Artboard 1
29-03-2018 | Stefan Koster
Gemeente Leiden kanshebber voor BNG Bank erfgoedprijs 2018

De gemeente Leiden is dit jaar een van de vier genomineerden voor de BNG erfgoedprijs 2018. Samen met de andere genomineerden Deventer, Tilburg en Zaanstad, maakt Leiden kans op de prijs van 25.000 euro die zal worden uitgereikt aan de winnende gemeente.

De BNG Erfgoedprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010, sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement. De prijs, aangeboden door het BNG Cultuurfonds, dient allereerst als waardering voor de gemeente met het beste beleid op gebied van erfgoed en als motivatie voor andere gemeentes om meer te doen met het cultureel erfgoed. Daarnaast stimuleert de organisatie de winnende gemeente om de prijs te investeren in de verbetering van het huidige culturele erfgoed.

Nieuwe selectieprocedure

Anders dan voorgaande jaren worden gemeentes nu voor het eerst door specialisten en erfgoedorganisaties geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd. Voorheen konden gemeentes zichzelf inschrijven om in aanmerking te komen voor de prijs. Ieder jaar wordt er een winnaar gekozen uit vier deelnemende gemeentes voor zowel een juryprijs als een publieksprijs. Voor de publieksprijs kan iedereen stemmen op zijn favoriete gemeente.

In het najaar van 2017 bracht de jury iedere gemeente een bezoek om te zien in hoeverre het erfgoed leeft. Intussen heeft dat bezoek plaatsgevonden, en inmiddels overleggen de juryleden over welke gemeente het meest aan de gestelde criteria voldoet. Er wordt gekeken naar welke gemeente het meest levende erfgoed heeft, in hoeverre de inwoners betrokken zijn bij het erfgoed en naar de visie en het erfgoedbeleid van de gemeentes. Vervolgens wordt aan de hand van deze criteria en een pitch van de gemeentes zelf een winnaar uitgekozen. De winnaar wordt op 29 maart bekend gemaakt in de gemeente die vorig jaar de prijs in de macht heeft weten te slepen: Zutphen.

Kans Leiden

Over het algemeen zien de kansen van de gemeente Leiden er goed uit. Afgelopen jaar bezochten ruim 1,2 miljoen mensen verschillende musea in Leiden. Dit grote aantal bezoekers is een prestatie voor de stad. Ondanks dat Rijksmuseum Boerhaave, Museum De Lakenhal en Naturalis gesloten waren vorig jaar, is het totaal bezoekers maar gedaald met 73.000 museumgangers ten opzicht van 2016. Afgaande op het hoge aantal gemeten toeristen, is het zo gek nog niet om er vanuit te gaan dat de BNG Erfgoedprijs van 2019 zal worden uitgereikt in Leiden.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …