Artboard 1
11-03-2018 | Nightcrawler91
Hoe ik het Leidse nachtleven afstruinde opzoek naar coke

10 maart 2018 – Afgelopen woensdag verscheen in het Parool een onderzoek van het Instituut KWR. Hierin kwam naar voren kwam dat van de door hun onderzochte steden, Amstedam het hoogste gehalte cocaine in de riolering had. Dit is een gegronde indicatie voor het drugsgebruik in het betreffende gebied. De vraag is dan ook: hoe het zit met de  studentikoze onderbuurman van onze hoofdstad; Leiden.

Om dit laatste te onderzoeken stortte ik mezelf niet in een stinkend riool, maar juist in het aan het oppervlak liggende uitgaansleven van de Sleutelstad. Voor de verandering zou vanavond niet in het teken staan van het scoren van vrouwelijk schoon. Nee, gescoord moest er worden, maar wel een klein envelopje, en het liefst voor weinig. Ik was benieuwd hoe makkelijk dit te regelen viel en wat voor schimmige handelingen ik hiervoor zou moeten uitvoeren.

Tijdsstip: 22:30

Samen met een goede vriend betreed ik de eerste uitgaanstent. Van tevoren hebben we thuis wat biertjes genuttigd, zodat we ons iets ongeremder voelen. Het is nog vroeg. Te vroeg eigenlijk om onderwerpen als drugs subtiel ter sprake te brengen. Onze besluiteloosheid om op mensen af te stappen, zorgt ervoor dat we ons doel uit ogen beginnen te verliezen. De ‘oplossing’ hiervoor uit zich op een inventieve en studentikoze manier: het shotten van tequila. Omdat we ons bekeken voelen, en we niet het idee hebben dat dit de juiste tent is, besluiten we ergens anders heen te gaan. Speltip 7, spreidt je kansen.

Tijdsstip: 23:30

Het is tijd voor tent nummer twee. Het uitgaansleven is inmiddels al wat bruisender en we hebben ook het idee dat de ‘crowd’ hier iets meer op ons aansluit. Fuck it, zegt mijn maat, en hij stapt op een groepje gasten af dat rondom een tafeltje staat. Hij doet zich voor als iemand die niet uit Leiden komt (wat technisch gezien ook nog klopt, gezien het feit dat het niet zijn geboorteplaats is). Na een retesaai gesprek over koetjes en kalfjes, waagt hij maar eens een poging. Of ze toevallig nog een nummertje hebben hier in Leiden. De vraag wordt direct gecounterd. ‘Wat voor nummertje?’. Awkward. Hoe lul je jezelf hier nog subtiel uit. ‘Je weet wel een nummertje’, is zijn halfslachtige respons. ‘Oh bedoel je een taxi om thuis te komen? Moet je gewoon even Googlen!’. Ik begin mijn geduld te verliezen en na drie synoniemen voor het woord cocaïne (kabouterpost, sos en yayo), vraag ik het maar direct. Helaas… Het wordt niet op prijs gesteld en de zorgvuldig opgebouwde vriendelijkheid, veranderd plots in een botte vorm van afstandelijkheid. Tijd om te gaan.

Tijdsstip: 01:00

Het vorige gesprek heeft ons meer tijd gekost dan dat we hadden gehoopt. Inmiddels mijlenver ver van de nuchterheid van weleer, betreden we de laatste tent. Lukt het hier niet, dan laten we het erbij, zo besluiten we. Thans, is onze motivatie er niet minder op geworden. De alcohol in het bloed van zowel ons, als het uitgaanspubliek zou het ook een stuk makkelijker moet maken. En inderdaad, de gesprekken verlopen een stuk soepeler en er wordt over en weer gelachen. Ik kom in contact met een jongen die toevallig, net als ik, groot fan is van de Red Hot Chili Peppers. Een band waarvan de leden niet per se bekend staan om hun vrome levensstijl. Het bruggetje naar drugs is dus al snel gemaakt en we beginnen er openlijk over te spreken. Ik voel dat áls er nog een mogelijkheid is om te scoren, dit hem is. Onbeschroomd vraag ik hem op een directe manier naar zijn connecties. Hij vertelt mij dat hij zelf geen dealer kent, maar een vriend van hem wel. Bingo. Enkele minuten later krijgt hij een contactpersoon geappt van wie de naam overeenkomt met een bekend fictief figuur uit de Star Wars reeks. Het zal wel toeval zijn. We krijgen de uitdrukkelijke instructie om alleen te sms’en en wel de volgende tekst: ‘zin om af te spreken?’

Tijdsstip: 01:50

Enkele ogenblikken later gaat mijn telefoon. De schimmige stem aan de overzijde vraagt wie ik ben en waar ik wil afspreken. Uit angst verzin ik terplekke een naam en ik vertel hem dat we ons in centrum Leiden bevinden. Hij zegt dat het daar ‘heet’ is en of we anders naar een niet nader benoemde locatie wil komen. Uiteraard stemmen we hiermee in, en we spreken af om daar 02:30 te meeten.

Tijdsstip: 02:30

Omdat niemand ervanuit gaat dat de transactie via contactloos betalen zal verlopen, trekken we onderweg een aardig bedrag uit de muur. Om iets over half komt er een zwarte Golf aanrijden die stilstaat en met zijn knipperlichten zwaait. Kan niet missen. In de auto zitten vier mannen, wat betekent dat er maar één van ons de auto in kan. Aangezien ik degene was met het idee en er ook nog eens 100 euro in mijn achterzak brandde, was de keuze snel gemaakt. Dus opende ik de deur om in de auto te stappen.

Tijdsstip: 02:45

Vanaf dit punt verliep alles in een flits. Als buitenstaander verwacht je enkele Scarface taferelen, maar niets blijkt minder waar. Het moment nadat ik instapte begon de auto te rijden en vroeg de jongeman mij hoeveel ik wilde (dit soort dingen bespreek je omwille de veiligheid niet door de telefoon). Ik vertelde hem dat ik 50 euro had en na een peuteresk gehandjeklap was mijn gele briefje verrassend snel ingewisseld voor twee kleine envelopjes. Nog geen twintig meter verder stopte het voertuig en nam ik afscheid. Het was 02:45 en ik had mijn doel bereikt. Een kleine vier uur na mijn omslachtige poging in de eerste tent, stond ik hier met 1 gram coke in mijn hand. Binnenkort stuur ik maar eens een declaratie naar de universiteit voor de gemaakte kosten. Uiteraard heb ik geen bonnetje, maar je weet wat ze zeggen: niet geschoten is altijd mis..