Artboard 1
25-03-2018 | Elyse van den Brink
Leren surfen als 65-plusser: een computerclub voor ouderen

 

‘Even een Tikkie sturen’ of ‘een bestand in de cloud zetten’ zijn zinnen die de meeste mensen bekend in de oren zullen klinken. Maar voor veel ouderen is de betekenis ervan een raadsel. Toch moeten ook zij zich een weg weten te banen door een wereld die steeds meer digitaliseert.

Bij de computerclub van Huis van de Buurt Matilo is er een warm ontvangst. De koffie en koekjes staan al klaar op een dienblad en rondom de tafel zitten medewerkers en bezoekers gezellig bij te praten.

De computerclub is sinds 2001 actief en wordt draaiende gehouden door een flink aantal vrijwilligers. Iedereen kan binnenlopen, maar vooral ouderen komen over de vloer voor technische ondersteuning. “We zien vooral veel weduwen”, aldus Jaap Doornik (78), vrijwilliger bij de club, “Dan regelde voorheen de man alles, maar na het overlijden staat er ineens zo’n onbekend apparaat in de kamer.”

Toen de computerclub begon, stond het internet nog in de kinderschoenen. Inmiddels hebben de vrijwilligers dan ook veel ontwikkelingen en trends zien komen en gaan. “Het grappige is dat wij allemaal nog uit het analoge tijdperk komen”, zegt Doornik. Hij heeft zichzelf veel dingen aangeleerd uit interesse, maar hij geeft ook aan dat het ook een stukje besef is dat het over een aantal jaar gewoonweg niet meer anders kan.

“Het zal nog wel even duren,” stelt hij, “maar papier gaat verdwijnen en dat zorgt voor onzekerheid.” Hij geeft als voorbeeld de onlangs aangekondigde veranderingen van de ING, die de zogenaamde TAN-codelijsten bij online bankieren gaat afschaffen. Op den duur moeten overschrijvingen bevestigd worden via de mobiele app. “Maar dan moet je wel een smartphone hebben.”

Gewoon

“Voor de jeugd is het allemaal heel normaal,” stelt Ronald Bernars (54). De rest is het met hem eens. “Toen mijn kleindochter voor het eerst naar school ging, hadden ze al iPads”, vertelt Doornik. Hij vraagt soms ook wel eens hulp aan zijn kleinkinderen. Met een paar tikken op het scherm hebben ze de oplossing gevonden. “Dan vraag ik hoe ze dat gedaan hebben en dan zeggen ze: Ja, gewoon”, zegt hij lachend.

Bij de computerclub merken ze wel dat het de jongere generaties vaak wat ontbreekt aan geduld om dingen uit te leggen. Volgens Jaap Borst (74) gaat de uitleg vaak te snel, omdat ouderen gewoonweg meer tijd en pogingen nodig hebben om nieuwe handelingen goed uit te kunnen voeren. “Daar hebben de kinderen toch geen zin in”, zegt Bernars.

Ook vinden ze het allemaal jammer dat mensen tegenwoordig vastgeplakt aan hun smartphones lijken te zitten. “In de trein ben ik de enige die niet met zo’n ding in de hand zit”, zegt Doornik. Willy Baart (84) vult hem aan: “Je hebt haast geen gesprekken meer met elkaar. Dat is zo jammer.”

Vissen

Toch zijn er naast deze factoren ook gevaren waar rekening mee gehouden moet worden. Ruud Hoevenagel (57) maakt zich vooral zorgen over phishing. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters via e-mailberichten vissen naar persoonlijke gegevens, zoals iemands wachtwoord of (bank)rekeningnummer. Mensen kunnen hierdoor opgelicht worden voor soms wel duizenden euro’s. “Je kan mensen hiervoor waarschuwen, maar verder kan je eigenlijk weinig doen”, geeft hij aan.

Deze internetoplichters worden ook steeds slimmer. “Vroeger zaten dat soort mailtjes bomvol taalfouten, maar tegenwoordig zijn ze soms niet van echt te onderscheiden”, zegt Doornik. Hij heeft dan ook belangrijk advies: “Bij twijfel gewoon bellen naar je bank.”

Aan de overkant van de tafel zitten Willem van der Velde (73) en Lidia Wierstra (80) over een laptop en smartphone gebogen. Wierstra geeft aan dat ze hier fijn geholpen wordt met de nieuwe smartphone die ze van haar man gekregen heeft. “Ik wil eigenlijk van alles tegelijk weten en dat is fout, maar Willem grijpt meteen in”, zegt ze lachend. “En in korte tijd weet je eigenlijk ook al veel”, aldus Van der Velde, “Een paar weken geleden kwam je hier met de telefoon nog in de verpakking.”

Lidia vertelt dat haar man recent ook een phishingmail gekregen heeft. Er is gelukkig niks ernstigs gebeurd, maar de e-mail bevatte volgens Wierstra wel wat ‘vieze verhalen’. “Wat nou als ik die e-mail eerst had gelezen? Wat ga je dan wel niet denken? Ik vond het eng. We zijn ook al oud”, zegt ze. “Goh, ben je met 80 al meteen oud?” vraagt Baart direct. “Nou ja, voor dit gedoe wel.”

 

 

 

 

 

 

Klik

Ondertussen zit Anneke Tegelaar (78) aan de andere kant van de ruimte achter een computer om wat nieuwsfragmenten terug te kijken op YouTube. Zij staat redelijk positief tegenover de technologische ontwikkelingen. “Bepaalde dingen hebben mijn interesse. De rest klik ik gewoon weg”, geeft ze aan.

Ze gebruikt haar computer niet alleen voor entertainment en sociale media, maar ook voor zaken als internetbankieren. Wel vindt ze dat er soms te weinig rekening gehouden wordt met ouderen en digitalisering: “Dan zeggen ze dat je het maar aan een buurman of familie moet vragen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.”

Daarnaast is ze huiverig voor het opzoeken van gezondheidsinformatie via internet. “Ik heb altijd gezegd: Jongens, daar moet je voorzichtig mee zijn”, geeft Tegelaar aan. Bij dit soort online zelfdiagnoses kan je bij een simpele en veelvoorkomende klacht als hoofdpijn al snel bij ernstige aandoeningen uitkomen. “Als je een bevestiging wil voor je klachten, ga dan gewoon naar een arts.”

Bridgedames

Wierstra leidt een zeer actief leven, maar al die nieuwe technologieën vindt ze lastig. Eigenlijk voelt de omschakeling als iets wat haar opgelegd wordt. “Maar het is wel goed dat je dit doet. Dat je meegaat met deze moderne technieken”, zegt Doornik. “Ja, maar je denkt toch niet dat de tennis- of bridgedames gaan bellen? Die mailen gewoon. Ik heb eigenlijk geen keus. Ik moet.”

Ondanks de hulp die Wierstra bij de computerclub gekregen heeft, zal ze niet meteen op elk socialmediaplatform een account gaan aanmaken. Ook blijft ze haar vrienden en kennissen nog gewoon bellen, omdat emoties via geschreven tekst moeilijk over te brengen zijn. Gelukkig heeft Ruud daar een oplossing voor: “Dan zet je er toch gewoon een emoji achter.”

Ook hulp nodig met uw smartphone of laptop? Bij de computerclub van Huis van de Buurt Matilo kunt u elke woensdagmiddag en dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen terecht. 

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …