Artboard 1
11-03-2018 | Esmeralda de Zwart
Misdaadescaperoom over Leidse seriemoordenares Goeie Mie groot succes

Ben je een rasechte Leidenaar en voel je je de Sherlock Holmes van de familie? Dan is de escaperoom Goeie Mie je vast niet ontgaan.

Escaperoom 071 op de Sint Aagtenstraat in Leiden heeft in september 2017 de nieuwe kamer Goeie Mie geopend, en met succes!

“Over het algemeen is bijna de helft van de boekingen voor deze kamer bestemd”, vertelt Tarik Mensori (38), mede-eigenaar en één van de vele bedenkers van de kamer over de seriemoordenares.

Het idee

Het idee om de kamer op te richten bestond al vanaf het eerste moment, alleen werd hij toen nog even in de koelkast gezet. “Goeie Mie kwam gelijk bij ons op, maar het leek ons leuk om naast Einstein ook nog een wat luchtigere kamer te hebben die niet perse op een verhaal is gebaseerd maar gewoon leuk is”, aldus Mensori.

Einstein is namelijk een andere kamer die de vestiging heeft en die is ook niet zonder reden geopend: “Aangezien hij hier ook lesgegeven heeft, leek het ons wel gepast om hem eerst te doen met al die studenten hier”, zegt Mensori.

Het maken

Na ruim een jaar vonden ze het wel tijd worden om hun idee uit te voeren. Ze, want dat deed Mensori niet alleen: “Het bedenken van een script voor een escaperoom is een langdurig proces. Eerst hebben we ons natuurlijk in het verhaal verdiept en afgevraagd wat voor waargebeurde onderdelen we in de kamer konden stoppen.”

Op de muur geschreven record op escaperoom Goeie Mie

Daarvoor was ook de kennis van de begeleiders van de escaperoom nodig. Keehan Akbari (22), bij deze escaperoom werkzaam sinds juni 2017, vertelt over zijn werk: “Geen werkdag is hetzelfde. De diversiteit van de mensen die komen en hoe zij een escaperoom ervaren, is het leukst om te zien.” En precies die kennis over de reactie van mensen op bepaalde puzzels was waardevol voor het bedenken van de nieuwe kamer.

Toen het script er eenmaal was, hebben Russische studenten de kamer in elkaar gezet en dit leidde uiteindelijk tot groots succes.

De gifmengster van Leiden

Voor degenen die het verhaal van Goeie Mie niet kennen, hier een reconstructie van de moord waarbij zij werd ontdekt.

 

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.