Artboard 1
12-03-2018 | Silvia Geurts
“Vroeger was hij ‘de zoon van’, nu ben ik ‘de vader van'”

Joost Bleijie, lijsttrekker van het CDA Leiden, kreeg het gedachtegoed van de christendemocratische partij met de paplepel ingegoten. Met een vader als lijsttrekker ging hij op zijn zesde al langs de deuren om alle brievenbussen in de buurt te voorzien van een groen gekleurd CDA-pamflet. Meer dan dertig jaar later gaan ze als vanouds samen op pad, maar nu zijn de rollen omgedraaid.

Hij heeft het niet van een vreemde, die liefde voor de stad. Al zestien generaties lang bestaat de familie van Joost Bleijie (40), lijsttrekker van de Leidse afdeling van het CDA, uit geboren en getogen Leiunaren. Sommigen slaan een tijdje hun vleugels uit, maar altijd keren ze terug naar hun geliefde Leiden. Zo woont Joost, na een kortstondig retourtje Rotterdam, weer terug in de Merenwijk – op steenworp afstand van zijn ouderlijk huis.

Ook op politiek gebied valt de appel niet ver van de boom. Vader Wim (75) was negentien jaar lang gemeenteraadslid voor het CDA, verdeeld over de periodes 1974-1987 en 1999-2006. ‘In mijn tijd had het CDA nog negen zetels in de gemeenteraad. Nu zijn het er vier, als we die al weten te behouden.’

Wanneer er campagne gevoerd moest worden nam hij zijn kinderen mee om de hele buurt te voorzien van een groen gekleurd CDA-pamflet. Op de dag van de verkiezingen zat zoon Joost gekluisterd aan de radio om de laatste tussenstanden te noteren. ‘Je kunt wel zeggen dat het er met de paplepel is ingegoten, die politiek’, zegt Joost. ‘Het was nooit een plicht hoor’, vult zijn vader hem aan. ‘Dat lopen met die foldertjes was vooral omdat we het allemaal deden, dat was leuk.’

ZO VADER, ZO ZOON
Dat de rollen op een dag omgedraaid zouden zijn, had zijn vader destijds niet gedacht. ‘Wel vond Joost het vroeger al leuk om maatschappelijk betrokken te zijn. Hij organiseerde op vroege leeftijd al voetbalpartijtjes en tennistoernooitjes voor de kinderen in de buurt. Dat kostte af en toe een ruit, maar goed. Het waren kinderen.’

Toen Joost geschiedenis ging studeren aan de Universiteit Leiden, werd hij lid van het Christen Democratisch Jongeren Appèl, de jongerenafdeling van het CDA. In 2002 stond hij voor het eerst op de Leidse kandidatenlijst. Met zijn tiende plek was een zetel in de gemeenteraad geen realistisch doel. Het CDA kwam immers al jaren niet meer in de buurt van het aantal zetels dat ze in hun hoogtijdagen telde. Maar hij stond wel op de lijst, met zijn vader aan het roer.

De keuze voor het CDA was voor Joost niet vanzelfsprekend; hoewel je met een vader als lijsttrekker wellicht anders zou vermoeden. ‘In mijn studententijd zat ik meer aan de rechterkant van het politieke spectrum, richting VVD. Dat leverde weleens pittige discussies over het vluchtelingen- en armoedebeleid op aan de keukentafel. Maar de waarden van het CDA, zoals het omkijken naar anderen, solidariteit en het uitgaan van de menselijke maat, heb ik toch wel duidelijk in mijn opvoeding meegekregen.’

POLITIEKE VERSCHILLEN
Dat betekent echter niet dat ze het overal over eens zijn. ‘In Leiden hebben we het Leids Minimabeleid’, begint Joost. ‘Mensen die minder dan 120 procent van het bijstandsniveau verdienen kunnen bij de gemeente vergoedingen aanvragen voor bijvoorbeeld sportactiviteiten, een dagje naar de dierentuin of schoolreisjes. Het CDA wil nu dat dat percentage omlaag wordt gebracht naar 110 procent. Niet omdat wij het de mensen niet gunnen, maar vooral omdat we jaarlijks anderhalf miljoen tekort komen op het bijstandsbeleid. Mijn vader zou liever zien dat het percentage verhoogd wordt naar 130 procent. Dat geld moeten we volgens hem dan maar ergens anders vandaan halen, bijvoorbeeld door de gemeentelijke belastingen te verhogen.’

Ook verschillen ze van mening over traditioneel christelijke thema’s als koopzondagen. ‘Mijn vader is daar wat conservatiever in dan ik. Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee, maar verder zitten we redelijk op één lijn.’

Sinds 2006 is Wim enkel nog politiek betrokken als informeel adviseur. ‘Het was tijd om plek te maken voor de jongere generatie. Joost wilde graag de gemeenteraad in – en vader en zoon in één politieke fractie, dat is niet gezond’, lacht hij. ‘Dus toen Joost mijn plek in de fractie overnam, nam ik zijn baantje als stadsgids over bij de VVV. Een eerlijke wissel, vind je niet?’

NACHTELIJKE VERGADERINGEN
Dit jaar mag Joost voor het eerst de lijst trekken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. ’Ik bel regelmatig even mijn vader om te vragen hoe hij ergens over denkt. De beste man loopt toch al een jaar of veertig mee in onze partij, daar kan ik alleen maar van leren.’

‘Vroeger was politiek ook heel erg anders. Mijn vader komt uit een tijd waarin alle CDA’ers nog actief waren bij de kerk, in de mantelzorg, bij een sportclub of bij een andere vrijwilligersorganisatie. De jongere generatie is daar minder actief in. Niet alleen ik, maar iedere jonge politicus zou daar veel van kunnen leren.’

‘Eigenlijk hoort een politieke fractie te bestaan uit allerlei verschillende generaties’, zegt Wim. ‘Hoewel de jongere generatie heel andere inzichten heeft, missen ze soms de diepgang en voeding met de stad die ouderen wel hebben.’

‘Politiek vrat vroeger ook veel meer tijd. Voor het weekend kreeg je een stapel dikke rapporten op je bureau, die je op maandag uit moest hebben. Elke week had je fractievergadering, commissievergadering en iedere twee weken raadsvergadering. Vaak kwamen we niets eens klaar met alle agendapunten. De burgermeester moest dan om kwart voor elf vragen: ‘Gaan wij door na elven?’ Tweederde van de raad moest voor zijn, maar de meesten moesten weer om zeven uur op.’

‘Hij vraagt het nog steeds hoor,’ onderbreekt Joost hem, ‘maar ik steek regelmatig braaf mijn hand op om te stoppen. Ik heb maar één keer meegemaakt dat we na twee uur klaar waren. De politiek domineert in ieder geval niet mijn agenda zoals het in de tijd van mijn vader deed. Het kost mij gemiddeld twee avonden in de week. Al heb ik nu natuurlijk wel een paar weken vrij genomen voor de verkiezingscampagne.’

Deze week gaan vader en zoon als vanouds weer samen langs de deuren met een stapeltje groen gekleurde flyers. ‘Het is grappig hoe zoiets kan gaan. Vroeger was hij ‘de zoon van’, nu ben ik ineens ‘de vader van’.’ Of hij trots is op zijn zoon? ‘Ik wel ja, als een ouwe aap!’

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …