Artboard 1
03-04-2018 | Tamya Boumann
Culinaire wereldreis, maar dan door Leiden

Een mooie rijsttafel op het strand op Bali, nigiri eten in Tokyo, saffraancouscous in de medina van Asilah of  escargots midden op de Champs-Elysées? Je hoeft niet de hele wereld over te reizen om al deze smaken te ontdekken. Restaurants in Leiden bieden een grote diversiteit aan en voor iedere craving wat wils. Een wereldreis maken en veel verschillende keukens ontdekken, maar dan in eigen stad.

Volgens VVV Leiden heeft de stad zo een 200 restaurants. LeidenLokaal heeft voor u dé restaurants in kaart gebracht die echte authentieke gerechten serveren. Zodat je voor even het gevoel heeft daadwerkelijk in het desbetreffende land te zijn.

Noord-Amerika

Verenigde Staten- Bel Air Diner

Zoals hun slogan luidt: “Echt Amerikaans”. Van de barkrukken tot een echte jukebox, dit restaurant is geheel in het thema van een Amerikaanse 50’s diner.  Het menu bestaat uit typische Amerikaanse gerechten zoals bijvoorbeeld crispy onion rings, T-bone steak en hamburgers. Daarnaast heeft Bel Air Diner maar liefst vijf verschillende smaken milkshakes. De zoete kauwen onder ons kunnen hier zoal terecht voor een huisgemaakte cheesecake of een banana boat.

Zuid- Amerika

Argentinië– El Gaucho

Dit Argentijnse restaurant aan de Steenstraat is waarschijnlijk al bekend bij vele. Bij El Gaucho Leiden kunt u een kijkje nemen in de Argentijnse keuken. Dit restaurant heeft een grote keuze aan Argentijnse steaks. Bij een voorgerecht kun je denken aan empanada’s en chorizos.

Azië

Thailand- Sisaket

Authentiek Thais eten, maar dan in Leiden. Dit restaurant ligt vlakbij station Leiden Centraal. Dankzij Sisaket’s Thaise inrichting en hun heerlijke gerechten, kun je je voor even wanen in de straten van Thailand. Het menu bestaat uit zowel set menu’s als a la carte keuzes. Je kunt hier onder andere terecht voor verschillende curries, mini loempia’s en tempura gerechten. Ook voor een verfrissend Thais drankje ben je hier op het goede adres.

Indonesië– Sumatra House

Heeft u toch meer zin in een avondje naar “Indonesië”? Dan kunt u naar Sumatra House, en u voor een paar uurtjes wanen in Indonesië.  Sumatra House staat bekend om hun uitgebreide rijstwafels voor 22,50 euro p.p. Ook heeft Sumatra House andere Indonesische gerechten bijvoorbeeld: Soto Ayam, Nasi Goreng en en Gado Gado. Hier kunt u zeker een paar uurtjes genieten alsof u op Bali bent.

Europa

Frankrijk- Bistro Bord’o

Ook kan je je laten verwennen door de smaken van Europa, maar dan aan de Leidse grachten. Denk bijvoorbeeld aan de culinaire smaken van Frankrijk. Bij Bistro Bord’o kunt u typische Franse gerechten proberen en het gevoel krijgen dat u zich even in het luxueuze Parijs bevindt. Een hogere prijsklasse als andere restaurants op deze lijst, maar Bistro Bord’o biedt je dan ook een hele ervaring. Elke dinsdag t/m donderdag biedt dit restaurant een 4 – gangen all in- menu aan, inclusief bijpassend wijnarrangement voor 75 euro p.p.

Italië- Very Italian Pizza

Met hun prachtige vloertegels en grote ruimte, behoort V.I.P tot één de hotspots van Leiden. V.I.P Leiden biedt u pizza’s en pasta van een kwaliteit die doet denken aan Italië. Op het menu staan de originele pizza soorten, maar uitzonderlijke zoals een carpaccio pizza of een vitello tonnato pizza. Dit restaurant is ideaal voor echte pizza en/of pasta liefhebbers, die zich even in Italië willen wanen.

Afrika

Oost-Afrika-Djebena 

Leiden biedt ook een  culinaire wereldreis naar Afrika. In het bijzonder, de Oost-Afrikaanse keuken bij Djebena. Hier kunnen de liefhebbers van Afrikaanse gerechten hun geluk op. Je kunt hier terecht voor gerechten zoals Siga beghe (lamsvlees in rode saus) en Kelwa (pikante gebakken rundvlees).

 

Oceanië

Australië- The Duke of Oz

Een echt Australisch restaurant heeft Leiden nog niet, maar er is wel een typisch Australische sportbar. The Duke of Oz zegt zelf dat zij een huiskamer bieden voor Leidenaren. Bij The Duke of Oz  je verschillende sportwedstrijden kijken onder het genot van een heerlijk koud biertje (of een ander drankje). Hier kan je helaas niet het Australische eten proeven, maar wel de Australische sfeer.

Hieronder een kaart met alle restaurants uit het artikel.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …