Artboard 1
12-03-2018 | Mandy van der Plas
Tientallen auto-inbraken in regio Leiden

 

In de eerste twee maanden van dit nieuwe jaar zijn er reeds 79 meldingen gedaan van auto-inbraken in de omgeving Leiden.

De politie vermoedt dat er criminele groepen actief zijn die zich bezig houden met het demonteren van auto-onderdelen. Verder betreffen veel van deze meldingen zogenaamde ‘gelegenheidsdieven’, waarbij losse goederen uit auto’s worden gestolen, zoals navigatie, zonnebrillen en kleingeld.

Onlangs heeft politie Leiden Zuid locaties vrijgegeven van auto-inbraken in de omgeving Leiden Zuid, Voorschoten en Zoeterwoude. In de onderstaande kaart kunt u zien of u zelf in een zogenaamd ‘risicogebied’ woont of werkt.

Let goed op!

Wat kunt u doen om zelf geen slachtoffer te worden van auto-inbraak? De politie adviseert om al uw kostbaarheden uit de auto te halen. Denk hierbij aan geld, apparatuur, maar ook bijvoorbeeld uw radio. Heeft u een zuignap van uw navigatie op de voorruit? Haal deze weg, om niet de illusie te wekken dat de navigatie zelf nog in de auto ligt. Laat desnoods zien dat er niks waardevols in uw auto ligt en houd uw dashboardkastje open.

Heeft uw auto een keyless entry-systeem? Bewaar uw sleutels dan minstens 2 meter bij uw auto vandaan. Met behulp van signaalversterkers is het voor dieven erg makkelijk om uw auto open te krijgen. Plaats uw sleutels eventueel in een metalen blik om de ontvangst van deze versterker tegen te gaan. Parkeer ten slotte op een goed verlichte plek, zodat omwonenden zicht hebben op uw auto.

Ziet u iets verdachts? Meld dit dan via het algemeen telefoonnummer 0900-8844 of bel bij spoed 112. Ook kunt u geheel anoniem een melding doen bij stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.