Artboard 1
12-03-2018 | MerelBrouwer
Grachtplassen levensgevaarlijk!

Krantenkoppen genoeg over vermiste studenten, veelal jonge mannen. Na een avondje stappen zijn de jongens niet meer thuis gekomen en is er niets meer van ze vernomen. Een tijdje later worden hun stoffelijke resten in het water teruggevonden. Is er sprake van een misdrijf of zit er een andere verklaring achter al deze vermissingen?

Afgelopen jaar, op dinsdagavond 25 juli 2017, werd het levenloze lichaam van de Koreaanse exchange-student Youngmin Kwon in het water bij het Leidse Kort Galgewater aangetroffen. De 25-jarige student was in de nacht van zaterdag op zondag wezen stappen in discotheek Next. Hij werd voor het laatst om 4:00 uur gezien lopend van de Langebrug naar het Rapenburg. Hierna ontbrak ieder spoor, totdat een voorbijganger zijn lichaam in het water aantrof.

Youngmin is echter niet de enige student wie dit overkwam. Ook in grachtenstad Groningen werden in 2016 twee vermiste jongens levenloos in het water teruggevonden. Zo werd het lichaam van de vermiste 18-jarige student Wytze Pennink op 10 oktober 2016 in het Lopende Diep aangetroffen en verdween eerder dat jaar, in de nacht van 30 april op 1 mei, de 21-jarige student Sjoerd van Eijk. Zijn stoffelijk overschot werd bij de Trompkade gevonden. Ook het jaar 2018 is al opgeschrokken door de verdrinking van de 18-jarige Remon Bruinsma, wiens lichaam op 1 januari in het water van de Noordsingel in Leeuwarden door een voorbijganger werd ontdekt. Op 7 december hadden Remon en zijn tweelingbroer Alex hun negentiende verjaardag moeten vieren. Weer een jonge jongen die door een noodlottige verdrinking om het leven is gekomen.

Wat is nu de oorzaak van al deze vermissingen en waarom wordt hier niets aan gedaan? Een mogelijk antwoord op deze vraag is het volgende: mictie syncope.

Wat is mictie syncope?

Mictie syncope is flauwvallen na het plassen. Veel jonge mannen plassen na een avond stappen in de gracht. Wat zij echter niet weten is dat in de gracht plassen met alcohol op veel gevaarlijker is dan vaak wordt gedacht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 60 procent van de gevallen van mictie syncope alcohol in het spel is. En 88 procent gebeurt ‘s nachts.

Door alcohol zetten je bloedvaten uit en stroomt het bloed minder gemakkelijk terug naar het hart. Hierdoor daalt je bloeddruk. Dit is in principe niet erg, maar wanneer je ook nog gaat plassen, kan het fout aflopen. Door de lage bloeddruk raak je duizelig en kan je vallen. Wanneer je net langs de waterkant staat, kom je al snel in het water terecht. Met alcohol op is het vervolgens lastig om uit het water te komen, waardoor veel mensen verdrinken. Vooral jonge mannen lopen risico, omdat zij staand plassen.

Leiden

Na contact met de gemeente Leiden blijkt niet of er sinds de verdrinking van Youngmin Kwon maatregelen zijn genomen om verdrinkingen in de toekomst te voorkomen. Zij laten weten dat de aanpak van dit probleem erg lastig is: “Leiden is nu eenmaal een stad met veel grachten”. In Amsterdam, een stad met 20 verdrinkingen per jaar, zien we wel dat er al maatregelen genomen worden. Zo zijn er lijnen over het water gespannen waar mensen die in het water vallen zich aan vast kunnen houden. Ook zijn er trappetjes langs de grachten geplaatst, zodat men gemakkelijk uit de gracht kan klimmen.

Toch komt verdrinking van jonge mannen nog veel te vaak voor en er valt nog veel te verbeteren op dit gebied. Wat in elk geval een goed advies is: zoek voortaan een toilet op en laat het aanvullen van de grachten aan iemand anders over.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.