Artboard 1
Lijsttrekker GroenLinks: “Ik ben ervan overtuigd dat het nóg groener en duurzamer kan”

In de tweede aflevering van ‘Maak kennis met…’ praat LeidenLokaal met fractievoorzitter Walter van Peijpe. De fractievoorzitter van GroenLinks praat over zijn ambities, de stad en de plannen van zijn partij voor Leiden.

Van Peijpe is een geboren en getogen Leidenaar. Waarom de stad zo bijzonder is, is volgens hem lastig uit te leggen. “Dat gevoel zit gewoon in je als je hier geboren bent. Ik ken ook elk steegje doordat ik al twintig jaar in deze stad als taxichauffeur actief ben.’’ Dit gevoel komt volgens van Peijpe tot uiting rond 3 oktober. “Op het begin van die dag begint mijn hartje toch wel sneller te kloppen.”

Van Peijpe is geen geboren politicus ondanks dat zijn vader in 1970 gemeenteraadslid was in Leiden. Van Peijpe is van huis uit binnenhuisarchitect maar was wel al gedurende zijn middelbare schooltijd bezig met protesten tegen kernwapens. “Na mijn studie als ontwerper ben ik collages gaan maken van hoe Leiden er in mijn ogen er anders uit zou kunnen zien. Ik wilde de stad groener en overzichtelijker maken.”

Van Peijpe’s ontwerpen vielen op bij de lokale GroenLinks fractie. Ze vroegen hem namelijk om mee te werken aan het partijprogramma van 2010-2014 en om dit programma in praktijk te brengen als raadslid. “Wie A zegt moet ook B zeggen!” Sindsdien is Van Peijpe raadslid namens GroenLinks en dit jaar voor het eerst de lijsttrekker.

Als fractieleider wil Van Peijpe dat iedereen in de stad kan meedoen aan het sociale leven. “Ik heb twee dochters, één van zeventien en één van veertien. Ik hoop dat ze over tien jaar in een groenere stad wonen waarin iedereen het gevoel heeft dat ze mee kunnen doen aan het stadsleven.” Van Peijpe heeft het gevoel dat zijn werk als taxichauffeur bijdraagt aan dit gevoel in Leiden. “Als taxichauffeur breng ik ouderen naar het ziekenhuis, het buurtcentrum en de kleinkinderen. Zo blijven ook de ouderen in staat om mee te kunnen blijven doen in de stad”

Bekijk voor het hele interview de video hieronder.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …