Artboard 1
02-04-2018 | Amine Willemse
Wat heeft DNA-onderzoek betekend in de liquidatiezaak van Zeynel Er?

Ontwikkelingen in DNA-onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel Er uit Leiden een nieuw DNA spoor opgedoken.

De moord op Zeynel Er wordt van 3 tot en met 6 april 2018 inhoudelijk in de rechtbank behandeld. Het Openbaar Ministerie zal op vier april met een strafeis komen. Het motief van de liquidatie ontbreekt tot de dag vandaag . De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Alles hangt dus nu af van de DNA matches. Het DNA onderzoek heeft de mogelijke daders dichterbij gebracht. Er is een nieuw DNA spoor opgedoken. Dit keer van de verdachte Mohammed H. (31), terwijl er tot nu toe vooral DNA sporen van Leon N. (24) bekend was.

Zoektocht naar daders

Zeynel Er was een ondernemer van Turkse afkomst die op 14 juni 2016 op klaarlichte dag werd neergeschoten in de Rooseveltstraat in Leiden. Zeynel was directeur van het bouwbedrijf Ocean Constructions BV in Amsterdam. Er waren in 2015 al twee eerdere moordpogingen op hem beraamd. Deze vonden plaats in het kantoor van zijn bedrijf aan de derkinderenstraat in Amsterdam.  Maar de derde moordpoging die in Leiden plaatsvond overleefde Zeynel-Er niet. Het slachtoffer werd gedurende die avond meerdere keren geopereerd. Maar tevergeefs, hij stierf door de liquidatie in Leiden twee dagen later aan zijn verwondingen.

Voorbeeld: schets van mogelijke dader eerste moordpoging op Zeynel-Er. Uitzending Opsporing Verzocht, 2017.
Al twee eerdere moordpogingen op Zeynel-Er beraamd.

Er was destijds nog niet veel over de identiteit van de slachtoffer bekend. De daders waren mogelijk twee verdachten met bivakmutsen op hun hoofd die met een scooter waren gevlucht. De politie startte gelijk een grondig onderzoek met een groot politieteam naar de daders.

Belangrijk voor de politie was om het motief achter de liquidatie te achterhalen en wie de twee verdachten waren die met bivakmutsen waren vermomd. Hoewel sommige getuigen volgens Bob Kaarls, advocaat van Mohamed H verklaarden dat de twee daders geen bivakmutsen droegen. Ook verschilden de getuigen van mening over de kleur van de scooter en of er wel of geen spiegels op de scooter aanwezig waren.

DNA sporen op een tasje

Op donderdag 3 november 2016 tijdens een pro-formazitting werden de identiteiten van de mogelijke daders bekend gemaakt door de Haagse rechtbank. Er bleek sporen van DNA aanwezig te zijn, die matchten met een Leon N. (24) en Mohamed H. (31). De daders gebruikten een Volkswagen Candy Busje als vervoermiddel om Zeynel Er om te leggen. Dit gebeurde met behulp van een automatisch wapen, waar met meerdere kogels op Zeynel werd geschoten.

Het busje lieten zij aan het einde van de straat achter en gebruikten vervolgens de scooter als hulpmiddel om van de liquidatieplek weg te vluchten. De eerste DNA-sporen werden gevonden in het busje dat de daders gebruikten en een Albert Heijn tas die in het busje aanwezig was. Deze DNA-sporen werden teruggevonden op het DNA van Leon N (24) uit Zoetermeer, die verdacht wordt de schutter van de liquidatie te zijn. Naarmate het onderzoek naar de mogelijke daders van de liquidatie vorderde, verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) Mohammed H. (31) uit Zaandam ervan

DNA-sporen aan de bestuurderskant.

dat hij de bestuurder van het busje was. Er werden al   eerder voorheen DNA-sporen van Mohammed H. op de buitenkant van het busje gevonden. Maar op 23 februari 2018 tijdens een zitting werd bekend dat er ook twee DNA-sporen van Mohammed H. aan de bestuurderskant van de auto aanwezig waren. Dit op de knopjes van de ramen en op de stoelhendel. Er is nog een derde verdachte maar zijn rol is onduidelijk en hij zit om die reden niet vast.

 DNA-onderzoek in vogelvlucht ( 1984 – 2012)

Nieuwe ontwikkeling:  invoering sleepwet

Forensisch DNA-onderzoek stond aan het begin van de 21ste eeuw nog in de kinderschoenen. Maar is mede door nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en de versoepeling van wetgeving in Nederland de afgelopen jaren uitgegroeid tot een verfijnd systeem om verdachten van een misdaad op te sporen. De DNA-onderzoeken vinden veelal plaats bij het forensisch instituut in Leiden. Toch is de discussie rond de privacy van de invoering van de Wet DNA-onderzoek in 1994 niet verstomd. Nu anno 2018 krijgt het weer een nieuwe impuls door de aankondiging van de invoering van de sleepwet. De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, maakt het voor de AIVD mogelijk om op

De AIVD kan binnen gesloten deuren opereren.

eigen houtje DNA-onderzoek te verrichten met gebruikmaking van een geheime DNA-databank.

De AIVD is dan bevoegd om een eigen DNA-databank te inrichten op basis van de DNA-profielen die zij verzamelen, te vergelijken met de informatie die zij van het Nederlandse Forensisch Instituut krijgen. Iedereen kan er dus terecht in komen. De AIVD kan dus binnen gesloten deuren opereren. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken moet alleen wel toestemming geven voordat er een DNA-onderzoek kan worden gestart. Tijdens de rechtszitting op 4 april 2018 zal duidelijk zijn of het DNA-onderzoek een doorslaggevende rol speelt in deze liquidatiezaak.

Dit nieuwsbericht is gemaakt op basis van oude nieuwsberichten, dossiers, formulieren, naslagwerk en cijfers van het Ministerie van Justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

 

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.