Artboard 1
Lijsttrekker PvdA: “Het gaat goed met Leiden, maar nog niet met alle Leidenaren”

In de derde aflevering van ‘Maak kennis met…’ gaat LeidenLokaal op bezoek bij lijsttrekker Marleen Damen (PvdA). De afgelopen vier jaar is Damen tevens wethouder Werk en Inkomen, Financiën en Wijken geweest. LeidenLokaal praat met Damen over haar ambities, de stad en de plannen van haar partij voor Leiden.

Hoewel Damen oorspronkelijk uit Oss komt, is ze sinds 1991 naar Leiden verhuisd om Politieke Wetenschappen te studeren. Sindsdien kwam ze er al snel achter: dit is mijn stad. Later heeft ze haar man in Leiden ontmoet, en zijn ook haar drie dochters in deze stad geboren. “Leiden is een geweldige stad om in te wonen, in iedere fase in je leven. Als student, als werkende jongere en nu ook als moeder voor jonge kinderen.”

De politiek is haar met de paplepel ingegoten, gezien haar vader ook al lid was van de PvdA en zowel wethouder als burgemeester is geweest. Ze vond het vreselijk. “Dat ga ik mijn kind nooit aandoen”, dacht ze nog. Toen ze eenmaal wethouder kon worden van de stad waar ze zoveel van houdt, heeft ze het er toch op gewaagd. Bovendien waren er er volgens Damen toch al zo weinig vrouwen in de politiek. “En als dan de kans voor het oprapen ligt, dan moet je die gewoon pakken.”

De PvdA heeft in Leiden momenteel 5 van de 39 zetels. Ondanks dat de landelijke verkiezingsuitslagen voor de PvdA behoorlijk tegenvielen, is Damen optimistisch over de lokale verkiezingsuitslagen. Ze hoopt dan ook zeker dat de PvdA zijn 5 zetels behoudt of er zelfs nog een zetel bijhaalt. “Zeker als we kijken naar wat we in de afgelopen jaren gedaan hebben en hoe het er in de stad voorstaat, zouden we toch een mooie uitslag moeten kunnen halen.”

Volgens Damen is het ook al duidelijk hoe haar ideale Leiden er over tien jaar uitziet. “Iedereen moet mee kunnen doen en mee kunnen profiteren van de welvaart.” De gelijke kansen van kinderen op scholen is volgens Damen daarbij vooral van belang. Volgens haar heeft de opleiding van ouders of de wijk waar je vandaan komt nog steeds invloed op het studieadvies van kinderen. En dat moet anders. “Geef ook als ouders het niet kunnen betalen kinderen een goede begeleiding, zodat ze gelijke kansen hebben in het onderwijs.”

Bekijk voor het hele interview de video hieronder.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …