Artboard 1
11-03-2018 | Marcha van Wijk
Dumpsterdiven: op de kop in de container

Elke dag wordt, zonder dat we erbij stilstaan, ontzettend veel eten weggegooid. We zijn bang voor eten dat ‘over de datum is’ en houden ons niet bezig met de gevolgen van voedselverspilling. Om hier wat aan te doen richten sommige mensen eetcafés en restaurantjes op waar met eten dat op de datum is wordt gekookt. Er is ook een andere manier om tegen voedselverspilling te protesteren: dumpsterdiven. Hierbij wordt weggegooid eten uit de containers van supermarkten gehaald. Dit is echter niet zonder risico. Dumpsterdiven is namelijk illegaal, omdat je eten ‘steelt’ uit de container van de desbetreffende winkel.

Waarom zou je eigenlijk dumpsterdiven? Eén van de dumpsterdivers vertelde haar beweegredenen. Ze vindt het belachelijk dat er zoveel eten wordt weggegooid. Zelfs eten dat nog niet eens op de datum is. En wat zegt zo’n datum nou eigenlijk? ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent bijvoorbeeld niet dat het na die datum per definitie bedorven is. Ze is er niet zo mee bezig dat het illegaal is wat ze doet, haar verzet tegen voedselverspilling is sterker.
Hoe staan de supermarkten tegenover het weggooien van eten? In de Jumbo mag je gratis een nieuw product meenemen wanneer je iets vindt dat over datum is. Het product dat over datum is mag niet meegegeven worden.
Dat is merkwaardig. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) mag je als supermarkt producten die over datum zijn nog gewoon verkopen. Het enige wat verandert is dat dan de supermarkt verantwoordelijk is voor deze producten, niet de producent. Wel gelden er voor verswaren andere regels.
Bij de Hoogvliet hadden ze het te druk om commentaar te geven, maar bij de Albert Heijn wilden ze me wel helpen. Eerst sprak ik twee meisjes bij het brood, die vooral wisten wat er met het brood gebeurde: dat werd teruggestuurd en ‘er was iets met dieren’. Veel supermarkten sturen hun brood terug om er veevoer van te maken. Ik ga er vanuit dat ze dit bedoelden.
Daarna kreeg ik de assistent-bedrijfsleidster te spreken. Ze vertelde dat voedsel dat (bijna) op de datum is wordt afgeprijsd, om het zo nog te verkopen. Wat ze niet verkopen wordt terug naar het distributiecentrum gestuurd. Dit zijn vooral verswaren, zoals vlees, melk en zakjes sla.
In het distributiecentrum kijkt men wat er nog met het voedsel kan worden gedaan. Echter, de eisen voor de voedselbank worden steeds strenger, waardoor het voedsel daar vaak niet heen kan. Bovendien kunnen veel verswaren een paar dagen later niet meer gegeten worden, waardoor het toch nog wordt weggegooid.
Volgens de assisten-bedrijfleidster gooien ze in het filiaal zelf niet zoveel weg. Zakjes fruit, waarvan één stuk fruit niet meer goed is leggen ze in de kantine, om medewerkers iets gezonds aan te bieden.
Echter, dit wordt door een oud-Albert Heijn medewerkster tegengesproken. Zij bevestigt dat er inderdaad vaak fruit in de kantine lag, maar zegt ook dat er veel eten in het filiaal zelf werd weggegooid.
Wat is nou waar en wie moeten we geloven? Hebben de supermarkten echt het beste met ons voor en willen ze ons behoeden tegen bedorven etenswaren, of is eten weggooien efficiënter dan gerichter inkopen doen? Feit blijft dat er ontzettend veel eten, onnodig, wordt weggegooid. Zouden we, in plaats van het dumpsterdiven, dát niet juist strafbaar moeten maken?

*Met dit artikel wil ik niemand schade aandoen. Aangezien dumpsterdiven illegaal is, zijn de namen van de dumpsterdivers niet genoemd. Ook alle andere namen zijn weggelaten.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.