Artboard 1
03-04-2018 | Claire Witteman
Groepje milieubewuste studenten stomen de universiteit klaar voor een groene toekomst

Naast de faculteit der Geesteswetenschappen, het Lipsius, bevindt zich een pitoreske binnentuin omringd met universiteitsinstanties. Hier huisvest onder andere Leiden University Green Office. Een groepje milieubewuste studenten zetten zich hier in om de Universiteit klaar te stomen voor een groene toekomst. De boodschap: Je hoeft niet gelijk veganistisch te worden maar je moet je bewust worden van de kleine dingen die je kan doen om jouw wereld te verduurzamen.

Deel van het bestuur dat zich inzet voor een duurzamere universiteit is Chantal Blom. Zij vertelt trots over hoe het er bij LUGO aan toe gaat. “Wij zetten ons graag in voor duurzaamheid maar vooral eigen initiatieven zijn leuk, zoals deze foodsharing fridge in de gemeenschappelijke vergaderruimte. Mensen stoppen hier hun eten in als ze niet meer van plan zijn om het op te eten. De achterliggende gedachte hiervan is dat eten niet zomaar wordt weggegooid als het nog gebruikt kan worden door anderen.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘The Green Office Movement’ is een initiatief dat in 2010 ontstaan is in Maastricht. Twee jaar geleden is de vestiging in Leiden opgericht. Dit is op dit moment 1 van 6 vestigingen die er in Nederland zijn. De organisatie groeit nog steeds, ook internationaal.

Het bestuur in Leiden bestaat uit 6 functies, er daarnaast zijn er ‘members’ of in de volksmond ‘leden’, die ook hun steentje bijdragen aan het groener maken van de universiteit.

Bewustmakingsprojecten

LUGO is vanaf haar oprichting al bezig met het project ‘Join the Pipe’. “In dit project proberen we het verbruik van petflesjes, en zo dus ook energieverspilling, tegen te gaan”, vertelt Blom. LUGO deelt herbruikbare flesjes uit op diverse evenementen om dit idee te promoten.

“Binnenkort zullen er 35 watertappunten verdeeld op verschillende locaties van de universiteit worden geopend. Mensen worden op deze manier gemotiveerd om meer kraanwater te drinken. Bij elk watertappunt dat hier wordt neergezet, wordt er ook eentje geopend in een ontwikkelingsland. Bij elk flesje wat je koopt gaat er ook een naar een ontwikkelingsland. En als de kindjes in Afrika plastic verzamelen en dit in een plastic zak inleveren bij ‘Join te Pipe’ krijgen ze in ruil daarvoor ook een waterflesje. Door het gebruik van herbruikbare waterflesjes wordt ook de hygiëne op lange termijn beter, zo kunnen de kinderen daar ook langer naar school”, legt Blom uit.

LUGO probeert zich ook op andere creatieve manieren in te zetten voor duurzaamheid. Bij  ‘de Funky Phone Challenge’ werden oude mobieltjes ingezameld. Er werd gekeken naar de staat van de toestellen om te bepalen of telefoons geheel opnieuw gebruikt konden worden of dat onderdelen van de toestellen misschien nog nuttig konden zijn. Zo ging er niets van de apparatuur onnodig de prullenbak in of belandden de oude gsm’s op een stoffige plank in het huis waar je nooit meer naar kijkt.

Naast deze grote acties probeert LUGO ook maandelijks  kleinschalige lunch-lectures en documentaire middagen op te zetten om het bewustzijn beetje per  beetje te laten leven.  “We weten ook wel dat het niet realistisch is om mensen van de ene op de andere dag geen vlees meer te laten eten of niemand meer naar verre bestemmingen meer te laten vliegen. Maar begin bijvoorbeeld eens met één dag per week geen vlees!”

Toekomst van LUGO

“Het ergste, of ook wel horrorscenario zou zijn, dat we als grote groep studenten gewoon helemaal niks aan duurzaamheid zouden doen. Het is in korte tijd zo snel achter uit gegaan met de natuur, daar proberen we nu verandering in te brengen”, is Blom van mening.

“Voor mijzelf is duurzaamheid de puurheid van de natuur”, vertelt Blom enthousiast. “Dat gevoel had ik toen ik een kind was, en al helemaal toen ik eens op vakantie ging naar Afrika, op safari. Toen dacht ik wow, zo hoort het, dit is écht mooi. Ik gun het iedereen om dit gevoel te kunnen ervaren, ook volgende generaties. We moeten die natuur nu niet kapot maken.”

“We moeten de natuur nu niet kapot maken.”

Het is fijn dat de universiteit zo meewerkt. “Carel Stolker, de rector magnificus retweet zelfs wel eens tweets van LUGO!”, zegt Blom trots. Het ultieme goal zou natuurlijke een energie neutrale universiteit zijn. “Het is nog maar afwachten of dat ook echt realistisch is”.

“Wij, studenten, gaan de toekomt bepalen”, meent Blom. Daarom zijn dus die kleine dingen en het besef zo belangrijk.

“We willen onze ideeën naar buiten brengen, maar dit doen we natuurlijk op een toepasselijke manier. We delen wel flyers uit maar niet van regulier papier maar van ‘growing paper’. In de flyers zitten zaadjes van veldbloemen. Als je hier wat aarde overheen legt en het met zorg water geeft komen er bloemen uit. Dat is een mooi staaltje ‘groeiend’ bewustzijn om mee te beginnen, toch?

LUGO mijlpalen: Van begin tot heden

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …