Artboard 1
11-03-2018 | Eva Geerdink
Dineren bij kaarslicht tussen de studenten

LEIDEN – In de jaren negentig wordt binnen studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus een eigen restaurant opgericht, waar zowel leden als niet-leden welkom zijn. Het team van merendeels Augustijnen zorgt ervoor dat het restaurant draaiende wordt gehouden.

Leidse Vereniging Voor Studenten Augustinus is de grootste en een van de oudste studentenverenigingen in Leiden. Het is opgericht in 1893 en sinds 1926 gevestigd in haar sociëteit ‘Eigen Huis’ aan het Rapenburg. In 1996 opent de vereniging officieel de deuren van haar restaurant. Voorheen was het restaurant een mensa waar voornamelijk leden aten, maar al snel werd besloten om het te veranderen in een eetgelegenheid waar iedereen welkom is.

Aan de buitenkant van de vereniging doet echter niets vermoeden dat op de tweede verdieping een restaurant is. Ook eenmaal binnen is er geen enkele aanwijzing dat daarop duidt en vormen twee groene deuren de toegang tot het restaurant. Desondanks loopt het Augustijnse etablissement goed, door de inzet van zowel een aantal leden als het personeel.

Chef de cuisine

‘Vanaf 1 november werk ik al twintig jaar in het restaurant.’ Chef-kok Ad Wamelink (66) zit op zijn krukje naast het fornuis. Hij kijkt bedachtzaam de lucht in, terwijl de muziek van de radio door de keuken echoot. Op het keukenblad in de hoek staat een biertje. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ‘Ik heb gewoon echt veel lol in de keuken. Tijdens werk zit ik vaak met leuke mensen een muziekje te draaien en een drankje te drinken.’

In 1998 begon Wamelink zijn baan als kok van het restaurant en inmiddels is hij naast koken ook verantwoordelijk voor welke gerechten op de menukaart komen te staan. ‘Ik bedenk alle gerechten zelf, maar dat is af en toe wel lastig. Ik werk hier namelijk al zo lang en dan is het soms moeilijk om te bedenken wat we volgende week weer als dagschotel gaan neerzetten. Je moet blijven innoveren.’

Toezichthoudster

Samen met de eerstejaars Augustijnen die Wamelink bijstaan, wordt de keukenbrigade gevormd. Restaurantcommissie-lid Laura van Kan (20) houdt toezicht op de eerstejaars. ‘Het restaurant is altijd gerund door studenten en door de restaurantcommissie. De eerstejaars hebben als verplichting dat ze eens in de zes tot acht weken hier komen werken en de restaurantcommissie heeft dan als taak om ze aan te sturen en te zeggen wat ze moeten doen.’

Ook zorgt de restaurantcommissie ervoor dat een avond in het restaurant goed verloopt. ‘De commissie bestaat uit zestien mensen. Op een avond staan we altijd met z’n drieën en één van ons helpt Ad in de keuken. Hij of zij doet dan bijvoorbeeld alle vegetarische wraps in de oven en helpt met schoonmaken. De andere twee staan in het restaurant zelf. Een zit dan bij de kassa en rekent af en de ander houdt in de gaten of een klant klaar is met eten, zodat de vieze borden kunnen worden opgehaald.’

 

Bestuur

Hoewel iedereen welkom is om te dineren in het restaurant, komen er volgens bestuurslid taps-consumabel Adi Supriyanto (23) voornamelijk studenten eten. Volgens Supriyanto, die de restaurantcommissie leidt, komt dit doordat het restaurant niet erg bekend is buiten het studentenleven.

We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht.

‘Er komen vaak leden van andere studentenverenigingen dineren, omdat zij het eten in ons restaurant soms lekkerder vinden dan hun dagelijkse bord pasta pesto. Oudere mensen die hier komen eten zijn vaak echte ras-Leidenaren die ons restaurant toevallig kennen, oud-leden of kennissen of collega’s van leden. Opvallend is dat de laatste tijd ook vaker scholieren komen eten, in de hoop een glimp van het studentenleven op te vangen. De sfeer van het restaurant is namelijk erg studentikoos. Vervolgens bieden wij ze dan een rondleiding aan door Augustinus.’

‘Ik heb twee keer gegeten op  Augustinus’, vertelt studente Pedagogische Wetenschappen Eline Roep (21). ‘Ondanks dat ik geen lid ben van de vereniging, kom ik er af en toe eten met mijn vriendinnen die wel lid zijn. Ik vind het leuk dat je daadwerkelijk een menukaart ontvangt en dat je ook echt bediend wordt, terwijl je bij een studentenvereniging eet. Wel denk ik dat als ik gezellig met vriendinnen uitgebreid wil gaan dineren,  ik liever naar een regulier restaurant ga. Er eten namelijk ook veel leden in het Augustijnse restaurant en die kunnen soms luidruchtig zijn. Wanneer ik echter een feestje heb en even snel en goedkoop wil eten is het een optie.’

Toegankelijk restaurant

Supriyanto is trots op het Augustijnse etablissement. ‘We zijn eigenlijk een restaurant waar niemand iets van verwacht. We worden namelijk vaak niet erkent als een echt restaurant, maar daardoor kunnen we juist heel erg spelen met wat we doen. We kunnen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk gerechten opeens anders maken of iets veranderen aan het uiterlijk van het restaurant. Niemand boeit het. Sterker nog, de klanten vinden het alleen maar leuk.’

Ook Wamelink is tevreden over het restaurant. ‘Het is hier gewoon erg gezellig.’ Opnieuw moet hij glimlachen. Vervolgens tuurt hij vanuit de keuken naar een tafeltje waaraan twee mannen zitten met een menukaart in hun handen. ‘Kijk, deze mensen die nu willen bestellen ken ik helemaal niet. Zo zie je maar dat ons restaurant toegankelijk is voor iedereen!’