Artboard 1
11-03-2018 | jleuven
Een film met stof tot nadenken
Twee kaartjes, één film

Een eindoordeel plaatst je vaak pas op het laatst, het zit eigenlijk al in het woord zelf. Deze keer ga ik het alleen anders doen. Want Phantom Thread is een vijf sterren film. Verreweg een van de beste films van de laatste jaren, een meesterwerk. En alsof dat nog niet reden genoeg is om te gaan, draait de film nu ook nog in 70mm in het EYE-filmmuseum.

Nu moeten er al gauw alarmlampjes gaan branden bij de meeste mensen uit Leiden. Want staat dat filmmuseum niet in Amsterdam? Is dit niet Leiden Lokaal? Waarom zou je in vredesnaam gaan reizen om een film te kijken?

En om die vragen te beantwoorden, ‘offerde’ ik mijn avond op om de film in Amsterdam te gaan kijken, nadat ik een week eerder de film in Leiden had gezien.

70mm!

Maar wat is dan 70mm? Ooit zei een regisseur in De Wereld Draait Door: ‘’Het is mega breed, scope tot de dood’’ Wat in betrekking tot 70mm, helemaal nergens opslaat. Waar hij wel gelijk over had is dat het: ”hele vette shit is.”

Tegenwoordig worden de meeste films met een digitale camera gefilmd. Hierbij wordt het beeld dus als het ware opgenomen door een digitale sensor. Maar in analoge filmcamera’s wordt dit nog met celluloid gedaan, ouderwetse filmrolletjes. Deze zijn dan meestal 35 millimeter groot. En 70 millimeter zegt het al, is dus groter.

Hierdoor kan er meer informatie op het negatief worden opgenomen, wat resulteert in diepere kleuren en een hogere resolutie. Phantom Thread is echter opgenomen in 35mm en daarna vergroot tot 70mm. Maar in theorie zou dit dus een beter beeld moeten opleveren.

Ik nam de trein en uiteindelijk de veerpont, speciaal om de 70mm versie te kijken.

Benauwende romantiek

De film, geregisseerd door Paul Thomas Anderson, gaat over Reynolds Woodcock, een obsessieve jurkendesigner wiens leven een vast ritme heeft. Totdat hij Alma ontmoet, waardoor zijn perfecte routine wordt verstoord door liefde.

Maar in plaats van een uitgebreidere plotbeschrijving, schrijf ik over één scène die de film perfect typeert. Eén scène in de eerste 30 minuten van de film. Alfred Hitchcock zei ooit dat je liefdesscènes als moordscènes moet filmen, en andersom. Paul Thomas Anderson weet echter een seksscène te creëren, zonder dat ze ook maar zoenen.

Alma gaat, na hun eerste date, met Woodcock naar huis. Dan vraagt Woodcock of zij hem ergens mee wil helpen, en ze gaan naar boven. Alleen niet naar de slaapkamer, maar naar het atelier van Woodcock. Daar past zij een jurk die hij aan het maken is. Reynolds Woodcock gaat in de weer met spelden en naalden, en het speelt bijna als een seksscène. Alleen in plaats van dat iemand zich uitkleedt, krijgt Alma juist meer kleding aan.

De muziek zwelt aan, en het is romantisch. De aandacht die Alma krijgt van Woodcock is betoverend. En de extreme close-ups die Paul Thomas Anderson gebruikt voelen teder en aandachtig aan.

Vervolgens wil Woodcock de maten van Alma opnemen, ze vindt dit prima. Maar dan verandert er iets in de scène, waardoor de hele sfeer compleet omslaat. In plaats van vrijen, is de scene nu heel benauwd en ongemakkelijk. Ineens voelt de meetlint als een strop om de nek. De extreme close-ups die zo romantisch waren in het eerste gedeelte, zijn nu beklemmend.

Maar door de ongemakkelijkheid valt er ook weer te lachen. Niemand speelt grappig, de situatie blijft doodserieus. En daarom is het zo hilarisch.

En in een scène van zeven minuten, weet Paul Thomas Anderson te schakelen tussen romantiek, ongemakkelijkheid en humor. Het gaat zo soepel dat je het als kijker niet door hebt, terwijl de grapjes wel perfect landen.

En in deze scene zit eigenlijk de hele film, want de film is romantische, ongemakkelijk en komisch tegelijkertijd. En de manier waarop Paul Thomas Anderson deze drie aan elkaar weet breien is fascinerend om te zien.

70mm?

Ik heb eigenlijk het hele 70mm gedoe niet meer genoemd sinds het begin van dit stuk. En dat heeft een goede reden, want de film is op welke millimeter of welke projectie dan ook goed, heel erg goed.

Is het waard om naar Amsterdam te reizen voor de 70mm versie van de film? Tuurlijk. Is het waard om in Leiden naar de bioscoop te fietsen? Tuurlijk. Is het waard om de film te bekijken? Altijd, op welke manier dan ook.

Ik zou een blinde nog naar deze film sturen. En ondanks dat hij of zij niks van de film kan zien, zouden ze zich waarschijnlijk, toepasselijk voor deze film, niet genaaid voelen.