Iedereen was geïnspireerd door de prachtige toespraak van Lesage, maar hoeveel van die 1280 aanwezigen bij de opening van het academisch jaar zijn er na anderhalf jaar nog betrokken bij het Meeting Point? Wie van de Nederlandse studenten, die in hun keurige jasjes en dasjes Lesage hoorden spreken, zouden eens zijn gaan kijken?

De Nederlanders van morgen

De oplossing? Meer betrokkenheid, echte interesse en misschien zelfs conreet aan de slag gaan, bijvoorbeeld als taalvrijwilliger. Laten we in ieder geval niet de moeder zijn die alleen met haar eigen vriendinnen praat op het schoolplein of de student die alleen samenwerkt met zijn vertrouwde vriendenclubje. Lesage zei in zijn toespraak in september 2016 terecht: ‘de vluchtelingen van vandaag, zijn de Nederlanders van morgen’.

Toespraak

Bekijk hier de toespraak van oprichter Lesage Munyemana die hij hield bij de opening van het academisch jaar 2016-2017. Het begint bij 13.22.