Artboard 1
23-03-2018 | Gery van Westbroek
Treden deze Leidenaren in de voetsporen van Robinson Crusoë?

De realitysoap Expeditie Robinson is begonnen met de selectie van deelnemers voor het nieuwe seizoen. Tussen de honderden aanmeldingen zitten zeven inwoners van Leiden. Twee van die Leidse avonturiers vertellen waarom ze naar dat tropische eiland willen: Jason Sieval (18) en Alisha Teerink (20). ‘Het lijkt mij gaaf om tot het uiterste te gaan, en vooral te kijken wat mijn uiterste dan is: insecten eten en zo?’

In Expeditie Robinson moet een groep mensen zien te overleven op een onbewoond eiland, net zoals Robinson Crusoë na zijn schipbreuk.

Selectieprocedure onbekende Nederlanders
Er zijn zeven wekelijkse opdrachten. Deelnemers sturen per opdracht een filmpje in. Per opdracht gaan de zeven deelnemers met de meeste publieksstemmen door naar de volgende ronde. Daarnaast nodigt de redactie van het programma zelf ook 51 deelnemers uit voor die volgende ronde. Daarin kiest de redactie – tijdens een castingdag – uit honderd deelnemers zeven winnaars. Die mogen meedoen aan het programma.

De deelnemers worden lichamelijk en geestelijk zwaar op de proef gesteld, zoals weinig of zelfs geen eten, intriges en ruzies. Ook moeten ze in groepsverband en individueel allerlei opdrachten uitvoeren, zoals het eten van insecten en vissenogen. Wie wil daar nou aan meedoen?

Nou… honderden mensen. Want zoveel onbekende Nederlanders doen mee aan de opdrachten die toegang tot dat onbewoonde eiland kunnen opleveren. Zeven van die nu nog onbekende Nederlanders komen uit Leiden. Twee stellen we aan je voor.

Jason Sieval

‘Ik ben er dankbaar voor dat in een week tijd bijna 750 mensen op mijn filmpje gestemd hebben. Dat is echt kapot veel. Ik ben daar verbaasd over en ook echt dankbaar voor’, zegt Jason over zijn inzending. Dat filmpje is te zien op zijn pagina op de website van Expeditie Robinson. Helaas was het aantal stemmen niet voldoende om direct door te gaan naar de volgende ronde.

(Foto: Jason Sieval©)
Op Jasons pagina bij Expeditie Robinson:
‘Hoe leuk zou het zijn als een jongen van 18 jaar op een eiland zit met 40 graden, de zon zo sterk dat hij het verschil niet ziet tussen mens en kreeft, een keuze moet maken welk orgaan het andere orgaan mag opeten van de honger, die niet kan slapen omdat elk moment een spin of leuke andere beesten over hem heen zouden kunnen kruipen en proeven mag spelen waar hij echt leert kennen hoe dodelijk spierpijn zal gaan zijn. Ik schreeuw het dan dus ook van de daken naar de eilanden. Ik, Jason Sieval, geef me op voor Expeditie Robinson!
Help mij door op mij te stemmen en dit bericht te delen! Jouw 45 seconden van jouw leven zal mijn leven veranderen!’

Hij kan aan meer opdrachten meedoen, maar dat gaat hij niet doen: ‘Nog een keer aan iedereen vragen om op mij te stemmen wil ik niet. Dat kan als een last worden gezien, en zo wil ik niet overkomen. Ik heb mijn best gedaan en dan moet je sportief je verlies kunnen accepteren.’

Naast de winnaars van de wekelijkse opdrachten, nodigt de redactie van het programma zelf ook nog deelnemers voor de volgende ronde uit. Jason ziet daar nog kansen: ‘Ik denk dat ze verschillende dingen zoeken, maar ik weet niet precies wat. Ik heb hard mijn best gedaan voor mijn filmpje en ik denk dat ik er daarom best wel uit kan springen. Ik mag er zijn en ik hoop dat dat gezien wordt.’

Over zijn motivatie om aan Expeditie Robinson mee te doen zegt Jason: ‘Ik ben benieuwd hoe ik op zo’n eiland zou functioneren, kijken of ik nog een stuk van mezelf kan ontdekken. Ik ben 18, maar ben ik nu ook al echt zo volwassen als ik denk? Kan ik echt op mezelf leven? En het geeft ervaringen die ik in mijn verdere leven zou kunnen gebruiken.’ Hij benadrukt dat het op tv komen en een zekere bekendheid krijgen voor hem absoluut niet meespelen.

Van kleins af aan wilde Jason al acteur worden. Dat betekende ook al een moeilijke selectieprocedure bij de acteursopleiding. De ruim duizend aanmeldingen moesten teruggebracht worden naar dertig plaatsen. Maar die selectie is Jason goed doorgekomen. Inmiddels zit hij in het tweede jaar en is die groep van dertig nog eens bijna gehalveerd. Wellicht biedt dit hoop voor zijn kansen bij Expeditie Robinson.

‘Ik ben benieuwd hoe ik op zo’n eiland zou functioneren’

Toen Jason veertien was kreeg hij van de wethouder het Leidse Jeugdlintje uitgereikt. ‘Daar ben ik nog steeds erg trots op’, zegt Jason daar nu over. Volgens de wethouder zorgde Jason ‘met de activiteiten die hij in zijn straat organiseerde voor sfeer en eenheid.’ In Jasons eigen woorden: ‘Er was wat ruzie met ouders in de buurt. Toen ben ik met kinderen dingen gaan doen zodat we wat afleiding konden zoeken.’ In Expeditie Robinson wordt ook nogal eens ruzie gemaakt, dus die vaardigheid zou hem daar nog goed van pas kunnen komen.

Alisha Teerink

‘Ik deed het in eerste instantie alleen voor de stemmen, maar het gaat mij nu vooral om de kwaliteit van de filmpjes en hoe de opdrachten zijn uitgevoerd’, vertelt Alisha over haar deelname aan Expeditie Robinson. ‘Ik hoop dat de makers van het programma mijn filmpjes opmerken.’ Haar eigen YouTube-kanaal laat zien dat filmpjes maken haar goed afgaat.

(Foto: Alisha Teerink©)
Op Alisha’s pagina op de website van Expeditie Robinson:
‘Ik ben iemand die gek is op avontuur en uitdagingen. Als ik vraag aan mijn vrienden en ouders wat mijn grootste kracht is zeggen ze allemaal doorzettingsvermogen. Ik houd niet van opgeven, dat is iets wat ik nooit zou doen. Verder zien mensen mij vaak als een schattig klein meisje, maar ik ben iemand die alles aan durft, als het gaat om embryo’s eten tot klifduiken. Ik zou graag mee willen doen om mijzelf te bewijzen dat ik alle spellen en complottheorieën vol kan houden ondanks het weinig eten.’

‘De kwaliteit van de filmpjes en het verhaal daarin zullen waarschijnlijk bepalen wie door mag naar de volgende ronde’, vermoedt Alisha. ‘Ik zou het erg vinden als ik niet gekozen wordt. Maar er zijn zoveel mensen die een poging doen. Ik heb mij voorgenomen om elk jaar opnieuw te proberen om mee te doen. Dan moet het wel een keer lukken.’

Alisha heeft tot nu toe aan drie van de vier opdrachten meegedaan. Ze heeft nog niet genoeg stemmen verzameld om naar de volgende ronde te gaan. ‘Ik ben zeker van plan om aan de volgende opdrachten mee te doen’, zegt Alisha. Haar filmpjes staan op haar pagina bij Expeditie Robinson en daar kan komende weken ook op haar gestemd worden.

‘Ik ben benieuwd hoe ver ik kan gaan als ik op een onbewoond eiland moet overleven’, motiveert Alisha haar deelname. ‘Het lijkt mij gaaf om tot het uiterste te gaan, en vooral te kijken wat mijn uiterste dan is: insecten eten en zo? In Afrika ben ik al eens in een kokosnootboom geklommen en ook heb ik daar buiten geslapen. Het toilet was op een veldje waar iedereen je zag. Dat was al een hele ervaring. Maar Expeditie Robinson zou de gaafste ervaring ooit zijn. Ook als het niet op tv zou zijn, zou ik er graag aan mee willen doen. Het gaat mij puur om het avontuur zelf, en niet om een bekende Nederlander te worden.’

In het dagelijks leven studeert Alisha Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Ze sport bijna dagelijks, danst en speelt piano. Haar YouTube-kanaal laat zien dat ze veel reist en graag avonturen beleeft. ‘Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, iets uitdagends, en wil alles graag uitproberen’, zegt ze daarover.

Het toilet was op een veldje waar iedereen je zag.

‘Ik heb tot nu toe drie keer meegedaan aan de Nieuwjaarsduik. Elk jaar is het even leuk en koud om de zee in te springen, maar ik doe het graag. Ik hou ervan om mijn grenzen te verleggen en buiten mijn comfortzone te gaan.’ Allemaal zaken die Alisha in Expeditie Robinson goed van pas kunnen komen.

Hart onder de riem

De kans om als onbekende Nederlander Robinson Crusoë achterna te gaan en uiteindelijk ook echt op dat onbewoonde eiland te belanden is maar heel klein. Voor onze eventuele Leidse afvallers is het een troost dat de werkelijkheid vaak veel minder mooi is dan wat de promotiefilmpjes laten zien. In eerdere seizoenen hebben vele deelnemers het eiland op een vervelende manier verlaten. Heimwee, lichamelijke uitputting, psychische problemen, ziektes, infecties, blessures, honger en ruzies waren zoal redenen om daar weg te gaan.

het gras is daar niet altijd groener dan in Leiden

Het is ook helemaal geen onbewoond eiland. Het programma is populair in veel landen. Om kosten te besparen maken vele Europese landen gebruik van hetzelfde eiland, dezelfde technische spullen en ook nog eens hetzelfde personeel. Een vol en strak schema bepaalt welk land op welk moment op dat ‘onbewoonde’ eiland mag zitten. Het is daar de hele zomer een drukte van belang.

Ondanks de kleurrijke plaatjes is het gras daar dus niet altijd groener dan in Leiden. Bovendien is Robinson Crusoë slechts een romanpersonage, hij heeft nooit echt bestaan. Wat word je als je in de voetsporen van zo iemand treed? Als je jezelf dat gaat afvragen, wil je dan überhaupt nog wel naar zo’n eiland?

Hieronder het promotiefilmpje van afgelopen seizoen:

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …