Artboard 1
11-03-2018 | Claire Witteman
Zwetende studenten van roeiclub verwarmen zelf hun borrelzaal

Studenten van Njord laten trots hun hard plastic glazen zien. Foto: Claire Witteman

Deze week staat Koninklijke Studenten Roeivereeniging (K.S.R.V.) Njord centraal. Bij binnenkomst in het zogenaamde ‘krachthonk’ komt je een warmtegolf tegemoet. Naast het buiten roeien wordt hier ook volop binnen de muren gesport.   “Zet toch een raampje open”, zou je denken.  Toch blijkt het dat er een geheel duurzaam beleid zit achter het vasthouden van de zweetlucht.

K.S.R.V. Njord is kort geleden begonnen met zich in te zetten voor duurzaamheid. Vorig jaar is de commissie ‘Njord goes green’ opgericht. Bestuurslid Victor Neuteboom en voorzitter van de commissie Vera de Boer vertellen hier meer over.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Van hete borrelzaal tot milieubewuste bierglazen

Njord had deze commissie nodig, volgens de Boer. “Ik vond het vooral opvallend dat er nog niet zoiets bestond toen ik aankwam op Njord”, zegt ze. “Juist die intelligente studenten die zo midden in de maatschappij staan kunnen zich inzetten voor duurzaamheid.

“We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hardplastic glazen gebruikt op de borrel.”

Zo is er op Njord gewerkt aan een installatiesysteem dat gericht is op het minder onnodig verbruiken van fossiele warmte. Het systeem zorgt er voor dat de warmte die vrijkomt bij het sporten (door de zwetende mensen) wordt omgezet in warmte die wordt gebruikt om de zaal te verwarmen. Zo werken de  jongen van 90 kg die de helft van zijn eigen lichaamsgewicht staat te tillen, en de twee meisjes die aan het fietsen zijn op de spinmachines mee aan een borrelavond in aangename temperatuur. Een mooi gevalletje van hergebruik, dus.

“Tot nu toe hebben we ook al iets anders heel bijzonders bereikt.”, legt de Boer uit. “We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hard plastic glazen gebruikt op de borrel. Dit bespaart enorm veel onnodig weggegooid plastic, wat weer goed is voor het milieu”, vertelt de Boer terwijl ze, zo trots als een moeder op haar baby’s, naar de glazen kijkt.

Verder is de commissie vooral bezig met het creëren van milieubewustzijn bij de leden. Ook wordt het gebouw verder verduurzaamd. Onderhandelingen over de mogelijkheid van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld in volle gang.

User Dashboard
Infogram

Toekomst als duurzame studentenvereniging

Voordat er verdere stappen worden ondernomen zal eerst in kaart worden gebracht wat het gebouw onnodig verbruikt aan energie. Er zal een uitgebreide scan plaatsvinden. Dit is een project waar veel tijd over heen gaat en er zal veel in geïnvesteerd moeten worden.

Op dit moment wordt er daarom nog aan de kleine dingen gewerkt, meent Neuteboom. “We zijn nu bezig met radiatorfolie voor achter onze verwarmingen, zodat de warmte niet kan ontsnappen maar terugstraalt de zaal in.”

Met het oog op het duurzaamheidsproject ‘Leiden gaat Goed’ zou een project samen met de buurt een van de ultieme doelen zijn. “Verder zou het natuurlijk geweldig zijn als we over een paar jaar een deel van onze eigen energie zouden kunnen opwekken”, fantaseert de Boer.

Wat als we niks doen?

Als er niks gebeurt kan dit op lange termijn grote gevolgen  hebben voor Njord. “Natuurrampen zouden voor ons als roeivereniging natuurlijk desastreus zijn. Roeien gaat niet zo makkelijk als heel Nederland helemaal onder water staat, of ja misschien juist ook wel”, grapt Neuteboom.

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …