Artboard 1
13-03-2018 | Femke van Amerongen
De zoektocht naar een studentenhuis: zo gezegd, zo gedaan?

Sommigen van ons hebben het geluk in de stad te wonen waar ze hun opleiding volgen. Maar veel studenten zullen toch wekelijks wat treinritjes moeten doorstaan om de (verplichte) colleges te volgen. Of je besluit je in te schrijven bij DUWO om een studentenwoning te vinden. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar hoe gemakkelijk is het in Leiden om een leuke en betaalbare kamer te vinden?

Vera is 21 jaar als zij met haar master begint. Hiervoor studeerde ze in Groningen, de plek waar zij ook opgroeide. Maar hier in Leiden had ze de droomopleiding gevonden: journalist, dat is wat de student uit het Hoge Noorden worden wil. Een gat in de lucht werd gesprongen toen ze was aangenomen. Maar de eindeloze zoektocht naar een kamer begon toen pas net. Want elke dag drie uur heen en drie uur terug reizen, dat zag Vera niet zitten. ‘Bijna dagelijks hospiteren, al gauw met dertig meiden voor een kamertje van tien vierkante meter. Het was een kansloze opgave.’

Woonunits

Roos van Gelderen, wethouder voor jeugd, zorg en welzijn, maakt zich grote zorgen om de woningnood. ‘We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in studentenwoningen. Maar het is lastige opgave. Het aanbod groeit wel, maar er komen elk jaar meer en meer studenten bij. We woekeren met de grote vraag.’ Er zijn ook maar weinig uitbreidingmogelijkheden voor Leiden, omdat de stad te dichtbebouwd is. Maar dit houdt de gemeente niet tegen om creatief om te gaan met dit woningprobleem. ‘We proberen op allerlei soorten manieren meer woningen te creëren. Een voorbeeld hiervan zijn samenwoonprojecten met verschillende doelgroepen, maar ook plaatsen we tijdelijke woningen in de vorm van houten, stapelbare woonunits.’

Wooninitiateven voor studenten:
– Een (Y)our Campus in de Lammeschansdriehoek, waar al 583 studenten en 117 starterswoningen gerealiseerd zijn. Hier zullen nog 465 woningen bij komen.
– In een oud-verzorgingstehuis Robijnhof wonen zo’n tachtig studenten, statushouders en mensen met een lichte zorgvraag samen onder één dak. Al deze drie kunnen zo een maatschappelijke bijdrage leveren door elkaar te helpen waar dit kan.
– Het project ‘Student in de wijk’ van woningbouwvereniging De Sleutels, DUWO en Libertas Leiden. Dankzij dit project krijgen studenten goedkopere huurwoningen aangeboden in ruil voor een tegenprestatie voor de buurt: een dagdeel in het buurthuis werken bijvoorbeeld.

Ook DUWO beaamt het grote tekort aan betaalbare woonruimtes in Leiden. Net als Van Gelderen ziet deze specialist in studenthuisvestiging het probleem vooral in het tekort aan uitbreidingsmogelijkheden. Uit onderzoek van DUWO is gebleken dat er in Leiden tot 2025 nog ongeveer 2700 extra woningen nodig zijn voor studenten. Dit is veel, en daarom heeft de corporatie een zogehete Taskforce in het leven geroepen om hier wat aan te doen. ‘Samen met de gemeente, de universiteit, de hogeschool en studentenorganisaties bespreken wij mogelijkheden, belemmeringen en vooral oplossingen voor dit vraagstuk. Herstructurering van bestaande (kantoor-) gebouwen of verzorgingshuizen is al meerdere keren onderzocht, maar blijkt financieel erg lastig. Wij hebben op dit moment plannen voor ongeveer 350 – 700 nieuwbouwwoningen in de periode tot 2025 en werken nog aan meer opties’, spreekt Hans Pluim, vestigingsdirecteur DUWO Leiden en Den Haag.

Studentenvereniging

Er wordt hard gewerkt om meer studentenhuizen te creëren. Maar waarom kunnen sommige studenten dan toch geen kamer vinden? De ervaring van DUWO is dat eerstejaars studenten via de voorrangsregeling in de eerste maanden van het studiejaar vaak wel een kamer vinden. Maar er zit een addertje onder het gras: ‘Een deel van onze onzelfstandige kamers is onderdeel van een verenigingshuis. De bewoners hiervan hebben de mogelijkheid om hun eigen leden in te stemmen. Dit beperkt het aanbod voor mensen die geen verenigingslid willen worden’, aldus Pluim.

Augustinus, Minerva of Quintus dus. Niks voor Vera. ‘Ik besefte mij wel dat ik meer kans op een woning maakte als ik mij bij een vereniging zal aansluiten, maar als 21-jarige met al vier jaar studentenavonturen achter de rug, zag ik dit niet zitten. Zo zou het vinden van een huis ook wel moeten lukken.’ Maar dat viel helaas flink tegen. DUWO kon niet veel voor haar betekenen en de urenlange hospiteeravonden hadden ook geen vruchten afgeworpen. En dus werd er een makelaar ingeschakeld. Die zal dit klusje wel voor haar moeten klaren. Maar drie maanden en 72 uren openbaar vervoer later, was er nog steeds geen huis.

Dichtbij huis

Er worden plannen gemaakt en stappen worden er gezet. Het aanbod van studentenhuizen moet omhoog. DUWO vindt dat, de gemeente vindt dat. Maar voor Vera komen deze extra woningen te laat. Elke dag drie uur heen en drie uur terug reizen begon haar op te breken. ‘Ik was kapot en kon me steeds slechter focussen. Dit heeft er toe geleid dat ik ben gestopt met mijn studie.’ Wethouder van Gelderen vindt het ongekend dat studenten om deze reden hun opleiding moeten beëindigen. ‘Dit verbaast mij heel erg. Veel jongeren proberen het dan in een van de randregio’s, maar als zelfs dat niet lukt. Dit moeten we voorkomen.’

Bij de pakken neer gaan zitten, dat wil Vera niet. Binnenkort heeft ze een sollicitatie bij de Leeuwarder Courant voor digitaal verslaggever en volgend jaar wil ze de master communicatiekunde in Groningen doen. ‘Dit sluit goed aan bij mijn eerste studie en hiermee kan ik ook de journalistieke kant op. Maar het belangrijkste: ik hoef niet meer zes uur durende treinritjes te maken. Volgend jaar blijf ik lekker dichtbij huis.’