Artboard 1
03-04-2018 | Tamya Boumann
Culinaire wereldreis, maar dan door Leiden

Een mooie rijsttafel op het strand op Bali, nigiri eten in Tokyo, saffraancouscous in de medina van Asilah of  escargots midden op de Champs-Elysées? Je hoeft niet de hele wereld over te reizen om al deze smaken te ontdekken. Restaurants in Leiden bieden een grote diversiteit aan en voor iedere craving wat wils. Een wereldreis maken en veel verschillende keukens ontdekken, maar dan in eigen stad.

Volgens VVV Leiden heeft de stad zo een 200 restaurants. LeidenLokaal heeft voor u dé restaurants in kaart gebracht die echte authentieke gerechten serveren. Zodat je voor even het gevoel heeft daadwerkelijk in het desbetreffende land te zijn.

Noord-Amerika

Verenigde Staten- Bel Air Diner

Zoals hun slogan luidt: “Echt Amerikaans”. Van de barkrukken tot een echte jukebox, dit restaurant is geheel in het thema van een Amerikaanse 50’s diner.  Het menu bestaat uit typische Amerikaanse gerechten zoals bijvoorbeeld crispy onion rings, T-bone steak en hamburgers. Daarnaast heeft Bel Air Diner maar liefst vijf verschillende smaken milkshakes. De zoete kauwen onder ons kunnen hier zoal terecht voor een huisgemaakte cheesecake of een banana boat.

Zuid- Amerika

Argentinië– El Gaucho

Dit Argentijnse restaurant aan de Steenstraat is waarschijnlijk al bekend bij vele. Bij El Gaucho Leiden kunt u een kijkje nemen in de Argentijnse keuken. Dit restaurant heeft een grote keuze aan Argentijnse steaks. Bij een voorgerecht kun je denken aan empanada’s en chorizos.

Azië

Thailand- Sisaket

Authentiek Thais eten, maar dan in Leiden. Dit restaurant ligt vlakbij station Leiden Centraal. Dankzij Sisaket’s Thaise inrichting en hun heerlijke gerechten, kun je je voor even wanen in de straten van Thailand. Het menu bestaat uit zowel set menu’s als a la carte keuzes. Je kunt hier onder andere terecht voor verschillende curries, mini loempia’s en tempura gerechten. Ook voor een verfrissend Thais drankje ben je hier op het goede adres.

Indonesië– Sumatra House

Heeft u toch meer zin in een avondje naar “Indonesië”? Dan kunt u naar Sumatra House, en u voor een paar uurtjes wanen in Indonesië.  Sumatra House staat bekend om hun uitgebreide rijstwafels voor 22,50 euro p.p. Ook heeft Sumatra House andere Indonesische gerechten bijvoorbeeld: Soto Ayam, Nasi Goreng en en Gado Gado. Hier kunt u zeker een paar uurtjes genieten alsof u op Bali bent.

Europa

Frankrijk- Bistro Bord’o

Ook kan je je laten verwennen door de smaken van Europa, maar dan aan de Leidse grachten. Denk bijvoorbeeld aan de culinaire smaken van Frankrijk. Bij Bistro Bord’o kunt u typische Franse gerechten proberen en het gevoel krijgen dat u zich even in het luxueuze Parijs bevindt. Een hogere prijsklasse als andere restaurants op deze lijst, maar Bistro Bord’o biedt je dan ook een hele ervaring. Elke dinsdag t/m donderdag biedt dit restaurant een 4 – gangen all in- menu aan, inclusief bijpassend wijnarrangement voor 75 euro p.p.

Italië- Very Italian Pizza

Met hun prachtige vloertegels en grote ruimte, behoort V.I.P tot één de hotspots van Leiden. V.I.P Leiden biedt u pizza’s en pasta van een kwaliteit die doet denken aan Italië. Op het menu staan de originele pizza soorten, maar uitzonderlijke zoals een carpaccio pizza of een vitello tonnato pizza. Dit restaurant is ideaal voor echte pizza en/of pasta liefhebbers, die zich even in Italië willen wanen.

Afrika

Oost-Afrika-Djebena 

Leiden biedt ook een  culinaire wereldreis naar Afrika. In het bijzonder, de Oost-Afrikaanse keuken bij Djebena. Hier kunnen de liefhebbers van Afrikaanse gerechten hun geluk op. Je kunt hier terecht voor gerechten zoals Siga beghe (lamsvlees in rode saus) en Kelwa (pikante gebakken rundvlees).

 

Oceanië

Australië- The Duke of Oz

Een echt Australisch restaurant heeft Leiden nog niet, maar er is wel een typisch Australische sportbar. The Duke of Oz zegt zelf dat zij een huiskamer bieden voor Leidenaren. Bij The Duke of Oz  je verschillende sportwedstrijden kijken onder het genot van een heerlijk koud biertje (of een ander drankje). Hier kan je helaas niet het Australische eten proeven, maar wel de Australische sfeer.

Hieronder een kaart met alle restaurants uit het artikel.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …