Artboard 1
11-03-2018 | Eva Geerdink
Dineren bij kaarslicht tussen de studenten

De Leidse studentenvereniging Augustinus heeft al meer dan twintig jaar een restaurant. Veel gasten zijn studenten, maar ook andere eters zijn welkom. ‘Oudere mensen die hier komen eten zijn vaak echte ras-Leidenaren die ons restaurant toevallig kennen.’

De buitenkant van het pand van de studentenvereniging Augustinus doet niet vermoeden dat op de tweede verdieping een restaurant is gevestigd. Ook eenmaal binnen is er geen enkele aanwijzing dat daarop duidt. Zo vormen twee groene deuren zonder bordje met daarop de vermelding ‘restaurant’ de toegang tot het restaurant.

L.V.V.S. Augustinus is de grootste en een van de oudste studentenverenigingen in Leiden. De vereniging is opgericht in 1893 en sinds 1926 gevestigd in haar sociëteit ‘Eigen Huis’ aan het Rapenburg. In 1996 opent de vereniging officieel de deuren van haar restaurant. Voorheen was het restaurant een mensa waar voornamelijk leden aten, maar al snel werd besloten om het te veranderen in een eetgelegenheid waar iedereen welkom is. Het Augustijnse etablissement loopt goed, door de inzet van zowel leden als personeel.

Chef-kok: ‘Je moet blijven innoveren’

‘Vanaf 1 november werk ik al twintig jaar in het restaurant.’ Chef-kok Ad Wamelink (66) zit op zijn krukje naast het fornuis. Hij kijkt bedachtzaam de lucht in, terwijl de muziek van de radio door de keuken echoot. Op het keukenblad in de hoek staat een biertje. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ‘Ik heb gewoon echt veel lol in de keuken. Tijdens werk zit ik vaak met leuke mensen een muziekje te draaien en een drankje te drinken.’

In 1998 begon Wamelink zijn baan als kok van het restaurant en inmiddels is hij naast koken ook verantwoordelijk voor welke gerechten op de menukaart komen te staan. ‘Ik bedenk alle gerechten zelf, maar dat is af en toe wel lastig. Ik werk hier namelijk al zo lang en dan is het soms moeilijk om te bedenken wat we volgende week weer als dagschotel gaan neerzetten. Je moet blijven innoveren.’

Toezichthoudster: ‘Wij hebben als taak om aan te sturen’

Chef-kok Wamelink vormt samen met de eerstejaars de keukenbrigade. Restaurantcommissielid Laura van Kan (20) houdt toezicht op de eerstejaars. ‘Het restaurant is altijd gerund door studenten en door de restaurantcommissie. De eerstejaars hebben als verplichting dat ze eens in de zes tot acht weken hier komen werken en de restaurantcommissie heeft dan als taak om ze aan te sturen en te zeggen wat ze moeten doen.’

Ook zorgt de restaurantcommissie ervoor dat een avond in het restaurant goed verloopt. ‘De commissie bestaat uit zestien mensen. Op een avond staan we altijd met z’n drieën en één van ons helpt Ad in de keuken. Hij of zij doet dan bijvoorbeeld alle vegetarische wraps in de oven en helpt met schoonmaken. De andere twee staan in het restaurant zelf. Een zit dan bij de kassa en rekent af en de ander houdt in de gaten of een klant klaar is met eten, zodat de vieze borden kunnen worden opgehaald.’

 

 

Bestuurslid: ‘De sfeer is studentikoos’

Hoewel iedereen welkom is om te dineren in het restaurant, komen er volgens bestuurslid taps-consumabel Adi Supriyanto (23) voornamelijk studenten eten. Volgens Supriyanto, die de restaurantcommissie leidt, komt dit doordat het restaurant niet erg bekend is buiten het studentenleven.

We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht.

‘Er komen vaak leden van andere studentenverenigingen dineren, omdat zij het eten in ons restaurant soms lekkerder vinden dan hun dagelijkse bord pasta pesto. Oudere mensen die hier komen eten zijn vaak echte ras-Leidenaren die ons restaurant toevallig kennen, oud-leden of kennissen of collega’s van leden. Opvallend is dat de laatste tijd ook vaker scholieren komen eten, in de hoop een glimp van het studentenleven op te vangen. De sfeer van het restaurant is namelijk erg studentikoos. Vervolgens bieden wij ze dan een rondleiding aan door Augustinus.’

Bezoeker: ‘Ik vind het leuk dat je daadwerkelijk een menukaart ontvangt’

‘Ik heb twee keer gegeten op  Augustinus’, vertelt studente Pedagogische Wetenschappen Eline Roep (21). ‘Ondanks dat ik geen lid ben van de vereniging, kom ik er af en toe eten met mijn vriendinnen die wel lid zijn. Ik vind het leuk dat je daadwerkelijk een menukaart ontvangt en dat je ook echt bediend wordt, terwijl je bij een studentenvereniging eet. Wel denk ik dat als ik gezellig met vriendinnen uitgebreid wil gaan dineren,  ik liever naar een regulier restaurant ga. Er eten namelijk ook veel leden in het Augustijnse restaurant en die kunnen soms luidruchtig zijn. Wanneer ik echter een feestje heb en even snel en goedkoop wil eten is het een optie.’

Toegankelijk restaurant

Supriyanto is trots op het Augustijnse etablissement. ‘We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht. We worden namelijk vaak niet erkent als een echt restaurant, maar daardoor kunnen we juist heel erg spelen met wat we doen. We kunnen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk gerechten opeens anders maken of iets veranderen aan het uiterlijk van het restaurant. Niemand boeit het. Sterker nog, de klanten vinden het alleen maar leuk.’

Ook Wamelink is tevreden over het restaurant. ‘Het is hier gewoon erg gezellig.’ Opnieuw moet hij glimlachen. Vervolgens tuurt hij vanuit de keuken naar een tafeltje waaraan twee mannen zitten met een menukaart in hun handen. ‘Kijk, deze mensen die nu willen bestellen ken ik helemaal niet. Zo zie je maar dat ons restaurant toegankelijk is voor iedereen!’

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …