De politie van Leiden krijgt regelmatig meldingen van wietplantages in leegstaande woningen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid publiceerde afgelopen jaar een landelijk rapport over het gebrek aan nazorg bij woningen die worden ontmanteld. Volgens de Onderzoeksraad geeft de politie prioriteit aan het bestrijden van andere vormen van criminaliteit. Wat komt er bij het ontmantelen van een wietplantage kijken en wat is reden waarom de politie de voorkeur geeft aan het bestrijden van andere vormen van misdaad?
Bij het ontmantelen van een wietplantage in een woning worden er belangrijke onderdelen uit de woning verwijderd die gevaarlijk zijn voor de leefomgeving. De hennep van een wietplantage wordt voor een groot deel door de politie zelf ontmanteld. Daarnaast wordt er een extern gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Er komt dus meer kijken dan wanneer een woning op de gebruikelijke manier wordt ontruimd. Toch is er weinig aandacht voor de nazorg bij het ontmantelen van wietkwekerijen door de politie. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid laat in het rapport Omgevingsveiligheid hennepkwekerijen uit 2017 zien dat er geen duidelijk beleid is welke partijen verantwoordelijkheden hebben bij het ontmantelen van een wietkwekerij.
Boobytrap in een woning
Een stel kabels, aarde en potten naar buiten verplaatsen, lijkt in het eerste opzicht geen hogere wiskunde te zijn. Toch komt er volgens Carry van Swieten, regiomanager bij Woningontruiming CVS meer specialisatie bij kijken dan in eerste instantie wordt gedacht.Van Swieten heeft voorheen 18 jaar bij
de Rijkspolitie gewerkt en weet daarom dat wietplantages ontruimen een vak apart is: ‘In principe haalt de politie de planten en assimilatieverlichting uit de woning. De ventilatieroosters worden door de politie onklaar gemaakt met purschuim om de gaten te dichten. De aarde, de kweekbakken van de henneplantages, materialen waaronder losse elektrische leidingen, lampen en resterende chemicaliën blijven vervolgens achter en worden ontruimd en door ons schoongemaakt’.
In 2014 is Carry van Swieten gefilmd door een filmploeg in een woning waar een wietplantage aanwezig was . ‘Wij worden vaak ingehuurd door een nietsvermoedende eigenaar van een woning die met een enorme schade in zijn verhuurde woning zit’. Op het youtube kanaal van Woningonuitruiming Regionaal valt te zien wat voor schade een wietplantage in een woning kan aanrichten:
Gevaarlijk werk dus, want installaties van wietkwekerijen kunnen mogelijk amateuristisch zijn aangesloten of kunnen zelfs ‘booby traps’ bevatten. Wietplantages zorgen niet alleen voor schade in woningen, maar ook voor levensbedreigende situaties voor de omwonenden.
Gevaarlijke stoffen
Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden er er jaarlijks bij 4.500 van de 6.000 ontmantelde wietplantages gevaarlijke stoffen aangetroffen door overbelasting van de elektriciteit. De prioriteit bij de politie en justitie ligt volgens de onderzoekers bij het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen. Dit omdat er georganiseerde misdaad achter hennepteelt
speelt. Er vinden bijvoorbeeld na de ontmanteling van een wietplantage geen veiligheidscontroles plaats. De Onderzoeksraad zegt daarom dat er risicovolle situaties in de woning blijven bestaan die gevaarlijk zijn voor omwonenden en latere bewoners. De oververhitting door overbelasting of kortsluiting in het elektrische systeem, nodig om hennep te kunnen produceren, zorgen voor risico’s voor de omwonenden.
Cijfers: politie verschuift prioriteiten
Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal ontmantelde hennepkwekerijen daalt. In 2017 zijn er door de politie in totaal 4670 hennepkwekerijen ontmanteld en vernietigd, terwijl dit in 2016 er in totaal 5538 waren. Deze verschillen zijn ook duidelijk terug te zien in de cijfers van de grote steden in de buurt van Leiden, met uitzondering van Den Haag. De politie heeft geen cijfers over het aantal ontmantelingen in Leiden openbaar gepubliceerd. Opvallend is dat de cijfers van het aantal ontmantelingen in Den Haag vrijwel het afgelopen jaar gelijk zijn gebleven.
De politie vertelt dat de landelijke daling van het aantal ontmantelingen, niet gelijk betekent dat er sprake is van minder hennepkwekerijen. Maar dat het eerder komt omdat de prioriteit van het ontmantelen van woningen met wietkwekerijen deels verplaatst is naar bestrijden van andere vormen van criminaliteit, waaronder het bestrijden van de illegale handel in hennep.
Er is bij illegale hennepteelt sprake van een vermenging van de onder- en bovenwereld, waar volgens de politie veel geld aan wordt verdiend. De politie investeert daarom in meer en langer rechercheonderzoek. Dit om de organisaties die een rol achter de illegale handel in hennepteelt spelen te achterhalen. Volgens het Onderzoeksraad moet om die reden de verantwoordelijkheid bij het ontmantelen van hennepkwekerijen meer naar andere partijen worden verschoven. Er is volgens het Onderzoeksraad een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid bij partijen zoals woningeigenaren, energieleveranciers en netbeheerders.
Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …
Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …
‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …
Continue reading “Studentendisco Hifi: goedkoop, maar ook veilig?”
Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …
Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …
Continue reading “Kartelvorming tussen Leidse fietsendieven!”
Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …
Continue reading “Liquidatiezaak Zeynel Er: Geld maakt blind, hoe hoog de strafeis ook is (opinie)”
Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.
In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie
Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.
Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?
Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.
De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.