Artboard 1
12-03-2018 | Maxime Geervliet
Staken! Maar waarom eigenlijk?

 

Lagere werkdruk en hogere lonen; vakbonden, Primair Onderwijs (PO) in Actie en onderwijzers strijden hier al lange tijd voor. In februari verhoogde het kabinet het budget voor het basisonderwijs van 700 naar 937 miljoen, maar dit is volgens de vakbond nog niet genoeg. Daarom zullen er net als in 2017 estafettestakingen worden gehouden. Eerst zijn de noordelijke en midden provincies aan de beurt en naar verwachting sluit Zuid-Nederland binnenkort ook aan. En als dat zo is, dan gaat onder andere basisonderwijzeres Nanette (24) zeker weer meedoen.

Een te hoge werkdruk en te lage lonen dreigen te zorgen voor een structureel onderwijzerstekort. Voor Nanette, die naast haar master aan de Universiteit Leiden twee dagen in de week op een basisschool in Wassenaar werkt, was dit ook de voornaamste reden om in oktober en december 2017 mee te gaan staken. ‘Vorig jaar heb ik een half jaar op een school ingevallen. Volgens mijn contract moest ik minimaal twee en maximaal vier dagen werken. Maar eigenlijk heb ik bijna elke dag vier dagen gewerkt. Als ik vroeg of ik een vierde dag een keer mocht gebruiken voor mijn studie dan kon dat bijna niet, want er was gewoon niemand anders!’ vertelt ze.

Niet alleen moeten er veel dagen worden gewerkt, ook zijn de tijden erg lang. “Er zijn collega’s die werkdagen hebben van zeven uur ’s ochtends tot later dan half 7 ’s avonds”, legt ze uit. “Ik vind dat daar qua salaris best wat meer tegenover mag staan, zeker als je in verhouding kijkt naar andere hbo-opleidingen.”

Kinderen naar huis

Een van de gevolgen van het lerarentekort, is dat leerlingen nu vaker naar huis worden gestuurd als er geen vervangende docent kan worden gevonden. Nanette benadrukt dat de school er alles aan probeert te doen vervanging te vinden, maar dit niet altijd mogelijk is. “Het is heel vervelend dat de kinderen dan geen les krijgen”, zegt Nanette. “Maar als ze worden verdeeld over andere klassen of als er een onbevoegde voor de klas wordt neergezet, wordt de kwaliteit van het onderwijs aangetast.”

Bewustzijn

Om al deze redenen hoopt Nanette dat de stakingen iets opleveren. Niet alleen maatregelen, maar ook bewustzijn. “Op dit moment vullen ook veel scholen hun problemen met de tekorten in op www.lerarentekortisnu.nl. Ik hoop dat dit tot meer besef leidt, onder andere bij ouders, hoe serieus dit probleem is.”

Tijdens de vorige stakingen deden al haar collega’s van de school in Wassenaar mee. “Eigenlijk stond bijna iedereen wel achter de staking. Zuid-Holland is nog niet aan de beurt geweest voor deze estafettestaking, maar ik denk dat onze school dan weer mee zal doen. En ikzelf doe dan graag weer mee!”

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …