Artboard 1
29-03-2018 | Silvia Geurts
Gemeenteraad neemt afscheid van 22 raadsleden

Meer dan de helft van de raadsleden van de gemeente Leiden nam gisteravond voor het laatst plaats op hun zetel tijdens de traditionele ‘afscheidsraad’: 22 van de 39 raadsleden keren niet meer terug in de nieuwe gemeenteraad. Burgemeester Lenferink sprak vol lof: “Dit was én is een uitstekende raad, wellicht de allerbeste ooit.” Vier van de afzwaaiende raadsleden werden voor hun trouwe dienst aan de stad benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau.

Dat het overgrote deel van de gemeenteraad vertrekt, past volgens burgemeester Lenferink in de trend van de afgelopen jaren. “We hebben ons weleens afgevraagd of dat wel goed is voor de stad, al die afwisseling, maar inmiddels weten we dat het allemaal wel meevalt.”

De burgemeester sprak vol lof van ‘wellicht de allerbeste raad ooit’, waarmee hij verwees naar vergelijkbare woorden over het zittende college tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

Orde van Oranje-Nassau

Na alle individuele afscheidsspeeches werden de vier langst zittende raadsleden die gisteren afscheid namen, in naam van de Koning benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Het ging om Daan Sloos (Leefbaar Leiden, sinds 1994 in de gemeenteraad Leiden), Peter Bootsma (D66, zestien jaar raadslid), Moniek van Sandick (CDA, twaalf jaar raadslid) en Julian van der Kraats (SP, bijna twaalf jaar raadslid).

De afscheidnemende raad werd op 27 maart 2014 geïnstalleerd. De raad kwam in de afgelopen vier jaar 64 keer bij elkaar en er werden 413 moties en 242 amendementen ingediend. “Ik heb het niet precies nageteld, maar ik schat dat u zo’n 200 uur in uw zetel zat. Dat zijn vijf volle werkweken”, aldus de burgemeester.

De nieuwe raad voor 2018 – 2022 wordt vanavond (donderdag 29 maart) geïnstalleerd in de raadszaal van het Stadhuis.

Deze raadsleden namen afscheid:

D66 

 • Peter Bootsma
 • Jeffrey van Haaster
 • Anneloes Wassenaar
 • Timo Gubbens
 • Eric Krijgsman
 • Annemieke Strijers
 • Fleur Spijker
 • Farokh Tahmasian

PvdA

 • Rald Schaldwijk
 • Helma Baart

VVD

 • Margreet van Wijk-Meijer
 • Maarten Dirkse

SP

 • Julian van der Kraats
 • Natalie Wanga
 • Han Dirks

CDA

 • Klaas de Vries
 • Moniek van Sandick

GroenLinks

 • Yvonne van Delft

Leefbaar Leiden

 • Daan Sloos
 • Wil Sorel

Partij voor de Dieren

 • Dick de Vos

ChristenUnie

 • Mart Keuning
politiek | achtergrond

Als ik de toekomst van Leiden mocht bepalen, dan zou ik meer betaalbare huurwoningen in de stad willen. Ook zou ik meer groen en fietsenstallingen willen zien. En zo zou ik nog wel meer willen. Maar ja, wie ben ik om dit allemaal te willen? We willen allemaal wel wat. Maar volgens de gemeente Leiden …

politiek | explainer

AVG, bedoel je daar een aardappel-vlees-groente maaltijd mee? Nee zeker niet! Vanaf 25 mei 2018 gaat Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze nieuwe Europese privacywetgeving gaat de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) vervangen. Wat betekent dit voor de gemeente Leiden? AVG-wetgeving, Wat is dat eigenlijk? De  term ‘Algemene Verordening gegevensbescherming’ geeft van zichzelf al een klein beetje weg …

politiek | achtergrond

Het aantal blanco stemmen bij de Leidse gemeenteraadsverkiezingen stijgt de laatste jaren. In 2010 waren er nog maar 125 blanco stemmers, nu zijn het er 335. Toch is de betekenis van deze stem maar moeilijk te ontrafelen. ‘We weten helaas te weinig van de blanco stemmers’, aldus Julien van Oostaaijen, onderzoeker van lokale politiek bij …

politiek | achtergrond

Het verbod op rookruimtes zorgt voor verschillende reacties. Clean Air Nederland (CAN) heeft in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor elkaar gekregen dat per 2020 een verbod op rookruimtes ingaat. Het hof oordeelde namelijk dat de rookruimtes niet samengaan met de afspraken die met Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn gemaakt over bestrijding van tabaksgebruik. Ook in …

politiek | nieuws

Er zit een slot op het nieuwe beleidsakkoord voor Leiden. Op donderdagochtend 17 mei presenteren D66, GroenLinks en de PvdA de definitieve stadsplannen voor de komende vier jaar. De formatiegesprekken vonden plaats onder leiding van D66-formateur Robert Strijk. In april probeerden D66 en GroenLinks een coalitieakkoord te sluiten met de VVD. De gesprekken liepen stuk …

politiek | interview

Er is veel te doen rondom het referendum. In het regeerakkoord van Rutte III staat dat het middel moet verdwijnen. In veel gemeenten, waaronder Leiden, blijft het referendum levend omdat zij een Referendumverordening hebben. Als het aan Partij Sleutelstad-fractievoorzitter Maarten Kersten ligt, krijgt het referendum een nog veel grotere rol in de stad. “Wij willen …

politiek | Opinie

De Tweede Kamer heeft op 27 maart een motie aangenomen waarin staat dat betaalde toelatingstoetsen, als selectiecriteria voor universiteiten, verboden moeten worden. Universiteit Leiden trekt zich hier niks van aan. Ik besloot de universiteit te vragen waarom. Geachte Universiteit Leiden, Als ik uw toelatingscriteria niet kan betalen, mag ik dan niet bij u studeren? Ben …

politiek | video

De Leidse partijen zijn druk in de weer met het formeren van het nieuwe stadsbestuur. Nadat het eerder met de VVD vastliep, proberen D66 en GroenLinks het nu met de PvdA. Niels legt je in dit filmpje uit hoe ingewikkeld het soms kan zijn om tot een coalitie te komen.

politiek | explainer

Na mislukte formatiegesprekken tussen D66, GroenLinks en de VVD begint een tweede poging tot het vormen van een nieuw Leids stadsbestuur. Deze keer vormt de PvdA de gesprekspartner.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

politiek | podcast

  Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.     Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons …

politiek

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. …