Artboard 1
18-03-2018 | Jop Leuven
De Ridders Van Het Vierkante Bord Buiten Trianon

Het is altijd fascinerend om mensen te ontmoeten die talenten hebben die bij jezelf compleet ontbreken. De prachtige krijttekeningen die te zien zijn bij Trianon zijn al bij veel bioscoopgangers opgevallen. De tekeningen worden gemaakt door verschillende medewerkers van Trianon. Ik sprak Evert Ohlernroth en Oussama Hadje over hoe de tekeningen beginnen met een idee en uiteindelijk op het bord eindigen. “Als ik het aan tekenen ben dan ben ik een beetje autistisch.’’

Een van de recente blikvangers is de tekening van Darkest Hour, gemaakt door Evert Ohlernroth. ‘’Met het hele proces ben ik ongeveer 10 uur bezig, van concept tot uitwerking. Ik ben gewoon aan het werk en heb dan af en toe een uurtje of twee om eraan te werken.’’ De tekening van Winston Churchill uit de film, gespeeld door Gary Oldman, was dan ook wel de meest uitgebreide tekening die hij tot nu toe heeft gemaakt. Zelfs een simpelere uitziende tekening, zoals die van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kan wel 1.5 uur duren.

‘’Ik begin met het kijken naar het bioscoopprogramma of naar de films die de komende tijd verwacht worden’’, vertelt Evert Ohlernroth. Zodra hij een film heeft gekozen gaat hij opzoek naar afbeeldingen uit de film. ‘’Ik google dan gewoon de filmposter, meestal in zwart-wit. Of ik kijk naar afbeeldingen uit de film en maak die vervolgens zwart-wit. Want zwart-wit werkt beter op het bord.’’

‘’Bij die van Darkest Hour heb ik de afbeelding eerst in drie of vier vlakken ingedeeld. Eerst heb je de tekst, dan tot aan de buik, dan tot aan de kin en dan het hoofd. Daarna maak ik ruwe streepjes van waar de verschillende lijnen naar toe lopen. Tegen de tijd dat het een beetje op iets begint te lijken, denk ik al dat het helemaal anders moet en dan moet ik weer allerlei dingen gaan aanpassen. Zo blijf je constant aan het werk.’’

Verschil tussen papier en bord

Dat tekenen op het bord is heel anders dan op papier volgens Evert Ohlernroth: ‘’Als ik voor mezelf aan het tekenen ben dan probeer ik meteen heel erg strak te werken. Bij een krijtbord word je juist gedwongen om fouten te maken en die te corrigeren. Een hele andere manier van werken eigenlijk, maar wel heel leuk.’’

Toch oefent hij niet eerst op papier, maar maakt Evert Ohlernroth gelijk de diepe sprong naar het bord. ‘’Met een bekertje water en een sponsje bij het tekenen, ben ik eigenlijk telkens op zoek naar waar de juiste lijnen liggen’’. Oussama Hadje noemt nog een lastig kenmerk van het tekenen met krijt op een bord. ‘’Je moet oppassen dat je niet met je arm alles weer wegveegt, dat is een beetje lastig.’’ Ook details zijn lastig volgens Oussama Hadje, vooral vergeleken met een potlood op papier. Ondanks dat hij details juist een sterke kenmerk vindt van de tekeningen van Evert Ohlernroth.

‘’Ik weet niet of ik een eigen stijl heb.’’ vertelt Evert Ohlernroth daarentegen. ‘’Als ik toch aan het tekenen ben, dan wil ik ook wel beetje pietje precies zijn. In de rest van mijn leven valt dat reuze mee, maar als ik het aan tekenen ben dan ben ik een beetje autistisch.’’

  • Star Wars door Oussama

Reacties

Of er door de tekeningen ook meer mensen naar die film gaan weten ze niet. ‘’Dat is niet per se wat we wilden doen met het bord. Als dat zo is dan is dat fijn natuurlijk’’, vertelt Oussama. ‘’Het is eigenlijk gewoon iets leuks om te doen. Vaak is het rustig doordeweeks bij Trianon en met dat bord tekenen heb je gewoon iets te doen.’’

Ze krijgen heel veel leuke reacties. Beiden zien ze veel mensen even stoppen en kijken of zelfs een foto maken. De mooiste reactie kwam van een schreeuwende moeder volgens Evert Ohlernroth. ‘’Een klein ventje vond de tekening erg mooi en ging er gelijk met zijn vingers aanzitten. En toen schreeuwde die moeder: ‘’NEEE!!!’’ En de reactie van de moeder geeft ook wel een beetje aan dat het gewaardeerd wordt.’’

Kinderen zijn ook een van de redenen waarom er geen bord met tekeningen te vinden is bij Bioscoop Lido, vertelt Oussama Hadje: ‘’Ik heb gevraagd of wij bij Lido ook een bord mochten, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Het is toch een ander soort publiek, veel kinderen namelijk, en die gaan er dan mee spelen. En dan vervaagt het heel snel.’’

Toekomst

De tekening van Darkest Hour van Evert Ohlernroth staat nu ongeveer anderhalve maand op het bord. ‘’Veel collega’s waren enthousiast en suggereerde iets te doen met Phantom Thread of The Shape of Water, maar het moet wel leuk blijven. Ik moet er wel een beetje zin in hebben en inspiratie opdoen. Je kan wel een heel mooi plaatje hebben, en heel goed tekenen, maar als het gevoel er niet helemaal is tussen het tekenen en het object, dan gaat het ook niet werken.’’

Oussama heeft al wel inspiratie opgedaan voor een volgende tekening, hij noemt als toekomstige tekening voor het bord iets uit de nieuwe film van Steven Spielberg, Ready Player One. Maar voordat er nieuwe tekeningen op kunnen, moeten ze afscheid nemen van de huidige tekeningen. Maar doet dat niet een beetje pijn?

‘’Vroeger had ik daar heel veel moeite mee als ik dingen tekende, bij het bord ben ik daar iets meer gelaten over. Omdat ik het eigenlijk van te voren ook al wel wist. Je groeit er ook een beetje in als je het aan het maken bent, en dat is waarschijnlijk ook deel van het verwerkingsproces”, vertelt Evert Ohlernroth.

Dat ze het werk leuk vinden blijkt niet alleen in de uren die ze voor de tekeningen over hebben. Want niet alleen het bord, maar ook het gezicht is een leeg canvas. ‘’Voor de premiere van IT heeft Oussama mij geschminkt en heb ik daar als terrorclown rondgelopen. Samen hadden we een kostuum uitgekozen en dat was ook erg leuk.’’

Filmliefhebbers

Beide tekenaars zijn ook filmliefhebbers, alleen bij een bioscoop werken heeft de relatie tot film wel veranderd voor Evert Ohlernroth. ”Als ik nu vrij heb wil niet niet per se alsnog op mijn werkplek rondhangen. Maar wat ik wel mooi vind is als twee mensen dezelfde film hebben gezien, maar er een compleet andere mening over hebben.”

Toepasselijk zijn Oussama Hadje en Evert Ohlernroth het daarom ook niet eens over de beste film die nu in de bioscoop draait.

Evert Ohlernroth: ”Three Billboards Outside Ebbing Missouri is heel erg goed.”

Oussama Hadje: ”The Shape of Water vond ik erg mooi.”

Beide films zijn echter de moeite waard om voor naar de bioscoop te gaan en anders is het een goed excuus om nog even de mooie tekeningen te bekijken.

 

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …