Artboard 1
12-03-2018 | MerelBrouwer
Grachtplassen levensgevaarlijk!
  • een leidse zangeres

Krantenkoppen genoeg over vermiste studenten, veelal jonge mannen. Na een avondje stappen zijn de jongens niet meer thuis gekomen en is er niets meer van ze vernomen. Een tijdje later worden hun stoffelijke resten in het water teruggevonden. Is er sprake van een misdrijf of zit er een andere verklaring achter al deze vermissingen?

Afgelopen jaar, op dinsdagavond 25 juli 2017, werd het levenloze lichaam van de Koreaanse exchange-student Youngmin Kwon in het water bij het Leidse Kort Galgewater aangetroffen. De 25-jarige student was in de nacht van zaterdag op zondag wezen stappen in discotheek Next. Hij werd voor het laatst om 4:00 uur gezien lopend van de Langebrug naar het Rapenburg. Hierna ontbrak ieder spoor, totdat een voorbijganger zijn lichaam in het water aantrof.

Youngmin is echter niet de enige student wie dit overkwam. Ook in grachtenstad Groningen werden in 2016 twee vermiste jongens levenloos in het water teruggevonden. Zo werd het lichaam van de vermiste 18-jarige student Wytze Pennink op 10 oktober 2016 in het Lopende Diep aangetroffen en verdween eerder dat jaar, in de nacht van 30 april op 1 mei, de 21-jarige student Sjoerd van Eijk. Zijn stoffelijk overschot werd bij de Trompkade gevonden. Ook het jaar 2018 is al opgeschrokken door de verdrinking van de 18-jarige Remon Bruinsma, wiens lichaam op 1 januari in het water van de Noordsingel in Leeuwarden door een voorbijganger werd ontdekt. Op 7 december hadden Remon en zijn tweelingbroer Alex hun negentiende verjaardag moeten vieren. Weer een jonge jongen die door een noodlottige verdrinking om het leven is gekomen.

Wat is nu de oorzaak van al deze vermissingen en waarom wordt hier niets aan gedaan? Een mogelijk antwoord op deze vraag is het volgende: mictie syncope.

Wat is mictie syncope?

Mictie syncope is flauwvallen na het plassen. Veel jonge mannen plassen na een avond stappen in de gracht. Wat zij echter niet weten is dat in de gracht plassen met alcohol op veel gevaarlijker is dan vaak wordt gedacht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 60 procent van de gevallen van mictie syncope alcohol in het spel is. En 88 procent gebeurt ‘s nachts.

Door alcohol zetten je bloedvaten uit en stroomt het bloed minder gemakkelijk terug naar het hart. Hierdoor daalt je bloeddruk. Dit is in principe niet erg, maar wanneer je ook nog gaat plassen, kan het fout aflopen. Door de lage bloeddruk raak je duizelig en kan je vallen. Wanneer je net langs de waterkant staat, kom je al snel in het water terecht. Vooral jonge mannen lopen risico, omdat zij staand plassen.

Leiden

Na contact met de gemeente Leiden blijkt niet of er sinds de verdrinking van Youngmin Kwon maatregelen zijn genomen om verdrinkingen in de toekomst te voorkomen. Zij laten weten dat de aanpak van dit probleem erg lastig is: “Leiden is nu eenmaal een stad met veel grachten”. In Amsterdam, een stad met 20 verdrinkingen per jaar, zien we wel dat er al maatregelen genomen worden. Zo zijn er lijnen over het water gespannen waar mensen die in het water vallen zich aan vast kunnen houden. Ook zijn er trappetjes langs de grachten geplaatst, zodat men gemakkelijk uit de gracht kan klimmen.

Toch komt verdrinking van jonge mannen nog veel te vaak voor en er valt nog veel te verbeteren op dit gebied. Wat in elk geval een goed advies is: zoek voortaan een toilet op en laat het aanvullen van de grachten aan iemand anders over.