Artboard 1
25-03-2018 | Daniëlle Tuk
Illegale drug wordt legaal medicijn: de genezende werking van cannabis

De populairste illegale drug, een gevaarlijk verdovingsmiddel, heeft genezingskrachten. Dat vertelde dr. Arno Hazekamp maandagavond 19 maart in zijn lezing over de drug cannabis als medicijn.

Stoute plantjes. Daarover sprak dr. Arno Hazekamp in een lezing in de Studium Generale-reeks The Dope Show. Hazekamp schreef namelijk een proefschrift over medicinale cannabis.

Over de spreker

Dr. Arno Hazekamp (1976) is biochemicus en cannabisonderzoeker. Aan de Universiteit Leiden behaalde hij een bachelor Moleculaire Biologie, een master Fytochemie en natuurlijke producten en een PhD Farmaceutische wetenschappen. Hij schreef zijn proefschrift over medicinale cannabis, waar hij heeft grote internationale ervaring in heeft. Daarna richtte hij Hazekamp Herbal Consulting op en hij is tevens hoofd van Onderzoek en Onderwijs bij Bedrocan International, een bedrijf dat medicinale cannabis produceert.

Serie lezingen The Dope Show

Studium Generale van de Universiteit Leiden organiseert brede, academische activiteiten zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten voor studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden. Hazekamps lezing is onderdeel van de serie ‘The Dope Show’ over drugs en drogering. Deze bestaat uit vier avonden van twee lezingen. De eerste avond ging over drugs en geschiedenis (voor een interview met de spreker van ‘Oorlog en drugs als danspartners’, klik hier), de tweede over drugs en kunst/literatuur en de derde over drugs en medicijnen. Op 26 maart zal de vierde avond plaatsvinden met lezingen over drugs en biologie. Verder wordt op 5 april de film Easy Rider vertoond in het Kijkhuis in Leiden.

Cannabis is waarschijnlijk de meest controversiële plant in de geschiedenis van de mensheid, schrijft Hazekamp in zijn proefschrift. Het is geclassificeerd als gevaarlijk verdovingsmiddel en is de populairste illegale drug. Bezit van tot 30 gram is een klein vergrijp en van meer een crimineel vergrijp. In de VS kun je levenslang gevangengezet worden voor bezit van een paar gram.

Geneesmiddel

Maar het is ook één van de oudst bekende medicinale planten. ‘Het gaat al millennia mee’, vertelt Hazekamp. ‘In de oudste handboeken die er bestaan over medicijnen komt cannabis bijna altijd voor.’

De plant kan ziektes genezen van hoofdpijn tot kanker en van aids tot multiple sclerose. Er zijn twee soorten. De relaxende indicasoort is nuttig voor slaapproblemen of ADHD. De sativasoort geeft energie; dat helpt bij bijvoorbeeld MS. Het hoofdbestanddeel THC is al erkend als medicijn onder de naam Marinol® dat helpt tegen misselijkheid, pijn en verlies van eetlust.

“Uit opium zijn hartstikke mooie medicijnen gekomen”

Een andere drug, opium, wordt al langer medicinaal gebruikt. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat opioïden zoals morfine effect hebben op het lichaam. Die worden gebruikt als pijnstillers en verdovingsmiddelen. ‘Uit opium zijn hartstikke mooie medicijnen gekomen, maar dat was in 1900, vóór dingen die nu in de weg staan zoals de war on drugs en de kwaliteitscontrole in labs: in die tijd bestonden er nog helemaal geen labs’, legt Hazekamp uit.

Legalisering

‘Cannabis kwam uiteindelijk in Nederland, als eerste land ter wereld, op recept omdat er bewijs was voor werkzaamheid. Alle nare effecten komen door THC moedwillig over te doseren. Je kunt zeggen: “Bij medicinaal gebruik ben je een stiekeme drugsgebruiker”, maar je kunt het ook omdraaien: “Als je de medicinale toepassing moedwillig overdoseert, heb je plezier van de bijwerking high worden.”’

Hazekamp vervolgt: ‘Een doorslaggevend argument was dat mensen het toch al gebruikten in coffeeshops, en dan krijg je er allerlei rommel bij cadeau. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft 25 samples geanalyseerd en daarvan zaten er in 23 pesticiden. Daardoor is er nu een discussie over legalisering van de teelt van coffeeshops.’

Hoe werkt cannabis als medicijn?

Het menselijk lichaam maakt stoffen die lijken op cannabinoïden, de belangrijkste stoffen uit de plant, namelijk endogene cannabinoïden. Die reguleren lichaamsprocessen die bij medische aandoeningen verstoord zijn, dus cannabinoïden kunnen daar een positief effect op hebben.

‘In Nederland is cannabisteelt dus gelegaliseerd. De kwaliteit wordt gecheckt door een onafhankelijk laboratorium in Leiden. Bureau Medicinale Cannabis, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, houdt toezicht.’

Foto: Daniëlle Tuk

Modelplant

Cannabis kan als modelplant fungeren voor andere drugs met medicinale toepassingen. Uit het illegale cocablad kun je bijvoorbeeld stofjes halen die helpen tegen hoofdpijn. Er zijn aanwijzingen dat XTC helpt tegen posttraumatische stressstoornissen. Het probleem, zo vertelt Hazekamp, is echter: degenen die het kunnen maken, mogen het niet, en degenen die het mogen maken, kunnen het niet. Zoals cannabis een transitie heeft doorgemaakt van drug naar medicijn, kunnen andere drugs dat wellicht ook.

Interviews met Hazekamp over medicinale cannabis

Meer weten? Voor een interview met Hazekamp van Kennislink, klik hier. Een radio-interview van NPO Radio 1 is hier te beluisteren en van Sleutelstad via deze link.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.