Artboard 1
11-03-2018 | Daniëlle Tuk
Snorfietsdiefstal, Volkswageninbraak en pizzaoverval

Wist je dat inbraken en overvallen bijna uitsluitend door mannen gepleegd worden en dat er meer gestolen wordt naarmate het later op de dag is? In dit artikel worden de diefstallen, inbraken en overvallen in Leiden in de periode 2015 tot en met 2017 in kaart gebracht.

Stel je voor: je loopt bellend over de stoep en ineens krijg je een flinke duw van een fietser. Je wankelt, en voordat je het weet wordt je telefoon uit je hand gegrist. Of denk je dit eens in: je zit rustig thuis wanneer vier mannen de kamer binnenstormen met hun pistolen op jou gericht, je vastbinden en na je huis doorzocht te hebben weer weggaan met jouw persoonlijke eigendommen, terwijl jij nog vastgebonden zit. En nog zo’n situatie: je hebt je smartphone te koop aangeboden op Marktplaats en een mogelijke koper komt langs. Je laat hem binnen, maar dan bedreigt hij je met een mes en dwingt je de telefoon af te staan, waarna hij er direct vandoor gaat.

Dit zijn allemaal waargebeurde gevallen van diefstal, inbraak en overval in Leiden in de periode 2015-2017. Op onderstaande kaart wordt hier een overzicht van gegeven. De jaren zijn los van elkaar te bekijken en hebben verschillende kleuren (2017 is goud, 2016 zilver en 2015 brons). Aan het icoon is te zien of het om diefstal (euroteken), inbraak (gereedschap) of overval (pistool) gaat. Bij elke misdaad staat het soort diefstal/inbraak/overval, bijvoorbeeld ‘woningoverval’, datum en tijd van plaatsvinden, van de daders de kenmerken aantal, geslacht, leeftijd en herkomst en een link naar de bron met meer informatie.

Diefstal

Warenhuis Aalmarkt, zondag 1 februari 2015, 4 uur ’s middags. Een 23-jarige vrouw neemt een enorme hoeveelheid kleding mee een paskamertje in. Na een tijdje komt ze weer naar buiten en is de kledingstapel een stuk kleiner geworden. Ze wil zo de winkel uitlopen, maar de beveiliging ziet dat ze de kleding onder haar eigen kleren heeft aangetrokken en laat haar niet gaan. Even later wordt ze overgedragen aan de politie.

Dit is een voorbeeld van een winkeldiefstal uit deze periode. In totaal zijn er 19 gevallen van diefstal geregistreerd in drie jaar: negen in 2015, vijf in 2016 en vijf in 2017. Onderstaande diagrammen tonen de verdeling van het soort diefstal, het moment van de dag dat het plaatsvond, het percentage daders uit Leiden van wie de herkomst bekend is en de verdeling man-vrouw. In de gevallen dat er niets gestolen is, is de dader al gearresteerd voordat de diefstal plaats kon vinden. Hieruit blijkt onder andere dat er meer gestolen wordt naarmate het later op de dag is.
Inbraak

Supermarkt Stevensbloem, zaterdag 5 september 2015, 3 uur ’s nachts. Drie jongeren staan voor de ingang van een supermarkt waar de laatste tijd meerdere keren is ingebroken. Ze gooien een ruit in en gaan naar binnen. Onmiddellijk wordt de omgeving afgezet door de politie, die de winkel extra in de gaten hield. De jongeren rennen weg. Twee van hen worden direct aangehouden in een park achter de supermarkt, en de derde na een korte achtervolging.

Bovenstaande inbraak is één van de dertien die hebben plaatsgevonden in 2015-2017. Het grootste deel daarvan, tien inbraken, was in 2015; het jaar daarna is er nergens ingebroken en in 2017 drie keer. De diagrammen hieronder geven weer het soort aan, het moment van de dag, het aantal daders uit Leiden en het geslacht van de daders, die in dit geval alle 28 mannelijk blijken te zijn. Meer dan de helft van de inbraken blijkt ’s nachts gepleegd te worden.
Overval

Hartebrugkerk, dinsdag 15 september 2015, 4 uur ’s middags. De koster is nietsvermoedend bezig in de kerk wanneer plotseling een 35-jarige man binnenkomt en de kerk overvalt, waarbij hij de koster aan zijn hoofd verwondt. De overvaller steelt persoonlijke eigendommen van de koster en verlaat de kerk. Even later komt er een ambulance die de koster naar het ziekenhuis vervoert.

Het fragment hierboven beschrijft één van de negen overvallen uit 2015. Het jaar erna waren er tien overvallen en nog een jaar later acht; in totaal dus 27. In de diagrammen hieronder is te zien wie of wat er overvallen werd, hoe de verdeling over de dagdelen is, hoeveel lokale daders er zijn en hoe de man-vrouw-verdeling is. Deze misdaad heeft de meeste daders uit Leiden (twee derde van het totaal) en heeft net als de inbraken alleen maar mannelijke daders (in dit geval 50).
Resultaten

De meest opvallende resultaten van deze inkaartbrenging zijn de volgende:

  • Er wordt meer gestolen naarmate het later op de dag is;
  • Twee derde van de daders van overvallen komt uit de omgeving (bij diefstal en inbraak is dat minder dan de helft);
  • Er zijn bij de inbraken en de overvallen uitsluitend mannelijke daders.
veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Dit artikel doet verslag van vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden op maandag 9 april 2018.

veiligheid

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Tijd voor een appverbod op de fiets, vindt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

veiligheid

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven. Wegwezen jij Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning …

veiligheid

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee Leidse vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit in Antwerpen gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht.

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?