Artboard 1
11-03-2018 | Claire Witteman
Zwetende studenten van roeiclub verwarmen zelf hun borrelzaal

Studenten van Njord laten trots hun hard plastic glazen zien. Foto: Claire Witteman

Deze week staat Koninklijke Studenten Roeivereeniging (K.S.R.V.) Njord centraal. Bij binnenkomst in het zogenaamde ‘krachthonk’ komt je een warmtegolf tegemoet. Naast het buiten roeien wordt hier ook volop binnen de muren gesport.   “Zet toch een raampje open”, zou je denken.  Toch blijkt het dat er een geheel duurzaam beleid zit achter het vasthouden van de zweetlucht.

K.S.R.V. Njord is kort geleden begonnen met zich in te zetten voor duurzaamheid. Vorig jaar is de commissie ‘Njord goes green’ opgericht. Bestuurslid Victor Neuteboom en voorzitter van de commissie Vera de Boer vertellen hier meer over.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Van hete borrelzaal tot milieubewuste bierglazen

Njord had deze commissie nodig, volgens de Boer. “Ik vond het vooral opvallend dat er nog niet zoiets bestond toen ik aankwam op Njord”, zegt ze. “Juist die intelligente studenten die zo midden in de maatschappij staan kunnen zich inzetten voor duurzaamheid.

“We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hardplastic glazen gebruikt op de borrel.”

Zo is er op Njord gewerkt aan een installatiesysteem dat gericht is op het minder onnodig verbruiken van fossiele warmte. Het systeem zorgt er voor dat de warmte die vrijkomt bij het sporten (door de zwetende mensen) wordt omgezet in warmte die wordt gebruikt om de zaal te verwarmen. Zo werken de  jongen van 90 kg die de helft van zijn eigen lichaamsgewicht staat te tillen, en de twee meisjes die aan het fietsen zijn op de spinmachines mee aan een borrelavond in aangename temperatuur. Een mooi gevalletje van hergebruik, dus.

“Tot nu toe hebben we ook al iets anders heel bijzonders bereikt.”, legt de Boer uit. “We zijn een van de weinigen, zo niet de enige studentenvereniging die hard plastic glazen gebruikt op de borrel. Dit bespaart enorm veel onnodig weggegooid plastic, wat weer goed is voor het milieu”, vertelt de Boer terwijl ze, zo trots als een moeder op haar baby’s, naar de glazen kijkt.

Verder is de commissie vooral bezig met het creëren van milieubewustzijn bij de leden. Ook wordt het gebouw verder verduurzaamd. Onderhandelingen over de mogelijkheid van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld in volle gang.

User Dashboard
Infogram

Toekomst als duurzame studentenvereniging

Voordat er verdere stappen worden ondernomen zal eerst in kaart worden gebracht wat het gebouw onnodig verbruikt aan energie. Er zal een uitgebreide scan plaatsvinden. Dit is een project waar veel tijd over heen gaat en er zal veel in geïnvesteerd moeten worden.

Op dit moment wordt er daarom nog aan de kleine dingen gewerkt, meent Neuteboom. “We zijn nu bezig met radiatorfolie voor achter onze verwarmingen, zodat de warmte niet kan ontsnappen maar terugstraalt de zaal in.”

Met het oog op het duurzaamheidsproject ‘Leiden gaat Goed’ zou een project samen met de buurt een van de ultieme doelen zijn. “Verder zou het natuurlijk geweldig zijn als we over een paar jaar een deel van onze eigen energie zouden kunnen opwekken”, fantaseert de Boer.

Wat als we niks doen?

Als er niks gebeurt kan dit op lange termijn grote gevolgen  hebben voor Njord. “Natuurrampen zouden voor ons als roeivereniging natuurlijk desastreus zijn. Roeien gaat niet zo makkelijk als heel Nederland helemaal onder water staat, of ja misschien juist ook wel”, grapt Neuteboom.

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …