Artboard 1
12-03-2018 | Maxime Geervliet
Staken! Maar waarom eigenlijk?

 

Lagere werkdruk en hogere lonen; vakbonden, Primair Onderwijs (PO) in Actie en onderwijzers strijden hier al lange tijd voor. In februari verhoogde het kabinet het budget voor het basisonderwijs van 700 naar 937 miljoen, maar dit is volgens de vakbond nog niet genoeg. Daarom zullen er net als in 2017 estafettestakingen worden gehouden. Eerst zijn de noordelijke en midden provincies aan de beurt en naar verwachting sluit Zuid-Nederland binnenkort ook aan. En als dat zo is, dan gaat onder andere basisonderwijzeres Nanette (24) zeker weer meedoen.

Een te hoge werkdruk en te lage lonen dreigen te zorgen voor een structureel onderwijzerstekort. Voor Nanette, die naast haar master aan de Universiteit Leiden twee dagen in de week op een basisschool in Wassenaar werkt, was dit ook de voornaamste reden om in oktober en december 2017 mee te gaan staken. ‘Vorig jaar heb ik een half jaar op een school ingevallen. Volgens mijn contract moest ik minimaal twee en maximaal vier dagen werken. Maar eigenlijk heb ik bijna elke dag vier dagen gewerkt. Als ik vroeg of ik een vierde dag een keer mocht gebruiken voor mijn studie dan kon dat bijna niet, want er was gewoon niemand anders!’ vertelt ze.

Niet alleen moeten er veel dagen worden gewerkt, ook zijn de tijden erg lang. “Er zijn collega’s die werkdagen hebben van zeven uur ’s ochtends tot later dan half 7 ’s avonds”, legt ze uit. “Ik vind dat daar qua salaris best wat meer tegenover mag staan, zeker als je in verhouding kijkt naar andere hbo-opleidingen.”

Kinderen naar huis

Een van de gevolgen van het lerarentekort, is dat leerlingen nu vaker naar huis worden gestuurd als er geen vervangende docent kan worden gevonden. Nanette benadrukt dat de school er alles aan probeert te doen vervanging te vinden, maar dit niet altijd mogelijk is. “Het is heel vervelend dat de kinderen dan geen les krijgen”, zegt Nanette. “Maar als ze worden verdeeld over andere klassen of als er een onbevoegde voor de klas wordt neergezet, wordt de kwaliteit van het onderwijs aangetast.”

Bewustzijn

Om al deze redenen hoopt Nanette dat de stakingen iets opleveren. Niet alleen maatregelen, maar ook bewustzijn. “Op dit moment vullen ook veel scholen hun problemen met de tekorten in op www.lerarentekortisnu.nl. Ik hoop dat dit tot meer besef leidt, onder andere bij ouders, hoe serieus dit probleem is.”

Tijdens de vorige stakingen deden al haar collega’s van de school in Wassenaar mee. “Eigenlijk stond bijna iedereen wel achter de staking. Zuid-Holland is nog niet aan de beurt geweest voor deze estafettestaking, maar ik denk dat onze school dan weer mee zal doen. En ikzelf doe dan graag weer mee!”