Artboard 1
15-03-2018 | Ciska de Veld
Een kratje bier voor een CDA-kwartier

Leiden is een echte studentenstad. Niet alleen de woningmarkt, de lokale koffietentjes en het nachtleven van Leiden zijn ingesteld op studenten, maar ook de lokale politiek haakt in op dit facet. Campagnes worden specifiek gericht op studenten en ook steeds meer studenten zelf worden actief in de Leidse lokale politiek. Fedde van der Herberg is één van deze studenten.

Fedde van der Herberg (20 jaar) is student Politicologie, oud-bestuurslid van de Studievereniging voor Politicologen in Leiden (SPIL), nu actief bij het Studieverenigingen Overleg Platform, het Haagsch College en het CDJA Leiden. ‘Je hebt veel studenten die actief dingen willen doen. Veel studenten zijn geïnteresseerd in nevenactiviteiten of de politiek’, aldus Fedde. Dit jaar is hij nummer 21 op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Ik zie de lokale politiek niet zozeer als een opstapje naar de landelijke politiek. Ik vind het vooral leuk en interessant om kennis te maken met de lokale politiek. Lokaal is dat een stuk kleiner en toegankelijker en daarnaast veel dichter bij de mensen.’

Studenten op de lijst
‘De opstap is heel laag. Er zijn geen heftige sollicitatieprocedures. Als je hoger op de lijst wil komen zijn er wel sterkere procedures maar zeker op de lagere plekken draait het er voornamelijk om dat je actief wil bijdragen aan de campagne. In Leiden is er totaal geen tekort aan geschikte raadsleden, dat is meer een probleem voor de kleinere gemeenten. Alle studenten die in Leiden op de lijst staan hadden wellicht in kleinere gemeenten wel lijsttrekker kunnen zijn omdat daar wel een tekort aan raadsleden is.’

CDJA
Fedde is ook actief in de lokale CDJA-afdeling en met deze organisatie proberen zij voornamelijk Leidse jongeren actief te maken binnen de politiek en het CDA. ‘We proberen jonge mensen aan het denken te zetten over wat er speelt in hun eigen gemeente. Zo worden er ook lokale jongerendebatten georganiseerd. Die avonden zijn er specifiek om de ogen op jongeren te richten. Uiteindelijk zijn deze debatten niet de plek om veel stemmen te winnen, er zijn voornamelijk jongeren aanwezig die al politiek actief zijn, maar dit wordt wel gezien als de plek om uit te dragen dat jongeren ook een rol hebben.’

Dé studentenkandidaat
‘Het CDA is niet per se de studentenpartij’, volgens Fedde, ‘maar er staan wel degelijk jonge mensen op de lijst.’ De nummer 7  “Jonathan Provoost” is dé echte studentenkandidaat en daarnaast zijn er nog diverse andere studenten verkiesbaar. ‘Zij dienen voornamelijk als ondersteuning van de campagne.’ Ondanks dat ligt de focus bij het CDA voornamelijk bij de buitenwijken van Leiden.  ‘Bij een lokale verkiezing werkt het om iemand te hebben die in een van die wijken woont, werkt of actief is in verenigingen en daardoor de mensen en de situaties in zo’n buurt kent.’

  • Fedde van der Herberg (nummer 21 op de lijst) en Jonathan Provoost (nummer 7 op de lijst)

Het studententeam
Er zijn bij iedere partij diverse campagnegroepjes waar je je als verkiesbare voor inzet. Fedde is actief in de studentencampagne en het social mediateam. ‘In de campagne probeer je los om je heen studenten te verzamelen die iets willen bijdragen. Er wordt geen specifieke oproep gedaan, maar in het jaar voor de verkiezingen zijn partijen wel adequater in het benaderen van studenten die eventueel geïnteresseerd kunnen zijn in het CDA en de lokale politiek.’ Om studenten te bereiken, bedenken veel partijen een ludieke actie. Het studententeam van het CDA heeft de bierkoerier bedacht. ‘We hadden het idee om op dinsdagavonden de grotere studentenhuizen af te gaan.’ De deal is als volgt; een groen kratje bier met CDA-stickers voor het huis geeft de CDA-leden een kwartier de tijd om te vertellen waar het CDA voor staat op lokaal niveau.

Social mediateam
‘Social media is een luchtige manier om campagne te voeren. We hadden een Election Dinner als aftrap voor de verkiezingen en daar was vicepremier Hugo de Jonge ook aanwezig.’ Jonathan en Fedde hadden toen het idee om een korte vlog op te nemen met hem en kort de puntjes te bespreken die op de lokale agenda van het CDA staan. Politiek vloggen is in dus daar probeert het social mediateam van het CDA in mee te gaan. ‘Ook Facebook-live gaan we nog een paar keer inzetten’, aldus Fedde. Van de top 11 heeft het social mediateam een kort voorstelfilmpje gemaakt. Deze zullen één voor één verschijnen op Facebook. ‘Je gaat er niet de verkiezingen mee winnen, maar je haalt er toch weer wat mensen mee binnen en bent zichtbaar.’

En de oude garde dan?
Veel oudere CDA-leden op de lijst vinden het heel leuk dat ook jonge mensen actief worden. Studenten hebben overdag vaak meer tijd dan oudere leden op de lijst en gekke en ludieke ideeën voor de campagne. ‘Tuurlijk willen veel oudere graag in de raad komen, dus er is ook wel strijd met iemand die net komt kijken. Plek 7 is vrij hoog voor een studentenplek. Het is ervaring tegenover enthousiasme, tijd en energie. Uiteindelijk is voor de raad ervaring wel nodig, dan zijn het echt niet de enorm jonge studenten die wat hoger geplaatst worden.’

©Foto’s: CDA Leiden

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …