Artboard 1
03-04-2018 | Tamya Boumann
Culinaire wereldreis, maar dan door Leiden

Een mooie rijsttafel op het strand op Bali, nigiri eten in Tokyo, saffraancouscous in de medina van Asilah of  escargots midden op de Champs-Elysées? Je hoeft niet de hele wereld over te reizen om al deze smaken te ontdekken. Restaurants in Leiden bieden een grote diversiteit aan en voor iedere craving wat wils. Een wereldreis maken en veel verschillende keukens ontdekken, maar dan in eigen stad.

Volgens VVV Leiden heeft de stad zo een 200 restaurants. LeidenLokaal heeft voor u dé restaurants in kaart gebracht die echte authentieke gerechten serveren. Zodat je voor even het gevoel heeft daadwerkelijk in het desbetreffende land te zijn.

Noord-Amerika

Verenigde Staten- Bel Air Diner

Zoals hun slogan luidt: “Echt Amerikaans”. Van de barkrukken tot een echte jukebox, dit restaurant is geheel in het thema van een Amerikaanse 50’s diner.  Het menu bestaat uit typische Amerikaanse gerechten zoals bijvoorbeeld crispy onion rings, T-bone steak en hamburgers. Daarnaast heeft Bel Air Diner maar liefst vijf verschillende smaken milkshakes. De zoete kauwen onder ons kunnen hier zoal terecht voor een huisgemaakte cheesecake of een banana boat.

Zuid- Amerika

Argentinië– El Gaucho

Dit Argentijnse restaurant aan de Steenstraat is waarschijnlijk al bekend bij vele. Bij El Gaucho Leiden kunt u een kijkje nemen in de Argentijnse keuken. Dit restaurant heeft een grote keuze aan Argentijnse steaks. Bij een voorgerecht kun je denken aan empanada’s en chorizos.

Azië

Thailand- Sisaket

Authentiek Thais eten, maar dan in Leiden. Dit restaurant ligt vlakbij station Leiden Centraal. Dankzij Sisaket’s Thaise inrichting en hun heerlijke gerechten, kun je je voor even wanen in de straten van Thailand. Het menu bestaat uit zowel set menu’s als a la carte keuzes. Je kunt hier onder andere terecht voor verschillende curries, mini loempia’s en tempura gerechten. Ook voor een verfrissend Thais drankje ben je hier op het goede adres.

Indonesië– Sumatra House

Heeft u toch meer zin in een avondje naar “Indonesië”? Dan kunt u naar Sumatra House, en u voor een paar uurtjes wanen in Indonesië.  Sumatra House staat bekend om hun uitgebreide rijstwafels voor 22,50 euro p.p. Ook heeft Sumatra House andere Indonesische gerechten bijvoorbeeld: Soto Ayam, Nasi Goreng en en Gado Gado. Hier kunt u zeker een paar uurtjes genieten alsof u op Bali bent.

Europa

Frankrijk- Bistro Bord’o

Ook kan je je laten verwennen door de smaken van Europa, maar dan aan de Leidse grachten. Denk bijvoorbeeld aan de culinaire smaken van Frankrijk. Bij Bistro Bord’o kunt u typische Franse gerechten proberen en het gevoel krijgen dat u zich even in het luxueuze Parijs bevindt. Een hogere prijsklasse als andere restaurants op deze lijst, maar Bistro Bord’o biedt je dan ook een hele ervaring. Elke dinsdag t/m donderdag biedt dit restaurant een 4 – gangen all in- menu aan, inclusief bijpassend wijnarrangement voor 75 euro p.p.

Italië- Very Italian Pizza

Met hun prachtige vloertegels en grote ruimte, behoort V.I.P tot één de hotspots van Leiden. V.I.P Leiden biedt u pizza’s en pasta van een kwaliteit die doet denken aan Italië. Op het menu staan de originele pizza soorten, maar uitzonderlijke zoals een carpaccio pizza of een vitello tonnato pizza. Dit restaurant is ideaal voor echte pizza en/of pasta liefhebbers, die zich even in Italië willen wanen.

Afrika

Oost-Afrika-Djebena 

Leiden biedt ook een  culinaire wereldreis naar Afrika. In het bijzonder, de Oost-Afrikaanse keuken bij Djebena. Hier kunnen de liefhebbers van Afrikaanse gerechten hun geluk op. Je kunt hier terecht voor gerechten zoals Siga beghe (lamsvlees in rode saus) en Kelwa (pikante gebakken rundvlees).

 

Oceanië

Australië- The Duke of Oz

Een echt Australisch restaurant heeft Leiden nog niet, maar er is wel een typisch Australische sportbar. The Duke of Oz zegt zelf dat zij een huiskamer bieden voor Leidenaren. Bij The Duke of Oz  je verschillende sportwedstrijden kijken onder het genot van een heerlijk koud biertje (of een ander drankje). Hier kan je helaas niet het Australische eten proeven, maar wel de Australische sfeer.

Hieronder een kaart met alle restaurants uit het artikel.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

cultuur | reportage

Van het kopen van planten voor interieur tot het rollen van honingkaarsen, het kan allemaal tijdens de Plantenmarkt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …