Artboard 1
11-03-2018 | Eva Geerdink
Dineren bij kaarslicht tussen de studenten

De Leidse studentenvereniging Augustinus heeft al meer dan twintig jaar een restaurant. Veel gasten zijn studenten, maar ook andere eters zijn welkom. ‘Oudere mensen die hier komen eten zijn vaak echte ras-Leidenaren die ons restaurant toevallig kennen.’

De buitenkant van het pand van de studentenvereniging Augustinus doet niet vermoeden dat op de tweede verdieping een restaurant is gevestigd. Ook eenmaal binnen is er geen enkele aanwijzing dat daarop duidt. Zo vormen twee groene deuren zonder bordje met daarop de vermelding ‘restaurant’ de toegang tot het restaurant.

L.V.V.S. Augustinus is de grootste en een van de oudste studentenverenigingen in Leiden. De vereniging is opgericht in 1893 en sinds 1926 gevestigd in haar sociëteit ‘Eigen Huis’ aan het Rapenburg. In 1996 opent de vereniging officieel de deuren van haar restaurant. Voorheen was het restaurant een mensa waar voornamelijk leden aten, maar al snel werd besloten om het te veranderen in een eetgelegenheid waar iedereen welkom is. Het Augustijnse etablissement loopt goed, door de inzet van zowel leden als personeel.

Chef-kok: ‘Je moet blijven innoveren’

‘Vanaf 1 november werk ik al twintig jaar in het restaurant.’ Chef-kok Ad Wamelink (66) zit op zijn krukje naast het fornuis. Hij kijkt bedachtzaam de lucht in, terwijl de muziek van de radio door de keuken echoot. Op het keukenblad in de hoek staat een biertje. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ‘Ik heb gewoon echt veel lol in de keuken. Tijdens werk zit ik vaak met leuke mensen een muziekje te draaien en een drankje te drinken.’

In 1998 begon Wamelink zijn baan als kok van het restaurant en inmiddels is hij naast koken ook verantwoordelijk voor welke gerechten op de menukaart komen te staan. ‘Ik bedenk alle gerechten zelf, maar dat is af en toe wel lastig. Ik werk hier namelijk al zo lang en dan is het soms moeilijk om te bedenken wat we volgende week weer als dagschotel gaan neerzetten. Je moet blijven innoveren.’

Toezichthoudster: ‘Wij hebben als taak om aan te sturen’

Chef-kok Wamelink vormt samen met de eerstejaars de keukenbrigade. Restaurantcommissielid Laura van Kan (20) houdt toezicht op de eerstejaars. ‘Het restaurant is altijd gerund door studenten en door de restaurantcommissie. De eerstejaars hebben als verplichting dat ze eens in de zes tot acht weken hier komen werken en de restaurantcommissie heeft dan als taak om ze aan te sturen en te zeggen wat ze moeten doen.’

Ook zorgt de restaurantcommissie ervoor dat een avond in het restaurant goed verloopt. ‘De commissie bestaat uit zestien mensen. Op een avond staan we altijd met z’n drieën en één van ons helpt Ad in de keuken. Hij of zij doet dan bijvoorbeeld alle vegetarische wraps in de oven en helpt met schoonmaken. De andere twee staan in het restaurant zelf. Een zit dan bij de kassa en rekent af en de ander houdt in de gaten of een klant klaar is met eten, zodat de vieze borden kunnen worden opgehaald.’

 

 

Bestuurslid: ‘De sfeer is studentikoos’

Hoewel iedereen welkom is om te dineren in het restaurant, komen er volgens bestuurslid taps-consumabel Adi Supriyanto (23) voornamelijk studenten eten. Volgens Supriyanto, die de restaurantcommissie leidt, komt dit doordat het restaurant niet erg bekend is buiten het studentenleven.

We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht.

‘Er komen vaak leden van andere studentenverenigingen dineren, omdat zij het eten in ons restaurant soms lekkerder vinden dan hun dagelijkse bord pasta pesto. Oudere mensen die hier komen eten zijn vaak echte ras-Leidenaren die ons restaurant toevallig kennen, oud-leden of kennissen of collega’s van leden. Opvallend is dat de laatste tijd ook vaker scholieren komen eten, in de hoop een glimp van het studentenleven op te vangen. De sfeer van het restaurant is namelijk erg studentikoos. Vervolgens bieden wij ze dan een rondleiding aan door Augustinus.’

Bezoeker: ‘Ik vind het leuk dat je daadwerkelijk een menukaart ontvangt’

‘Ik heb twee keer gegeten op  Augustinus’, vertelt studente Pedagogische Wetenschappen Eline Roep (21). ‘Ondanks dat ik geen lid ben van de vereniging, kom ik er af en toe eten met mijn vriendinnen die wel lid zijn. Ik vind het leuk dat je daadwerkelijk een menukaart ontvangt en dat je ook echt bediend wordt, terwijl je bij een studentenvereniging eet. Wel denk ik dat als ik gezellig met vriendinnen uitgebreid wil gaan dineren,  ik liever naar een regulier restaurant ga. Er eten namelijk ook veel leden in het Augustijnse restaurant en die kunnen soms luidruchtig zijn. Wanneer ik echter een feestje heb en even snel en goedkoop wil eten is het een optie.’

Toegankelijk restaurant

Supriyanto is trots op het Augustijnse etablissement. ‘We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht. We worden namelijk vaak niet erkent als een echt restaurant, maar daardoor kunnen we juist heel erg spelen met wat we doen. We kunnen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk gerechten opeens anders maken of iets veranderen aan het uiterlijk van het restaurant. Niemand boeit het. Sterker nog, de klanten vinden het alleen maar leuk.’

Ook Wamelink is tevreden over het restaurant. ‘Het is hier gewoon erg gezellig.’ Opnieuw moet hij glimlachen. Vervolgens tuurt hij vanuit de keuken naar een tafeltje waaraan twee mannen zitten met een menukaart in hun handen. ‘Kijk, deze mensen die nu willen bestellen ken ik helemaal niet. Zo zie je maar dat ons restaurant toegankelijk is voor iedereen!’

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …