Artboard 1
10-03-2018 | Laurens Fluit
Fietsendiefstal in Leiden
sdr

In de afgelopen vijf jaar was er een dalende lijn te zien in de hoeveelheid fietsendiefstallen die in Leiden plaatsvonden, volgens de cijfers van politie Den Haag . Het afgelopen jaar, 2017, vormde daar een uitzondering op. Voor het eerst sinds enkele jaren werden er toen meer fietsen gestolen dan in het jaar ervoor.

 

Je fiets op slot zetten is niet meer voldoende. Dat blijkt uit de ervaring van Eva Geerdink, een studente in Leiden. Eind 2017 werd haar fiets gestolen.

“Mijn fiets stond bij het station, ik was zelf even de stad in. Mijn fiets stond gewoon op slot, maar toch werd hij gestolen. Ik heb hem helaas niet meer teruggevonden, ik ben nog wel een aantal keer terug geweest om te kijken of hij er nog stond, maar helaas.”

 

Eva raadt iedereen aan om een hangslot te kopen. “Let er altijd goed op dat je je fiets op slot zet, en zet je fiets als het mogelijk is altijd in een fietsenrek of in een fietsenstalling. Ik zet mijn fiets altijd bij een aantal andere fietsen. Ik verstopt mijn fiets dan een beetje tussen de andere fietsen.”

Burgerinitiatief

Een slot en de politie zijn dus niet altijd genoeg om je fiets veilig te stellen. Sinds enkele jaren nemen mensen ook zelf het initiatief om samen de buurt veilig te houden. In een initiatief genaamd Leiden-Alert houden buurtbewoners elkaar via Whatsapp op de hoogte over verdachte situaties. Zo kunnen dus bijvoorbeeld diefstallen, maar ook andere misdaden voorkomen worden.

“We hebben een duidelijk punt kunnen zetten in o.a. de wijk Stevenshof” zegt bedenker en oprichter van Leiden-Alert Mike van Doorn. “Deze wijk is erg actief als het gaat om verdachte situaties. Mensen houden elkaar enorm goed op de hoogte van wat ze moeten doen en kunnen doen. Zo is daar kort geleden nog een inbraak in een bestelbusje verijdeld.

Van de toename van diefstallen in het afgelopen jaar heeft hij niet veel gemerkt: “Zelf merk ik niet heel veel toename van diefstallen. Je hoort er meestal iets van als de politie erover een bericht plaatst op Facebook en/of Twitter en/of hun website politie.nl. Daarnaast is het gissen en wachten op jaarlijkse cijfers.“

Samenwerking

Volgens Van Doorn zouden er meer diefstallen en andere misdaden voorkomen kunnen worden door meer samenwerking met de gemeente te hebben. “Het liefst hebben we een mooie samenwerking met de Gemeente Leiden, zoals we met OegstgeestAlert hebben kunnen regelen in haar gemeente. Dit soort voor bekendheid, reclame en zo kunnen we borden en andere zaken zoals stickers vergoed krijgen. Samen met de eigenaar van OegstgeestAlert wordt Leiden-Alert beheerd. Dat betekend dat er eigen kosten zijn voor alles en dat kan niet blijvend zo zijn. Daarom is een samenwerking met grote partijen van belang. “

Er zijn dus verschillende oplossingen om diefstal tegen te gaan, maar het is moeilijk om het helemaal te voorkomen. Het is dus vooral een kwestie van veel geluk hebben en een zwaar hangslot.