Artboard 1
18-03-2018 | Jop Leuven
De Ridders Van Het Vierkante Bord Buiten Trianon

Het is altijd fascinerend om mensen te ontmoeten die talenten hebben die bij jezelf compleet ontbreken. De prachtige krijttekeningen die te zien zijn bij Trianon zijn al bij veel bioscoopgangers opgevallen. De tekeningen worden gemaakt door verschillende medewerkers van Trianon. Ik sprak Evert Ohlernroth en Oussama Hadje over hoe de tekeningen beginnen met een idee en uiteindelijk op het bord eindigen. “Als ik het aan tekenen ben dan ben ik een beetje autistisch.’’

Een van de recente blikvangers is de tekening van Darkest Hour, gemaakt door Evert Ohlernroth. ‘’Met het hele proces ben ik ongeveer 10 uur bezig, van concept tot uitwerking. Ik ben gewoon aan het werk en heb dan af en toe een uurtje of twee om eraan te werken.’’ De tekening van Winston Churchill uit de film, gespeeld door Gary Oldman, was dan ook wel de meest uitgebreide tekening die hij tot nu toe heeft gemaakt. Zelfs een simpelere uitziende tekening, zoals die van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kan wel 1.5 uur duren.

‘’Ik begin met het kijken naar het bioscoopprogramma of naar de films die de komende tijd verwacht worden’’, vertelt Evert Ohlernroth. Zodra hij een film heeft gekozen gaat hij opzoek naar afbeeldingen uit de film. ‘’Ik google dan gewoon de filmposter, meestal in zwart-wit. Of ik kijk naar afbeeldingen uit de film en maak die vervolgens zwart-wit. Want zwart-wit werkt beter op het bord.’’

‘’Bij die van Darkest Hour heb ik de afbeelding eerst in drie of vier vlakken ingedeeld. Eerst heb je de tekst, dan tot aan de buik, dan tot aan de kin en dan het hoofd. Daarna maak ik ruwe streepjes van waar de verschillende lijnen naar toe lopen. Tegen de tijd dat het een beetje op iets begint te lijken, denk ik al dat het helemaal anders moet en dan moet ik weer allerlei dingen gaan aanpassen. Zo blijf je constant aan het werk.’’

Verschil tussen papier en bord

Dat tekenen op het bord is heel anders dan op papier volgens Evert Ohlernroth: ‘’Als ik voor mezelf aan het tekenen ben dan probeer ik meteen heel erg strak te werken. Bij een krijtbord word je juist gedwongen om fouten te maken en die te corrigeren. Een hele andere manier van werken eigenlijk, maar wel heel leuk.’’

Toch oefent hij niet eerst op papier, maar maakt Evert Ohlernroth gelijk de diepe sprong naar het bord. ‘’Met een bekertje water en een sponsje bij het tekenen, ben ik eigenlijk telkens op zoek naar waar de juiste lijnen liggen’’. Oussama Hadje noemt nog een lastig kenmerk van het tekenen met krijt op een bord. ‘’Je moet oppassen dat je niet met je arm alles weer wegveegt, dat is een beetje lastig.’’ Ook details zijn lastig volgens Oussama Hadje, vooral vergeleken met een potlood op papier. Ondanks dat hij details juist een sterke kenmerk vindt van de tekeningen van Evert Ohlernroth.

‘’Ik weet niet of ik een eigen stijl heb.’’ vertelt Evert Ohlernroth daarentegen. ‘’Als ik toch aan het tekenen ben, dan wil ik ook wel beetje pietje precies zijn. In de rest van mijn leven valt dat reuze mee, maar als ik het aan tekenen ben dan ben ik een beetje autistisch.’’

  • Star Wars door Oussama

Reacties

Of er door de tekeningen ook meer mensen naar die film gaan weten ze niet. ‘’Dat is niet per se wat we wilden doen met het bord. Als dat zo is dan is dat fijn natuurlijk’’, vertelt Oussama. ‘’Het is eigenlijk gewoon iets leuks om te doen. Vaak is het rustig doordeweeks bij Trianon en met dat bord tekenen heb je gewoon iets te doen.’’

Ze krijgen heel veel leuke reacties. Beiden zien ze veel mensen even stoppen en kijken of zelfs een foto maken. De mooiste reactie kwam van een schreeuwende moeder volgens Evert Ohlernroth. ‘’Een klein ventje vond de tekening erg mooi en ging er gelijk met zijn vingers aanzitten. En toen schreeuwde die moeder: ‘’NEEE!!!’’ En de reactie van de moeder geeft ook wel een beetje aan dat het gewaardeerd wordt.’’

Kinderen zijn ook een van de redenen waarom er geen bord met tekeningen te vinden is bij Bioscoop Lido, vertelt Oussama Hadje: ‘’Ik heb gevraagd of wij bij Lido ook een bord mochten, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Het is toch een ander soort publiek, veel kinderen namelijk, en die gaan er dan mee spelen. En dan vervaagt het heel snel.’’

Toekomst

De tekening van Darkest Hour van Evert Ohlernroth staat nu ongeveer anderhalve maand op het bord. ‘’Veel collega’s waren enthousiast en suggereerde iets te doen met Phantom Thread of The Shape of Water, maar het moet wel leuk blijven. Ik moet er wel een beetje zin in hebben en inspiratie opdoen. Je kan wel een heel mooi plaatje hebben, en heel goed tekenen, maar als het gevoel er niet helemaal is tussen het tekenen en het object, dan gaat het ook niet werken.’’

Oussama heeft al wel inspiratie opgedaan voor een volgende tekening, hij noemt als toekomstige tekening voor het bord iets uit de nieuwe film van Steven Spielberg, Ready Player One. Maar voordat er nieuwe tekeningen op kunnen, moeten ze afscheid nemen van de huidige tekeningen. Maar doet dat niet een beetje pijn?

‘’Vroeger had ik daar heel veel moeite mee als ik dingen tekende, bij het bord ben ik daar iets meer gelaten over. Omdat ik het eigenlijk van te voren ook al wel wist. Je groeit er ook een beetje in als je het aan het maken bent, en dat is waarschijnlijk ook deel van het verwerkingsproces”, vertelt Evert Ohlernroth.

Dat ze het werk leuk vinden blijkt niet alleen in de uren die ze voor de tekeningen over hebben. Want niet alleen het bord, maar ook het gezicht is een leeg canvas. ‘’Voor de premiere van IT heeft Oussama mij geschminkt en heb ik daar als terrorclown rondgelopen. Samen hadden we een kostuum uitgekozen en dat was ook erg leuk.’’

Filmliefhebbers

Beide tekenaars zijn ook filmliefhebbers, alleen bij een bioscoop werken heeft de relatie tot film wel veranderd voor Evert Ohlernroth. ”Als ik nu vrij heb wil niet niet per se alsnog op mijn werkplek rondhangen. Maar wat ik wel mooi vind is als twee mensen dezelfde film hebben gezien, maar er een compleet andere mening over hebben.”

Toepasselijk zijn Oussama Hadje en Evert Ohlernroth het daarom ook niet eens over de beste film die nu in de bioscoop draait.

Evert Ohlernroth: ”Three Billboards Outside Ebbing Missouri is heel erg goed.”

Oussama Hadje: ”The Shape of Water vond ik erg mooi.”

Beide films zijn echter de moeite waard om voor naar de bioscoop te gaan en anders is het een goed excuus om nog even de mooie tekeningen te bekijken.

 

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …