Artboard 1
25-03-2018 | Elyse van den Brink
Leren surfen als 65-plusser: een computerclub voor ouderen

 

‘Even een Tikkie sturen’ of ‘een bestand in de cloud zetten’ zijn zinnen die de meeste mensen bekend in de oren zullen klinken. Maar voor veel ouderen is de betekenis ervan een raadsel. Toch moeten ook zij zich een weg weten te banen door een wereld die steeds meer digitaliseert.

Bij de computerclub van Huis van de Buurt Matilo is er een warm ontvangst. De koffie en koekjes staan al klaar op een dienblad en rondom de tafel zitten medewerkers en bezoekers gezellig bij te praten.

De computerclub is sinds 2001 actief en wordt draaiende gehouden door een flink aantal vrijwilligers. Iedereen kan binnenlopen, maar vooral ouderen komen over de vloer voor technische ondersteuning. “We zien vooral veel weduwen”, aldus Jaap Doornik (78), vrijwilliger bij de club, “Dan regelde voorheen de man alles, maar na het overlijden staat er ineens zo’n onbekend apparaat in de kamer.”

Toen de computerclub begon, stond het internet nog in de kinderschoenen. Inmiddels hebben de vrijwilligers dan ook veel ontwikkelingen en trends zien komen en gaan. “Het grappige is dat wij allemaal nog uit het analoge tijdperk komen”, zegt Doornik. Hij heeft zichzelf veel dingen aangeleerd uit interesse, maar hij geeft ook aan dat het ook een stukje besef is dat het over een aantal jaar gewoonweg niet meer anders kan.

“Het zal nog wel even duren,” stelt hij, “maar papier gaat verdwijnen en dat zorgt voor onzekerheid.” Hij geeft als voorbeeld de onlangs aangekondigde veranderingen van de ING, die de zogenaamde TAN-codelijsten bij online bankieren gaat afschaffen. Op den duur moeten overschrijvingen bevestigd worden via de mobiele app. “Maar dan moet je wel een smartphone hebben.”

Gewoon

“Voor de jeugd is het allemaal heel normaal,” stelt Ronald Bernars (54). De rest is het met hem eens. “Toen mijn kleindochter voor het eerst naar school ging, hadden ze al iPads”, vertelt Doornik. Hij vraagt soms ook wel eens hulp aan zijn kleinkinderen. Met een paar tikken op het scherm hebben ze de oplossing gevonden. “Dan vraag ik hoe ze dat gedaan hebben en dan zeggen ze: Ja, gewoon”, zegt hij lachend.

Bij de computerclub merken ze wel dat het de jongere generaties vaak wat ontbreekt aan geduld om dingen uit te leggen. Volgens Jaap Borst (74) gaat de uitleg vaak te snel, omdat ouderen gewoonweg meer tijd en pogingen nodig hebben om nieuwe handelingen goed uit te kunnen voeren. “Daar hebben de kinderen toch geen zin in”, zegt Bernars.

Ook vinden ze het allemaal jammer dat mensen tegenwoordig vastgeplakt aan hun smartphones lijken te zitten. “In de trein ben ik de enige die niet met zo’n ding in de hand zit”, zegt Doornik. Willy Baart (84) vult hem aan: “Je hebt haast geen gesprekken meer met elkaar. Dat is zo jammer.”

Vissen

Toch zijn er naast deze factoren ook gevaren waar rekening mee gehouden moet worden. Ruud Hoevenagel (57) maakt zich vooral zorgen over phishing. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters via e-mailberichten vissen naar persoonlijke gegevens, zoals iemands wachtwoord of (bank)rekeningnummer. Mensen kunnen hierdoor opgelicht worden voor soms wel duizenden euro’s. “Je kan mensen hiervoor waarschuwen, maar verder kan je eigenlijk weinig doen”, geeft hij aan.

Deze internetoplichters worden ook steeds slimmer. “Vroeger zaten dat soort mailtjes bomvol taalfouten, maar tegenwoordig zijn ze soms niet van echt te onderscheiden”, zegt Doornik. Hij heeft dan ook belangrijk advies: “Bij twijfel gewoon bellen naar je bank.”

Aan de overkant van de tafel zitten Willem van der Velde (73) en Lidia Wierstra (80) over een laptop en smartphone gebogen. Wierstra geeft aan dat ze hier fijn geholpen wordt met de nieuwe smartphone die ze van haar man gekregen heeft. “Ik wil eigenlijk van alles tegelijk weten en dat is fout, maar Willem grijpt meteen in”, zegt ze lachend. “En in korte tijd weet je eigenlijk ook al veel”, aldus Van der Velde, “Een paar weken geleden kwam je hier met de telefoon nog in de verpakking.”

Lidia vertelt dat haar man recent ook een phishingmail gekregen heeft. Er is gelukkig niks ernstigs gebeurd, maar de e-mail bevatte volgens Wierstra wel wat ‘vieze verhalen’. “Wat nou als ik die e-mail eerst had gelezen? Wat ga je dan wel niet denken? Ik vond het eng. We zijn ook al oud”, zegt ze. “Goh, ben je met 80 al meteen oud?” vraagt Baart direct. “Nou ja, voor dit gedoe wel.”

 

 

 

 

 

 

Klik

Ondertussen zit Anneke Tegelaar (78) aan de andere kant van de ruimte achter een computer om wat nieuwsfragmenten terug te kijken op YouTube. Zij staat redelijk positief tegenover de technologische ontwikkelingen. “Bepaalde dingen hebben mijn interesse. De rest klik ik gewoon weg”, geeft ze aan.

Ze gebruikt haar computer niet alleen voor entertainment en sociale media, maar ook voor zaken als internetbankieren. Wel vindt ze dat er soms te weinig rekening gehouden wordt met ouderen en digitalisering: “Dan zeggen ze dat je het maar aan een buurman of familie moet vragen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.”

Daarnaast is ze huiverig voor het opzoeken van gezondheidsinformatie via internet. “Ik heb altijd gezegd: Jongens, daar moet je voorzichtig mee zijn”, geeft Tegelaar aan. Bij dit soort online zelfdiagnoses kan je bij een simpele en veelvoorkomende klacht als hoofdpijn al snel bij ernstige aandoeningen uitkomen. “Als je een bevestiging wil voor je klachten, ga dan gewoon naar een arts.”

Bridgedames

Wierstra leidt een zeer actief leven, maar al die nieuwe technologieën vindt ze lastig. Eigenlijk voelt de omschakeling als iets wat haar opgelegd wordt. “Maar het is wel goed dat je dit doet. Dat je meegaat met deze moderne technieken”, zegt Doornik. “Ja, maar je denkt toch niet dat de tennis- of bridgedames gaan bellen? Die mailen gewoon. Ik heb eigenlijk geen keus. Ik moet.”

Ondanks de hulp die Wierstra bij de computerclub gekregen heeft, zal ze niet meteen op elk socialmediaplatform een account gaan aanmaken. Ook blijft ze haar vrienden en kennissen nog gewoon bellen, omdat emoties via geschreven tekst moeilijk over te brengen zijn. Gelukkig heeft Ruud daar een oplossing voor: “Dan zet je er toch gewoon een emoji achter.”

Ook hulp nodig met uw smartphone of laptop? Bij de computerclub van Huis van de Buurt Matilo kunt u elke woensdagmiddag en dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen terecht. 

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …