Artboard 1
03-04-2018 | Claire Witteman
Groepje milieubewuste studenten stomen de universiteit klaar voor een groene toekomst

Naast de faculteit der Geesteswetenschappen, het Lipsius, bevindt zich een pitoreske binnentuin omringd met universiteitsinstanties. Hier huisvest onder andere Leiden University Green Office. Een groepje milieubewuste studenten zetten zich hier in om de Universiteit klaar te stomen voor een groene toekomst. De boodschap: Je hoeft niet gelijk veganistisch te worden maar je moet je bewust worden van de kleine dingen die je kan doen om jouw wereld te verduurzamen.

Deel van het bestuur dat zich inzet voor een duurzamere universiteit is Chantal Blom. Zij vertelt trots over hoe het er bij LUGO aan toe gaat. “Wij zetten ons graag in voor duurzaamheid maar vooral eigen initiatieven zijn leuk, zoals deze foodsharing fridge in de gemeenschappelijke vergaderruimte. Mensen stoppen hier hun eten in als ze niet meer van plan zijn om het op te eten. De achterliggende gedachte hiervan is dat eten niet zomaar wordt weggegooid als het nog gebruikt kan worden door anderen.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘The Green Office Movement’ is een initiatief dat in 2010 ontstaan is in Maastricht. Twee jaar geleden is de vestiging in Leiden opgericht. Dit is op dit moment 1 van 6 vestigingen die er in Nederland zijn. De organisatie groeit nog steeds, ook internationaal.

Het bestuur in Leiden bestaat uit 6 functies, er daarnaast zijn er ‘members’ of in de volksmond ‘leden’, die ook hun steentje bijdragen aan het groener maken van de universiteit.

Bewustmakingsprojecten

LUGO is vanaf haar oprichting al bezig met het project ‘Join the Pipe’. “In dit project proberen we het verbruik van petflesjes, en zo dus ook energieverspilling, tegen te gaan”, vertelt Blom. LUGO deelt herbruikbare flesjes uit op diverse evenementen om dit idee te promoten.

“Binnenkort zullen er 35 watertappunten verdeeld op verschillende locaties van de universiteit worden geopend. Mensen worden op deze manier gemotiveerd om meer kraanwater te drinken. Bij elk watertappunt dat hier wordt neergezet, wordt er ook eentje geopend in een ontwikkelingsland. Bij elk flesje wat je koopt gaat er ook een naar een ontwikkelingsland. En als de kindjes in Afrika plastic verzamelen en dit in een plastic zak inleveren bij ‘Join te Pipe’ krijgen ze in ruil daarvoor ook een waterflesje. Door het gebruik van herbruikbare waterflesjes wordt ook de hygiëne op lange termijn beter, zo kunnen de kinderen daar ook langer naar school”, legt Blom uit.

LUGO probeert zich ook op andere creatieve manieren in te zetten voor duurzaamheid. Bij  ‘de Funky Phone Challenge’ werden oude mobieltjes ingezameld. Er werd gekeken naar de staat van de toestellen om te bepalen of telefoons geheel opnieuw gebruikt konden worden of dat onderdelen van de toestellen misschien nog nuttig konden zijn. Zo ging er niets van de apparatuur onnodig de prullenbak in of belandden de oude gsm’s op een stoffige plank in het huis waar je nooit meer naar kijkt.

Naast deze grote acties probeert LUGO ook maandelijks  kleinschalige lunch-lectures en documentaire middagen op te zetten om het bewustzijn beetje per  beetje te laten leven.  “We weten ook wel dat het niet realistisch is om mensen van de ene op de andere dag geen vlees meer te laten eten of niemand meer naar verre bestemmingen meer te laten vliegen. Maar begin bijvoorbeeld eens met één dag per week geen vlees!”

Toekomst van LUGO

“Het ergste, of ook wel horrorscenario zou zijn, dat we als grote groep studenten gewoon helemaal niks aan duurzaamheid zouden doen. Het is in korte tijd zo snel achter uit gegaan met de natuur, daar proberen we nu verandering in te brengen”, is Blom van mening.

“Voor mijzelf is duurzaamheid de puurheid van de natuur”, vertelt Blom enthousiast. “Dat gevoel had ik toen ik een kind was, en al helemaal toen ik eens op vakantie ging naar Afrika, op safari. Toen dacht ik wow, zo hoort het, dit is écht mooi. Ik gun het iedereen om dit gevoel te kunnen ervaren, ook volgende generaties. We moeten die natuur nu niet kapot maken.”

“We moeten de natuur nu niet kapot maken.”

Het is fijn dat de universiteit zo meewerkt. “Carel Stolker, de rector magnificus retweet zelfs wel eens tweets van LUGO!”, zegt Blom trots. Het ultieme goal zou natuurlijke een energie neutrale universiteit zijn. “Het is nog maar afwachten of dat ook echt realistisch is”.

“Wij, studenten, gaan de toekomt bepalen”, meent Blom. Daarom zijn dus die kleine dingen en het besef zo belangrijk.

“We willen onze ideeën naar buiten brengen, maar dit doen we natuurlijk op een toepasselijke manier. We delen wel flyers uit maar niet van regulier papier maar van ‘growing paper’. In de flyers zitten zaadjes van veldbloemen. Als je hier wat aarde overheen legt en het met zorg water geeft komen er bloemen uit. Dat is een mooi staaltje ‘groeiend’ bewustzijn om mee te beginnen, toch?

LUGO mijlpalen: Van begin tot heden

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …