Artboard 1
29-03-2018 | Silvia Geurts
Gemeenteraad neemt afscheid van 22 raadsleden

Meer dan de helft van de raadsleden van de gemeente Leiden nam gisteravond voor het laatst plaats op hun zetel tijdens de traditionele ‘afscheidsraad’: 22 van de 39 raadsleden keren niet meer terug in de nieuwe gemeenteraad. Burgemeester Lenferink sprak vol lof: “Dit was én is een uitstekende raad, wellicht de allerbeste ooit.” Vier van de afzwaaiende raadsleden werden voor hun trouwe dienst aan de stad benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau.

Dat het overgrote deel van de gemeenteraad vertrekt, past volgens burgemeester Lenferink in de trend van de afgelopen jaren. “We hebben ons weleens afgevraagd of dat wel goed is voor de stad, al die afwisseling, maar inmiddels weten we dat het allemaal wel meevalt.”

De burgemeester sprak vol lof van ‘wellicht de allerbeste raad ooit’, waarmee hij verwees naar vergelijkbare woorden over het zittende college tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

Orde van Oranje-Nassau

Na alle individuele afscheidsspeeches werden de vier langst zittende raadsleden die gisteren afscheid namen, in naam van de Koning benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Het ging om Daan Sloos (Leefbaar Leiden, sinds 1994 in de gemeenteraad Leiden), Peter Bootsma (D66, zestien jaar raadslid), Moniek van Sandick (CDA, twaalf jaar raadslid) en Julian van der Kraats (SP, bijna twaalf jaar raadslid).

De afscheidnemende raad werd op 27 maart 2014 geïnstalleerd. De raad kwam in de afgelopen vier jaar 64 keer bij elkaar en er werden 413 moties en 242 amendementen ingediend. “Ik heb het niet precies nageteld, maar ik schat dat u zo’n 200 uur in uw zetel zat. Dat zijn vijf volle werkweken”, aldus de burgemeester.

De nieuwe raad voor 2018 – 2022 wordt vanavond (donderdag 29 maart) geïnstalleerd in de raadszaal van het Stadhuis.

Deze raadsleden namen afscheid:

D66 

 • Peter Bootsma
 • Jeffrey van Haaster
 • Anneloes Wassenaar
 • Timo Gubbens
 • Eric Krijgsman
 • Annemieke Strijers
 • Fleur Spijker
 • Farokh Tahmasian

PvdA

 • Rald Schaldwijk
 • Helma Baart

VVD

 • Margreet van Wijk-Meijer
 • Maarten Dirkse

SP

 • Julian van der Kraats
 • Natalie Wanga
 • Han Dirks

CDA

 • Klaas de Vries
 • Moniek van Sandick

GroenLinks

 • Yvonne van Delft

Leefbaar Leiden

 • Daan Sloos
 • Wil Sorel

Partij voor de Dieren

 • Dick de Vos

ChristenUnie

 • Mart Keuning
politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein. Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …