Artboard 1
23-03-2018 | Gery van Westbroek
Treden deze Leidenaren in de voetsporen van Robinson Crusoë?

De realitysoap Expeditie Robinson is begonnen met de selectie van deelnemers voor het nieuwe seizoen. Tussen de honderden aanmeldingen zitten zeven inwoners van Leiden. Twee van die Leidse avonturiers vertellen waarom ze naar dat tropische eiland willen: Jason Sieval (18) en Alisha Teerink (20). ‘Het lijkt mij gaaf om tot het uiterste te gaan, en vooral te kijken wat mijn uiterste dan is: insecten eten en zo?’

In Expeditie Robinson moet een groep mensen zien te overleven op een onbewoond eiland, net zoals Robinson Crusoë na zijn schipbreuk.

Selectieprocedure onbekende Nederlanders
Er zijn zeven wekelijkse opdrachten. Deelnemers sturen per opdracht een filmpje in. Per opdracht gaan de zeven deelnemers met de meeste publieksstemmen door naar de volgende ronde. Daarnaast nodigt de redactie van het programma zelf ook 51 deelnemers uit voor die volgende ronde. Daarin kiest de redactie – tijdens een castingdag – uit honderd deelnemers zeven winnaars. Die mogen meedoen aan het programma.

De deelnemers worden lichamelijk en geestelijk zwaar op de proef gesteld, zoals weinig of zelfs geen eten, intriges en ruzies. Ook moeten ze in groepsverband en individueel allerlei opdrachten uitvoeren, zoals het eten van insecten en vissenogen. Wie wil daar nou aan meedoen?

Nou… honderden mensen. Want zoveel onbekende Nederlanders doen mee aan de opdrachten die toegang tot dat onbewoonde eiland kunnen opleveren. Zeven van die nu nog onbekende Nederlanders komen uit Leiden. Twee stellen we aan je voor.

Jason Sieval

‘Ik ben er dankbaar voor dat in een week tijd bijna 750 mensen op mijn filmpje gestemd hebben. Dat is echt kapot veel. Ik ben daar verbaasd over en ook echt dankbaar voor’, zegt Jason over zijn inzending. Dat filmpje is te zien op zijn pagina op de website van Expeditie Robinson. Helaas was het aantal stemmen niet voldoende om direct door te gaan naar de volgende ronde.

(Foto: Jason Sieval©)
Op Jasons pagina bij Expeditie Robinson:
‘Hoe leuk zou het zijn als een jongen van 18 jaar op een eiland zit met 40 graden, de zon zo sterk dat hij het verschil niet ziet tussen mens en kreeft, een keuze moet maken welk orgaan het andere orgaan mag opeten van de honger, die niet kan slapen omdat elk moment een spin of leuke andere beesten over hem heen zouden kunnen kruipen en proeven mag spelen waar hij echt leert kennen hoe dodelijk spierpijn zal gaan zijn. Ik schreeuw het dan dus ook van de daken naar de eilanden. Ik, Jason Sieval, geef me op voor Expeditie Robinson!
Help mij door op mij te stemmen en dit bericht te delen! Jouw 45 seconden van jouw leven zal mijn leven veranderen!’

Hij kan aan meer opdrachten meedoen, maar dat gaat hij niet doen: ‘Nog een keer aan iedereen vragen om op mij te stemmen wil ik niet. Dat kan als een last worden gezien, en zo wil ik niet overkomen. Ik heb mijn best gedaan en dan moet je sportief je verlies kunnen accepteren.’

Naast de winnaars van de wekelijkse opdrachten, nodigt de redactie van het programma zelf ook nog deelnemers voor de volgende ronde uit. Jason ziet daar nog kansen: ‘Ik denk dat ze verschillende dingen zoeken, maar ik weet niet precies wat. Ik heb hard mijn best gedaan voor mijn filmpje en ik denk dat ik er daarom best wel uit kan springen. Ik mag er zijn en ik hoop dat dat gezien wordt.’

Over zijn motivatie om aan Expeditie Robinson mee te doen zegt Jason: ‘Ik ben benieuwd hoe ik op zo’n eiland zou functioneren, kijken of ik nog een stuk van mezelf kan ontdekken. Ik ben 18, maar ben ik nu ook al echt zo volwassen als ik denk? Kan ik echt op mezelf leven? En het geeft ervaringen die ik in mijn verdere leven zou kunnen gebruiken.’ Hij benadrukt dat het op tv komen en een zekere bekendheid krijgen voor hem absoluut niet meespelen.

Van kleins af aan wilde Jason al acteur worden. Dat betekende ook al een moeilijke selectieprocedure bij de acteursopleiding. De ruim duizend aanmeldingen moesten teruggebracht worden naar dertig plaatsen. Maar die selectie is Jason goed doorgekomen. Inmiddels zit hij in het tweede jaar en is die groep van dertig nog eens bijna gehalveerd. Wellicht biedt dit hoop voor zijn kansen bij Expeditie Robinson.

‘Ik ben benieuwd hoe ik op zo’n eiland zou functioneren’

Toen Jason veertien was kreeg hij van de wethouder het Leidse Jeugdlintje uitgereikt. ‘Daar ben ik nog steeds erg trots op’, zegt Jason daar nu over. Volgens de wethouder zorgde Jason ‘met de activiteiten die hij in zijn straat organiseerde voor sfeer en eenheid.’ In Jasons eigen woorden: ‘Er was wat ruzie met ouders in de buurt. Toen ben ik met kinderen dingen gaan doen zodat we wat afleiding konden zoeken.’ In Expeditie Robinson wordt ook nogal eens ruzie gemaakt, dus die vaardigheid zou hem daar nog goed van pas kunnen komen.

Alisha Teerink

‘Ik deed het in eerste instantie alleen voor de stemmen, maar het gaat mij nu vooral om de kwaliteit van de filmpjes en hoe de opdrachten zijn uitgevoerd’, vertelt Alisha over haar deelname aan Expeditie Robinson. ‘Ik hoop dat de makers van het programma mijn filmpjes opmerken.’ Haar eigen YouTube-kanaal laat zien dat filmpjes maken haar goed afgaat.

(Foto: Alisha Teerink©)
Op Alisha’s pagina op de website van Expeditie Robinson:
‘Ik ben iemand die gek is op avontuur en uitdagingen. Als ik vraag aan mijn vrienden en ouders wat mijn grootste kracht is zeggen ze allemaal doorzettingsvermogen. Ik houd niet van opgeven, dat is iets wat ik nooit zou doen. Verder zien mensen mij vaak als een schattig klein meisje, maar ik ben iemand die alles aan durft, als het gaat om embryo’s eten tot klifduiken. Ik zou graag mee willen doen om mijzelf te bewijzen dat ik alle spellen en complottheorieën vol kan houden ondanks het weinig eten.’

‘De kwaliteit van de filmpjes en het verhaal daarin zullen waarschijnlijk bepalen wie door mag naar de volgende ronde’, vermoedt Alisha. ‘Ik zou het erg vinden als ik niet gekozen wordt. Maar er zijn zoveel mensen die een poging doen. Ik heb mij voorgenomen om elk jaar opnieuw te proberen om mee te doen. Dan moet het wel een keer lukken.’

Alisha heeft tot nu toe aan drie van de vier opdrachten meegedaan. Ze heeft nog niet genoeg stemmen verzameld om naar de volgende ronde te gaan. ‘Ik ben zeker van plan om aan de volgende opdrachten mee te doen’, zegt Alisha. Haar filmpjes staan op haar pagina bij Expeditie Robinson en daar kan komende weken ook op haar gestemd worden.

‘Ik ben benieuwd hoe ver ik kan gaan als ik op een onbewoond eiland moet overleven’, motiveert Alisha haar deelname. ‘Het lijkt mij gaaf om tot het uiterste te gaan, en vooral te kijken wat mijn uiterste dan is: insecten eten en zo? In Afrika ben ik al eens in een kokosnootboom geklommen en ook heb ik daar buiten geslapen. Het toilet was op een veldje waar iedereen je zag. Dat was al een hele ervaring. Maar Expeditie Robinson zou de gaafste ervaring ooit zijn. Ook als het niet op tv zou zijn, zou ik er graag aan mee willen doen. Het gaat mij puur om het avontuur zelf, en niet om een bekende Nederlander te worden.’

In het dagelijks leven studeert Alisha Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Ze sport bijna dagelijks, danst en speelt piano. Haar YouTube-kanaal laat zien dat ze veel reist en graag avonturen beleeft. ‘Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, iets uitdagends, en wil alles graag uitproberen’, zegt ze daarover.

Het toilet was op een veldje waar iedereen je zag.

‘Ik heb tot nu toe drie keer meegedaan aan de Nieuwjaarsduik. Elk jaar is het even leuk en koud om de zee in te springen, maar ik doe het graag. Ik hou ervan om mijn grenzen te verleggen en buiten mijn comfortzone te gaan.’ Allemaal zaken die Alisha in Expeditie Robinson goed van pas kunnen komen.

Hart onder de riem

De kans om als onbekende Nederlander Robinson Crusoë achterna te gaan en uiteindelijk ook echt op dat onbewoonde eiland te belanden is maar heel klein. Voor onze eventuele Leidse afvallers is het een troost dat de werkelijkheid vaak veel minder mooi is dan wat de promotiefilmpjes laten zien. In eerdere seizoenen hebben vele deelnemers het eiland op een vervelende manier verlaten. Heimwee, lichamelijke uitputting, psychische problemen, ziektes, infecties, blessures, honger en ruzies waren zoal redenen om daar weg te gaan.

het gras is daar niet altijd groener dan in Leiden

Het is ook helemaal geen onbewoond eiland. Het programma is populair in veel landen. Om kosten te besparen maken vele Europese landen gebruik van hetzelfde eiland, dezelfde technische spullen en ook nog eens hetzelfde personeel. Een vol en strak schema bepaalt welk land op welk moment op dat ‘onbewoonde’ eiland mag zitten. Het is daar de hele zomer een drukte van belang.

Ondanks de kleurrijke plaatjes is het gras daar dus niet altijd groener dan in Leiden. Bovendien is Robinson Crusoë slechts een romanpersonage, hij heeft nooit echt bestaan. Wat word je als je in de voetsporen van zo iemand treed? Als je jezelf dat gaat afvragen, wil je dan überhaupt nog wel naar zo’n eiland?

Hieronder het promotiefilmpje van afgelopen seizoen:

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …