Artboard 1
26-03-2018 | MerelBrouwer
Het Scholieren Film Festival Leiden: there’s no such thing as bad publicity

Als je vandaag in de binnenstad van Leiden bent geweest, heb je het waarschijnlijk niet over het hoofd gezien: vele stoepen en gebouwen zijn volgekalkt met de letters ‘SFL’. Wie is er nu verantwoordelijk voor deze vernieling? De politie laat weten dat de actie een promotiestunt is van Leidse scholieren van het Scholieren Film Festival. Ze poogden op deze manier aandacht te vragen voor het festival dat maandag 26 maart van start zal gaan.

Het scholieren Filmfestival

Het Scholieren Filmfestival Leiden wordt ieder jaar georganiseerd door Leidse scholieren en wordt gekenmerkt door films waar je net iets langer over na blijft denken, films met een betekenis. De gedachte achter het in 2015 in het leven geroepen festival is dat scholieren kennismaken met andere films dan de bekende blockbusters. Ze organiseren het evenement zelf, kiezen de films uit, zoeken sponsoren en regelen de promotie. Het thema van dit jaar is DREAM BIG en gaat over de toekomstdromen en ambities van jonge mensen en de manier waarop ze op verschillende wijzen in de wereld staan. De hele week (26– 30 maart) zullen er films worden afgespeeld in bioscoop Lido.

De promotiestunt

Om meer publiciteit te krijgen voor het festival bedachten de jongeren een promotiestunt: heel Leiden zou in de nacht van donderdag op vrijdag vol komen te staan met de naam van de organisatie. Het liep echter al snel uit de hand: niet alleen stoepen, maar ook gebouwen werden beklad.

(Foto: SFFL)

Excuses

De Leidse studenten laten op hun instagram-account weten dat het nooit de bedoeling is geweest om boze reacties uit te lokken. Ze stellen dat alles krijt is en daarom met de eervolgende regenbui zal verdwijnen. Daarnaast bieden ze aan om de panden zelf te komen schoonmaken:

“Beste Leidenaars, Afgelopen nacht hebben wij in het centrum met krijtspray publiciteit gemaakt voor ons festival. Wij hebben hierover al meerdere klachten ontvangen en bieden onze oprechte excuses aan voor alle overlast die wij hiermee veroorzaakt hebben. Vandaag zullen wij overal waar onze krijtspray overlast heeft veroorzaakt komen schoonmaken. Overlast? Stuur ons een berichtje en we komen eraan! Nogmaals onze oprechte excuses. Het team van Scholieren Filmfestival Leiden”

Het Stadhuis

De scholieren zijn direct begonnen om de krijtgraffiti te verwijderen en betalen zelf de kosten. Het Leidse stadhuis, dat ook mikpunt is geworden van de krijtactie, mag echter niet door de scholieren zelf schoongemaakt worden omdat het hier om een monumentaal pand gaat. Het stadhuis zal door een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt worden en het Scholieren Film Festival krijgt de rekening toegestuurd.

Waarschijnlijk zullen de scholieren voortaan beter nadenken over hun promotiemethoden, maar één ding is zeker: nog nooit wisten zoveel mensen van het Scholieren Film Festival in Leiden af. There’s no such thing as bad publicity.

 

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.