Artboard 1
26-03-2018 | Maxime Geervliet
Leiden in 2025 de duurzaamste uitgaansstad van Nederland
Team Stichting Duurzame Horeca in Leiden en Omstreken. Carien Overdijk op de tweede rij, tweede van rechts.

Waar de Jumbo en Albert Heijn geen plofkip meer verkopen, eten toch veel mensen onbewust deze kip nog in verschillende horecagelegenheden in Leiden. Voor de Stichting Duurzame Horeca in Leiden en Omstreken is dit een van de verbeterpunten voor de Leidse horeca, die op dit moment qua duurzaamheid nog achterloopt op steden zoals Amsterdam en Utrecht. Met verschillende projecten en de website duurzaamuiteten.nl proberen oprichtster Carien Overdijk en haar team zowel de Leidse horeca als de consument bewuster en duurzamer te laten kiezen. “Het is een complexe puzzel die wij graag willen helpen oplossen.”

Liever kraanwater

Het begon met kleine projecten en het aanwakkeren van enthousiasme bij mensen. Inmiddels werken ze met ongeveer tien vrijwilligers aan grotere projecten. “Ieder jaar organiseren we een vast evenement voor de horecaondernemers. In 2015 hebben we bijvoorbeeld een workshop plantaardig koken gehouden. Het jaar daarop organiseerden we een lunch met uitsluitend biologische producten, waar zowel leveranciers als ondernemers met elkaar in contact konden komen.”

Verder probeert de stichting veel te doen op het gebied van afval, energiebesparing en streekproducten. Ook loopt sinds een half jaar het Project Kraanwater, waarin de horeca wordt aangemoedigd om van het milieubelastende gebottelde water naar kraanwater over te stappen. “Wat veel mensen niet weten is dat flesjes water driehonderd keer zo veel co2 uitstoten als het gebruik van kraanwater. Zowel de productie als de aanvoer van de flesjes, vaak met dieselvrachtwagens uit Frankrijk of de Ardennen, is ongelooflijk milieubelastend”, legt Overdijk uit.

Online

Behalve als ondernemer kun je ook als consument bijdragen aan een duurzamer Leiden. Op de website van de stichting, duurzaamuiteten.nl, staan onder andere de duurzaamste uitgaansgelegenheden van Leiden. Ook bij de plekken die nog niet op de site staan, kan de consument zich inzetten. De website biedt een lijst met vragen die de horecabezoeker kan stellen om te checken of het restaurant wel op een duurzame manier werkt. Als het opvalt dat een kipgerecht heel goedkoop is, kan er worden gevraagd of het dier wel een goed leven heeft gehad. Ook hoeft de consument niet te schromen om te vragen om kraanwater in plaats van gebotteld water.

Het Afvalproject

Het grootste project van de stichting op dit moment is een Afvalproject, wat inhoudt dat de restaurants hulp krijgen om hun afval beter te scheiden. “Dit project is een van de hoogste prioriteiten, omdat horecakeukens nog steeds voedselresten, plastic en ander restaval bij elkaar gooien. Er is vaak geen ruimte voor extra bakken”, vertelt Overdijk. “Ook wordt het afval nu nog opgehaald door verschillende bedrijven, die allemaal werken met milieuvervuilende dieselvrachtwagens. We willen dat deze uit de stad verdwijnen.”

Het Afvalproject
Wat is het probleem?
Vrijwel alle centrumhoreca houdt alleen glas en karton apart. Alle voedselresten en vele andere afvalsoorten belanden daardoor in de verbrandingsovens. Deze stoten erg veel c02 uit. Vaak is er in de kleine panden te weinig ruimte om extra afvalbakken neer te zetten.
De gemeente zamelt bijvoorbeeld plastic wel in voor particulieren, maar niet voor bedrijven, omdat bedrijfsaval niet via de gemeente mag. Er zijn op dit moment minimaal zes verschillende, concurrerende afvalverwerkers in Leiden, die allemaal nog met milieubelastende dieselvrachtwagens werken.

Wat wil de stichting doen?
De stichting wil horecaondernemers voorlichten over de mogelijkheden en helpen het afval beter te scheiden. Zo wordt afval tot nieuwe grondstof verwerkt in plaats van een zware belasting voor het milieu. Daarnaast wil de stichting zorgen dat er maar één partij komt die het afval apart ophaalt en op een schone manier afvoert, door middel van bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens. Als dit op een schone en nette manier wordt vervoerd en daarnaast ook nog op de juiste manier wordt gerecycled, kan ervoor worden gezorgd dat afval kan worden hergebruikt. Door het afval ook collectief te laten ophalen, zal het goedkoper worden en gaan de kosten voor het afval scheiden omlaag. Voor dit plan ligt momenteel een financieringsaanvraag bij de gemeente.

Een betere bagel voor het milieu

Bagelbakkerij BetterBagels is een van de horecagelegenheden die is aangesloten bij de website en de stichting. Eigenaar Frank Zweerus, van oorsprong informaticus, richtte ongeveer zeven jaar geleden zijn zaak op en is vanaf het begin af aan bezig met duurzaamheid. “Ik wist meteen: als ik dit ga doen, wil ik het op een eerlijke manier doen. Anders hoeft het voor mij niet”, lacht hij.

BetterBagels eigenaar Frank Zweerus.

De filosofie van zijn bagelbakkerij is heerlijk, eerlijk en ambachtelijk. “Met eerlijk bedoel ik dan zo veel mogelijk biologisch, duurzame stroom en mijn mensen een normaal salaris betalen”, licht hij toe. “Je maakt het jezelf niet altijd even makkelijk. Bagels bakken is al een heel ambachtelijk en lang proces en we doen het dan ook nog zo veel mogelijk biologisch, maar voor mij was het dat en niets anders. Dan maar liever een moeilijkere weg.”

Zweerus en zijn bedrijf werkten onder andere samen met de stichting aan het afvalproject, waar hij zich onder andere inzet voor het inzamelen van plastic. Zweerus, die zelf wel al zijn afval scheidt, ergert zich aan de situatie zoals die nu is. “Op een gegeven moment zat ik met zestig zakken plastic op het plein achter de zaak”, vertelt hij. “Dit mocht ik dan niet in de container doen, omdat ik dan een boete zou krijgen!”

Greenwashing

Duurzaamheid en biologisch zijn op het moment erg hip. Veel bedrijven willen graag laten zien dat ze op een groene manier werken: het zogenaamde greenwashing. Voor Frank Zweerus hoeft dat niet zo nodig. Bij hem kunnen de gasten te weten komen dat ze duurzaam zijn – zo hangt er aan de muur een certificaat dat ze co2 neutraal zijn – maar hij wil er niet mee te koop lopen. “Ik ga mezelf niet op mijn borst kloppen omdat ik duurzaam bezig ben, zoals veel bedrijven wel doen. Ik vind het namelijk niet anders dan normaal dat je bijvoorbeeld kiest voor groene stroom.”

Ook Carien Overdijk heeft er moeite mee dat sommige bedrijven zich ten onrechte profileren als heel erg duurzaam, omdat de wetgeving en controle daarop niet bestaat. “Een restaurant kan op zijn menukaart zetten: ‘zo veel mogelijk biologisch’, zonder dat daar bewijs voor is”, vertelt ze. “Dat is eigenlijk heel oneerlijk tegenover de restaurants die het wel degelijk doen. Het erge vinden wij dat ze dat dat op dit moment nog mag, omdat er geen consequenties aan vast zitten.”

Duur zit in de term

Op dit moment is het nog zo dat het voor de horeca vaak duurder is om te kiezen voor milieuvriendelijkere alternatieven. Zo zijn de moeilijk recyclebare plastic zakken goedkoper dan papieren zakjes. “Daar komt nog bij dat de horeca een industrie waar veel wordt bezuinigd, omdat de winstmarges niet erg hoog zijn”, legt Zweerus uit. “Het zou daarom mooi zijn als de wetgeving zo zou veranderen dat duurzaamheid goedkoper wordt.”

Er zit al wel beweging in de wetgeving, onder andere op het gebied van afval. “De heffing op restafval is nu verhoogd”, vertelt Carien Overdijk. “Daarmee wil de overheid sturen dat de afvalscheiding beter wordt.”

Verder krijgt de stichting financiële steun vanuit de gemeente. “We hebben een startbedrag gekregen toen we de stichting hebben opgericht om de eerste projecten mee te draaien en de website te laten maken”, zegt Overdijk. “Ook hebben we een klein bedrag gekregen om het afvalproject op te starten.”

2025

Het uiteindelijke doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat per hoofd van de bevolking Leiden de duurzaamste uitgaansstad van Nederland wordt. “De vraag naar duurzame plekken groeit, maar gaat nog wel langzaam”, vindt Overdijk. Desalniettemin is het doel van het jaar 2025 haalbaar. “Ik geloof erin. We kunnen grote stappen maken, zeker als de collectieve projecten een succes worden, zoals het afvalproject, het faciliteren van streekproducten en het kraanwaterproject.”

Ook Frank Zweerus ziet het doel van 2025 positief in. “Het is op zichzelf al een heel mooi doel om na te streven. Ik denk dat het haalbaar is, zeker als mensen zoals Carien zich ervoor blijven inzetten. Laten we het in ieder geval met zijn allen proberen!”

De Stichting Duurzame Horeca in Leiden en Omstreken is altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Zet jij je graag in voor een duurzame horeca of ben je zelf horecaondernemer die op zoek is naar een bewustere keuze? Mail dan: info@duurzaamuiteten.nl

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …