Artboard 1
Lijsttrekker D66: “Ik wilde graag journalist worden”

Dit is de eerste aflevering van ‘Maak kennis met…’ In deze serie gaat LeidenLokaal op pad om de kijkers voor te stellen aan een aantal fractievoorzitters van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In de eerste aflevering van ‘Maak kennis met…’ interviewt LeidenLokaal fractievoorzitter Paul Dirkse, tevens Wethouder Onderwijs, Sport & Duurzaamheid. De fractievoorzitter van D66 praat over zijn ambities, de stad en de plannen van zijn partij voor Leiden.

Paul Dirkse is een geboren en getogen Leidenaar. Samen met zijn vrouw en zijn twee dochters woont hij met veel plezier in “deze mooie stad”. Volgens Dirkse zijn de historische binnenstad, de ligging vlakbij zee en in de randstad, en de verbinding met de universiteit de dingen die Leiden zo bijzonder maken. De kernwaarden van Leiden: kennis en cultuur, zijn terug te zien en te voelen, en maken de stad een fijne plek om te leven en te bezoeken. Dirkse zegt dat dit, economisch gezien, zijn vruchten afwerpt, maar dat daar ook het een en ander tegenover staat. D66 heeft afgelopen jaren veel besluiten voorbereid om de stad beter bereikbaar en schoner te maken. Ook in de komende vier jaar wil de partij van Paul Dirkse zich weer hiervoor inzetten, en maakt bereikbaarheid, duurzaamheid en goede zorg dan ook de drie belangrijkste punten van hun verkiezingsprogramma.

De drang om de politiek in te gaan ontstond bij de fractievoorzitter met de jaren. Dirkse werkte een periode als journalist voor het Leids Nieuwsblad en volgde de politiek hierdoor op de voet. Door een natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn liefde voor journalistiek en opmerkingen van vrienden als “jij weet het altijd zo goed, misschien moet je de politiek maar eens in gaan”, is bij Dirkse het zaadje geplant voor zijn carrière in de Leidse politiek. Toen, in 2016, zijn voorganger opstapte wilde Dirkse dan ook maar al te graag solliciteren voor de functie wethouder.

Voordat Dirkse wethouder voor o.a. Sport werd, werkte hij jarenlang bij een crowdfundingsplatform voor sporters en werd hij zelfs voorzitter van de tennisclub. “De liefde voor sport zit er al vanaf jongs af aan in. Ik ben zelf altijd voetballer en tennisser geweest. Ik was zowel actief als speler, als bestuurslid. Dat is ook wel iets wat ik van mijn ouders mee heb gekregen.” Dirkse vindt het fijn dat hij nu, met zijn functie als wethouder van Onderwijs, Sport en Duurzaamheid, “handen en voeten kan geven aan de liefde voor de sport die in mijn in het bloed zit”.

Bekijk voor het hele interview de video hieronder.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …