Artboard 1
11-03-2018 | Daniëlle Tuk
Recente diefstal, inbraak en overval in kaart gebracht

Wist je dat inbraken en overvallen bijna uitsluitend door mannen gepleegd worden en dat er meer gestolen wordt naarmate het later op de dag is? In dit artikel worden de diefstallen, inbraken en overvallen in Leiden in de periode 2015 tot en met 2017 in kaart gebracht.

Stel je voor: je loopt bellend over de stoep en ineens krijg je een flinke duw van een fietser. Je wankelt, en voordat je het weet wordt je telefoon uit je hand gegrist. Of denk je dit eens in: je zit rustig thuis wanneer vier mannen de kamer binnenstormen met hun pistolen op jou gericht, je vastbinden en na je huis doorzocht te hebben weer weggaan met jouw persoonlijke eigendommen, terwijl jij nog vastgebonden zit. En nog zo’n situatie: je hebt je smartphone te koop aangeboden op Marktplaats en een mogelijke koper komt langs. Je laat hem binnen, maar dan bedreigt hij je met een mes en dwingt je de telefoon af te staan, waarna hij er direct vandoor gaat.

Dit zijn allemaal waargebeurde gevallen van diefstal, inbraak en overval in Leiden in de periode 2015-2017. Op onderstaande kaart wordt hier een overzicht van gegeven. De jaren zijn los van elkaar te bekijken en hebben verschillende kleuren (2017 is goud, 2016 zilver en 2015 brons). Aan het icoon is te zien of het om diefstal (euroteken), inbraak (gereedschap) of overval (pistool) gaat. Bij elke misdaad staat het soort diefstal/inbraak/overval, bijvoorbeeld ‘woningoverval’, datum en tijd van plaatsvinden, van de daders de kenmerken aantal, geslacht, leeftijd en herkomst en een link naar de bron met meer informatie.

Diefstal

Warenhuis Aalmarkt, zondag 1 februari 2015, 4 uur ’s middags. Een 23-jarige vrouw neemt een enorme hoeveelheid kleding mee een paskamertje in. Na een tijdje komt ze weer naar buiten en is de kledingstapel een stuk kleiner geworden. Ze wil zo de winkel uitlopen, maar de beveiliging ziet dat ze de kleding onder haar eigen kleren heeft aangetrokken en laat haar niet gaan. Even later wordt ze overgedragen aan de politie.

Dit is een voorbeeld van een winkeldiefstal uit deze periode. In totaal zijn er 19 gevallen van diefstal geregistreerd in drie jaar: negen in 2015, vijf in 2016 en vijf in 2017. Uit onderstaande interactieve diagrammen blijkt onder andere dat er meer gestolen wordt naarmate het later op de dag is. (In de gevallen dat er niets gestolen is, is de dader al gearresteerd voordat de diefstal plaats kon vinden.)

User Dashboard
Infogram

Inbraak

Supermarkt Stevensbloem, zaterdag 5 september 2015, 3 uur ’s nachts. Drie jongeren staan voor de ingang van een supermarkt waar de laatste tijd meerdere keren is ingebroken. Ze gooien een ruit in en gaan naar binnen. Onmiddellijk wordt de omgeving afgezet door de politie, die de winkel extra in de gaten hield. De jongeren rennen weg. Twee van hen worden direct aangehouden in een park achter de supermarkt, en de derde na een korte achtervolging.

Bovenstaande inbraak is één van de dertien die hebben plaatsgevonden in 2015-2017. Het grootste deel daarvan, tien inbraken, was in 2015; het jaar daarna is er nergens ingebroken en in 2017 drie keer. Alle 28 daders blijken mannen te zijn, en meer dan de helft van de inbraken blijkt ’s nachts gepleegd te worden.

Inbraak in Leiden in de periode 2015-2017
Infogram

Overval

Hartebrugkerk, dinsdag 15 september 2015, 4 uur ’s middags. De koster is nietsvermoedend bezig in de kerk wanneer plotseling een 35-jarige man binnenkomt en de kerk overvalt, waarbij hij de koster aan zijn hoofd verwondt. De overvaller steelt persoonlijke eigendommen van de koster en verlaat de kerk. Even later komt er een ambulance die de koster naar het ziekenhuis vervoert.

Het fragment hierboven beschrijft één van de negen overvallen uit 2015. Het jaar erna waren er tien overvallen en nog een jaar later acht; in totaal dus 27. Deze misdaad heeft de meeste daders uit Leiden (twee derde van het totaal) en heeft net als de inbraken alleen maar mannelijke daders (in dit geval 50).

Overval in Leiden in de periode 2015-2017
Infogram

Resultaten

De meest opvallende resultaten van deze inkaartbrenging zijn de volgende:

  • Er wordt meer gestolen naarmate het later op de dag is;
  • Twee derde van de daders van overvallen komt uit de omgeving (bij diefstal en inbraak is dat minder dan de helft);
  • Er zijn bij de inbraken en de overvallen uitsluitend mannelijke daders.
veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.