Artboard 1
12-03-2018 | Maxime Geervliet
Staken! Maar waarom eigenlijk?

 

Lagere werkdruk en hogere lonen; vakbonden, Primair Onderwijs (PO) in Actie en onderwijzers strijden hier al lange tijd voor. In februari verhoogde het kabinet het budget voor het basisonderwijs van 700 naar 937 miljoen, maar dit is volgens de vakbond nog niet genoeg. Daarom zullen er net als in 2017 estafettestakingen worden gehouden. Eerst zijn de noordelijke en midden provincies aan de beurt en naar verwachting sluit Zuid-Nederland binnenkort ook aan. En als dat zo is, dan gaat onder andere basisonderwijzeres Nanette (24) zeker weer meedoen.

Een te hoge werkdruk en te lage lonen dreigen te zorgen voor een structureel onderwijzerstekort. Voor Nanette, die naast haar master aan de Universiteit Leiden twee dagen in de week op een basisschool in Wassenaar werkt, was dit ook de voornaamste reden om in oktober en december 2017 mee te gaan staken. ‘Vorig jaar heb ik een half jaar op een school ingevallen. Volgens mijn contract moest ik minimaal twee en maximaal vier dagen werken. Maar eigenlijk heb ik bijna elke dag vier dagen gewerkt. Als ik vroeg of ik een vierde dag een keer mocht gebruiken voor mijn studie dan kon dat bijna niet, want er was gewoon niemand anders!’ vertelt ze.

Niet alleen moeten er veel dagen worden gewerkt, ook zijn de tijden erg lang. “Er zijn collega’s die werkdagen hebben van zeven uur ’s ochtends tot later dan half 7 ’s avonds”, legt ze uit. “Ik vind dat daar qua salaris best wat meer tegenover mag staan, zeker als je in verhouding kijkt naar andere hbo-opleidingen.”

Kinderen naar huis

Een van de gevolgen van het lerarentekort, is dat leerlingen nu vaker naar huis worden gestuurd als er geen vervangende docent kan worden gevonden. Nanette benadrukt dat de school er alles aan probeert te doen vervanging te vinden, maar dit niet altijd mogelijk is. “Het is heel vervelend dat de kinderen dan geen les krijgen”, zegt Nanette. “Maar als ze worden verdeeld over andere klassen of als er een onbevoegde voor de klas wordt neergezet, wordt de kwaliteit van het onderwijs aangetast.”

Bewustzijn

Om al deze redenen hoopt Nanette dat de stakingen iets opleveren. Niet alleen maatregelen, maar ook bewustzijn. “Op dit moment vullen ook veel scholen hun problemen met de tekorten in op www.lerarentekortisnu.nl. Ik hoop dat dit tot meer besef leidt, onder andere bij ouders, hoe serieus dit probleem is.”

Tijdens de vorige stakingen deden al haar collega’s van de school in Wassenaar mee. “Eigenlijk stond bijna iedereen wel achter de staking. Zuid-Holland is nog niet aan de beurt geweest voor deze estafettestaking, maar ik denk dat onze school dan weer mee zal doen. En ikzelf doe dan graag weer mee!”

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …