Artboard 1
11-03-2018 | Daan van Buuren
Studiedruk de kop indrukken: Engelse Taal en Cultuur

Zodra je van de middelbare school af gaat, wordt het als je VWO hebt gedaan tijd om een universitaire studie te kiezen. Maar waar baseer je precies je keuze op? Je kan je keuze baseren op de stad, de baangarantie van de studie, de werkdruk, de reputatie van het onderwijs instituut of iets anders. In deze rubriek wordt gekeken naar verschillende studierichtingen om te kijken wat de verschillen zijn. We kijken hier alleen naar de studies van de Universiteit van Leiden.

Van de studenten zelf

Veel studenten kiezen hun studie gebaseerd op wat zij het meest interessant vinden. In een interview met Eva, studente Engelse Taal en Cultuur, vertelde ze over haar ervaring met de studie. Eva heeft eerst twee jaar Sterrenkunde gestudeerd, maar na veel overweging is Eva Engelse Taal en Cultuur gaan studeren.

‘Sterrenkunde duikt meteen ontzettend in het diepe. Er wordt vrijwel alleen maar nieuwe stof geïntroduceerd en hier wordt dan direct de rest van het semester nog dieper op ingegaan. Verder heeft Sterrenkunde ontzettend veel contacturen, en dan is meestal het geval dat je minder thuis hoeft te doen, maar in de praktijk zijn de opdrachten bij Sterrenkunde zo groot dat je er alsnog thuis uren aan moet zitten. Engels begint naar mijn idee meer op VWO niveau, de vakken zijn best straight-forward: feitjes leren en korte essays schrijven.’

Een studie kan dus anders uitvallen dan je denkt. Bij Engelse Taal en Cultuur besteed Eva minder tijd per vak dan eigenlijk de bedoeling is. Aan een vak van 5 studiepunten zegt Eva maar 90 uur te besteden, terwijl voor 1 punt 28 uur staat en dit dus officieel rond de 140 zou moeten liggen. De werkdruk is niet hoog en het niveau ligt zo hoog als je het zelf maakt, daarom doen studenten er vaak nog een Honours College naast voor extra uitdaging.

Hoe zit het met de baangarantie?

De meeste mensen die afstuderen in Engelse Taal en Cultuur komen terecht in het vakje ‘overige banen’. Er zijn wel een paar banen die typisch zijn voor Engels studenten, bijvoorbeeld vertaler of tolk, maar je wordt niet specifiek opgeleid voor een bepaalde baan. Daarom valt er niet veel te zeggen over de baangarantie, maar in het algemeen ligt de baangarantie van talenstudies wel lager dan die van bètastudies.

De Universiteit van Utrecht heeft de cijfers van de landelijke enquete over de bachelor Engelse Taal en Cultuur en deze krijgt een 4,1 uit 5. In de volgende link kan je de cijfers hiervan bekijken: https://www.uu.nl/bachelors/file/2525

Beoordeling van de Bachelor van twee eerstejaarsstudenten

In gesprek met Luc van Buuren

Daarnaast kan je nog docent worden, zoals Luc van Buuren, die hoogleraar Engelse Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam is geweest. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de fonetiek van Engels; de fysische en fysiologische aspecten van spraak. ‘Je studiekeuze maakt niks uit, zolang het maar je passie is’ vertelt Van Buuren. Van Buuren heeft zijn doctorandus gehaald en een eigen handboek gemaakt over fonetiek die op zijn eigen website is te vinden (http://www.linguavox.nl).

Talenstudies zoals Engels hebben veel potentieel voor een goede baan, maar je moet hier hard voor werken. ‘Door alleen je studie te halen, ben je er zeker nog niet’ legt Van Buuren uit. De werkdruk ligt ook wat lager dan bij bijvoorbeeld een bètastudie, dus er zijn nog genoeg mogelijkheden om extra dingen naast de studie te doen.