Artboard 1
11-03-2018 | Daan van Buuren
Studiedruk de kop indrukken: Engelse Taal en Cultuur

Zodra je van de middelbare school af gaat, wordt het als je VWO hebt gedaan tijd om een universitaire studie te kiezen. Maar waar baseer je precies je keuze op? Je kan je keuze baseren op de stad, de baangarantie van de studie, de werkdruk, de reputatie van het onderwijs instituut of iets anders. In deze rubriek wordt gekeken naar verschillende studierichtingen om te kijken wat de verschillen zijn. We kijken hier alleen naar de studies van de Universiteit van Leiden.

Van de studenten zelf

Veel studenten kiezen hun studie gebaseerd op wat zij het meest interessant vinden. In een interview met Eva, studente Engelse Taal en Cultuur, vertelde ze over haar ervaring met de studie. Eva heeft eerst twee jaar Sterrenkunde gestudeerd, maar na veel overweging is Eva Engelse Taal en Cultuur gaan studeren.

‘Sterrenkunde duikt meteen ontzettend in het diepe. Er wordt vrijwel alleen maar nieuwe stof geïntroduceerd en hier wordt dan direct de rest van het semester nog dieper op ingegaan. Verder heeft Sterrenkunde ontzettend veel contacturen, en dan is meestal het geval dat je minder thuis hoeft te doen, maar in de praktijk zijn de opdrachten bij Sterrenkunde zo groot dat je er alsnog thuis uren aan moet zitten. Engels begint naar mijn idee meer op VWO niveau, de vakken zijn best straight-forward: feitjes leren en korte essays schrijven.’

Een studie kan dus anders uitvallen dan je denkt. Bij Engelse Taal en Cultuur besteed Eva minder tijd per vak dan eigenlijk de bedoeling is. Aan een vak van 5 studiepunten zegt Eva maar 90 uur te besteden, terwijl voor 1 punt 28 uur staat en dit dus officieel rond de 140 zou moeten liggen. De werkdruk is niet hoog en het niveau ligt zo hoog als je het zelf maakt, daarom doen studenten er vaak nog een Honours College naast voor extra uitdaging.

Hoe zit het met de baangarantie?

De meeste mensen die afstuderen in Engelse Taal en Cultuur komen terecht in het vakje ‘overige banen’. Er zijn wel een paar banen die typisch zijn voor Engels studenten, bijvoorbeeld vertaler of tolk, maar je wordt niet specifiek opgeleid voor een bepaalde baan. Daarom valt er niet veel te zeggen over de baangarantie, maar in het algemeen ligt de baangarantie van talenstudies wel lager dan die van bètastudies.

De Universiteit van Utrecht heeft de cijfers van de landelijke enquete over de bachelor Engelse Taal en Cultuur en deze krijgt een 4,1 uit 5. In de volgende link kan je de cijfers hiervan bekijken: https://www.uu.nl/bachelors/file/2525

Beoordeling van de Bachelor van twee eerstejaarsstudenten

In gesprek met Luc van Buuren

Daarnaast kan je nog docent worden, zoals Luc van Buuren, die hoogleraar Engelse Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam is geweest. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de fonetiek van Engels; de fysische en fysiologische aspecten van spraak. ‘Je studiekeuze maakt niks uit, zolang het maar je passie is’ vertelt Van Buuren. Van Buuren heeft zijn doctorandus gehaald en een eigen handboek gemaakt over fonetiek die op zijn eigen website is te vinden (http://www.linguavox.nl).

Talenstudies zoals Engels hebben veel potentieel voor een goede baan, maar je moet hier hard voor werken. ‘Door alleen je studie te halen, ben je er zeker nog niet’ legt Van Buuren uit. De werkdruk ligt ook wat lager dan bij bijvoorbeeld een bètastudie, dus er zijn nog genoeg mogelijkheden om extra dingen naast de studie te doen.

welzijn

Wat je moet weten over één van de grootste onderzoeksinstituten van Nederland: het Centre for Human Drug Research (CHDR). Je leest het hier.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …