Artboard 1
11-03-2018 | Esmeralda de Zwart
Misdaadescaperoom over Leidse seriemoordenares Goeie Mie groot succes
Gemaakt door Esmeralda de Zwart ©

Ben je een rasechte Leidenaar en voel je je de Sherlock Holmes van de familie? Dan is de escaperoom Goeie Mie je vast niet ontgaan.

Escaperoom 071 op de Sint Aagtenstraat in Leiden heeft in september 2017 de nieuwe kamer Goeie Mie geopend, en met succes!

“Over het algemeen is bijna de helft van de boekingen voor deze kamer bestemd”, vertelt Tarik Mensori (38), mede-eigenaar en één van de vele bedenkers van de kamer over de seriemoordenares.

Het idee 

Het idee om de kamer op te richten bestond al vanaf het eerste moment, alleen werd hij toen nog even in de koelkast gezet. “Goeie Mie kwam gelijk bij ons op, maar het leek ons leuk om naast Einstein ook nog een wat luchtigere kamer te hebben die niet perse op een verhaal is gebaseerd maar gewoon leuk is”, aldus Mensori.

Einstein is namelijk een andere kamer die de vestiging heeft en die is ook niet zonder reden geopend: “Aangezien hij hier ook lesgegeven heeft, leek het ons wel gepast om hem eerst te doen met al die studenten hier”, zegt Mensori.

Het maken

Na ruim een jaar vonden ze het wel tijd worden om hun idee uit te voeren. Ze, want dat deed Mensori niet alleen: “Het bedenken van een script voor een escaperoom is een langdurig proces. Eerst hebben we ons natuurlijk in het verhaal verdiept en afgevraagd wat voor waargebeurde onderdelen we in de kamer konden stoppen.”

Op de muur geschreven record op escaperoom Goeie Mie

Daarvoor was ook de kennis van de begeleiders van de escaperoom nodig. Keehan Akbari (22), bij deze escaperoom werkzaam sinds juni 2017, vertelt over zijn werk: “Geen werkdag is hetzelfde. De diversiteit van de mensen die komen en hoe zij een escaperoom ervaren, is het leukst om te zien.” En precies die kennis over de reactie van mensen op bepaalde puzzels was waardevol voor het bedenken van de nieuwe kamer.

Toen het script er eenmaal was, hebben Russische studenten de kamer in elkaar gezet en dit leidde uiteindelijk tot groots succes.

De gifmengster van Leiden

Voor degenen die het verhaal van Goeie Mie niet kennen, hier een reconstructie van de moord waarbij zij werd ontdekt.