Artboard 1
20-03-2018 | Wierik Jansen
Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad was “altijd al activistisch”

In de peilingen van Leiden Kiest staat Partij Sleutelstad (PS) op zes zetels. “Veel te optimistisch”, volgens Maarten Kersten, lijsttrekker van de partij. Wel gaat hij er vanuit dat zijn partij een paar zetels zal halen. “Voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren we te laat begonnen, maar deze keer zijn we wel op tijd gestart met flyeren.”

Het lag niet voor de hand dat Kersten de Leidse politiek in zou gaan. “In Breda ben ik lid geweest van de PvdA. Maar op een gegeven moment werd daar Den Haag te veel geïmiteerd. Twee leden van de partij vochten om één positie. Dat heeft voor een splitsing gezorgd.” Kersten moest hier niks van hebben, en vertrok. “Daarna had ik eigenlijk niet meer zo’n zin in politiek.”

Maar hij kon het niet laten. Na zich jaren koest gehouden te hebben, begonnen de oude activistische neigingen weer te kriebelen. Inmiddels had de archeoloog heel Nederland, inclusief de Antillen, gezien en was hij neergestreken in Leiden. “In Leiden ben ik actie gaan voeren”, vertelt Kersten. “Samen met een actiegroep hebben we geprobeerd de bouw van een ‘Oostblok-blok’ aan het Looiersplein tegen te houden. Helaas is dat niet gelukt.”

Politieke apathie

Van het een komt het ander, en zo is Kersten via verschillende commissies, raden en actiegroepen uiteindelijk toch weer in de lokale politiek terecht gekomen. “Met Partij Sleutelstad wil ik de burgers weer aan het woord laten. Zij hebben nu niet het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt. Dat creëert apathie ten opzichte van de politiek.” Deze apathie komt goed ten uiting tijdens het flyeren. “Steek dat ding toch in je reet”, zegt hij met een overdreven Leids accent. “Dat soort opmerkingen krijg je soms.”

Het belangrijkste speerpunt van de partij, meer referenda, speelt hier duidelijk op in. Partij Sleutelstad neemt hierin een voorbeeld aan Zwitserland. “Daar hebben ze een ‘bottom up’-systeem, met veel referenda, terwijl Nederland meer ‘top down’ is. Wij zouden het liefste gemiddeld één keer per maand een referendum houden.”

Maar als het aan de D66 ligt, worden volksraadplegingen afgeschaft. Dat terwijl deze partij er vroeger groot voorstander van was. “Als Hans van Mierlo, oprichter van de Democraten 66, zou horen dat zijn partij nu tegen het houden van referenda is, zou hij zich omdraaien in zijn graf.”

Zangeres-Zonder-Naam-jukebox

Naast meer referenda wil Partij Sleutelstad ook dat er meer aandacht komt voor de Leidse cultuur en geschiedenis. “Er zijn zo veel beroemde kunstenaars en wetenschappers die uit Leiden komen. Het wordt tijd dat we laten zien dat wij daar trots op zijn”, vindt de lijsttrekker. Een van de ideeën die hij heeft is een ‘Zangeres-Zonder-Naam-jukebox’. “Wij zouden graag zien dat er meer belangstelling komt voor de zonen en dochters van Leiden.”

Morgen, woensdag 21 maart, zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Maarten Kersten is niet zenuwachtig. “De laatste paar weken heb ik wel heel weinig geslapen, soms maar drie uur per nacht. Maar ik heb alle spanning van me af laten vallen.” Over de uitslag zegt hij maar één ding: “We zien het wel.”

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …