Artboard 1
11-03-2018 | Claire Witteman
Een duurzamer Leiden (1) : zwetende studenten van roeiclub verwarmen zelf hun borrelzaal
Foto: Claire Witteman
In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?

 

 

 

Deze week staat Koninklijke Studenten Roeivereeniging (K.S.R.V.) Njord centraal. Bij binnenkomst in het zogenaamde ‘krachthonk’ komt je een warmtegolf tegemoet. Naast het buiten roeien wordt hier ook volop binnen de muren gesport.   “Zet toch een raampje open”, zou je denken.  Toch blijkt het dat er een geheel duurzaam beleid zit achter het vasthouden van de zweetlucht.

K.S.R.V. Njord is kort geleden begonnen met zich in te zetten voor duurzaamheid. Vorig jaar is de commissie ‘Njord goes green’ opgericht. Bestuurslid Victor Neuteboom en voorzitter van de commissie Vera de Boer vertellen hier meer over.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Van hete borrelzaal tot milieubewuste bierglazen

K.S.R.V. Njord had deze commissie nodig, volgens de Boer. “Ik vond het vooral opvallend dat er nog niet zoiets bestond toen ik aankwam op Njord”, zegt ze. “Juist die intelligente studenten die zo midden in de maatschappij staan kunnen zich inzetten voor duurzaamheid.

“We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hardplastic glazen gebruikt op de borrel.”

Zo is er op K.S.R.V. Njord gewerkt aan een installatiesysteem dat gericht is op het minder onnodig verbruiken van fossiele warmte. Het systeem zorgt er voor dat de warmte die vrijkomt bij het sporten (door de zwetende mensen) wordt omgezet in warmte die wordt gebruikt om de zaal te verwarmen. Zo werken de  jongen van 90 kg die de helft van zijn eigen lichaamsgewicht staat te tillen, en de twee meisjes die aan het fietsen zijn op de spinmachines mee aan een borrelavond in aangename temperatuur. Een mooi gevalletje van hergebruik, dus.

“Tot nu toe hebben we ook al iets anders heel bijzonders bereikt.”, legt de Boer uit. “We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hardplastic glazen gebruikt op de borrel. Dit bespaart enorm veel onnodig weggegooid plastic, wat weer goed is voor het milieu”, vertelt de Boer terwijl ze, zo trots als een moeder op haar baby’s, naar de glazen kijkt.

Verder is de commissie vooral bezig met het creëren van milieubewustzijn bij de leden. Ook wordt het gebouw verder verduurzaamd. Onderhandelingen over de mogelijkheid van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld in volle gang.

Toekomst als duurzame studentenvereniging

Voordat er verdere stappen worden ondernomen zal eerst in kaart worden gebracht wat het gebouw onnodig verbruikt aan energie. Er zal een uitgebreide scan plaatsvinden. Dit is een project waar veel tijd over heen gaat en er zal veel in geïnvesteerd moeten worden.

Op dit moment wordt er daarom nog aan de kleine dingen gewerkt, meent Neuteboom. “We zijn nu bezig met radiatorfolie voor achter onze verwarmingen, zodat de warmte niet kan ontsnappen maar terugstraalt de zaal in.”

Met het oog op het duurzaamheidsproject ‘Leiden gaat Goed’ zou een project samen met de buurt een van de ultieme doelen zijn. “Verder zou het natuurlijk geweldig zijn als we over een paar jaar een deel van onze eigen energie zouden kunnen opwekken”, fantaseert de Boer.

Wat als we niks doen?

Als er niks gebeurt kan dit op lange termijn grote gevolgen  hebben voor K.S.R.V. Njord. “Natuurrampen zouden voor ons als roeivereniging natuurlijk desastreus zijn. Roeien gaat niet zo makkelijk als heel Nederland helemaal onder water staat, of ja misschien juist ook wel”, grapt Neuteboom.