Artboard 1
03-04-2018 | Claire Witteman
Groepje milieubewuste studenten stomen de universiteit klaar voor een groene toekomst

Naast de faculteit der Geesteswetenschappen, het Lipsius, bevindt zich een pitoreske binnentuin omringd met universiteitsinstanties. Hier huisvest onder andere Leiden University Green Office. Een groepje milieubewuste studenten zetten zich hier in om de Universiteit klaar te stomen voor een groene toekomst. De boodschap: Je hoeft niet gelijk veganistisch te worden maar je moet je bewust worden van de kleine dingen die je kan doen om jouw wereld te verduurzamen.

Deel van het bestuur dat zich inzet voor een duurzamere universiteit is Chantal Blom. Zij vertelt trots over hoe het er bij LUGO aan toe gaat. “Wij zetten ons graag in voor duurzaamheid maar vooral eigen initiatieven zijn leuk, zoals deze foodsharing fridge in de gemeenschappelijke vergaderruimte. Mensen stoppen hier hun eten in als ze niet meer van plan zijn om het op te eten. De achterliggende gedachte hiervan is dat eten niet zomaar wordt weggegooid als het nog gebruikt kan worden door anderen.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘The Green Office Movement’ is een initiatief dat in 2010 ontstaan is in Maastricht. Twee jaar geleden is de vestiging in Leiden opgericht. Dit is op dit moment 1 van 6 vestigingen die er in Nederland zijn. De organisatie groeit nog steeds, ook internationaal.

Het bestuur in Leiden bestaat uit 6 functies, er daarnaast zijn er ‘members’ of in de volksmond ‘leden’, die ook hun steentje bijdragen aan het groener maken van de universiteit.

Bewustmakingsprojecten 

LUGO is vanaf haar oprichting al bezig met het project ‘Join the Pipe’. “In dit project proberen we het verbruik van petflesjes, en zo dus ook energieverspilling, tegen te gaan”, vertelt Blom. LUGO deelt herbruikbare flesjes uit op diverse evenementen om dit idee te promoten.

“Binnenkort zullen er 35 watertappunten verdeeld op verschillende locaties van de universiteit worden geopend. Mensen worden op deze manier gemotiveerd om meer kraanwater te drinken. Bij elk watertappunt dat hier wordt neergezet, wordt er ook eentje geopend in een ontwikkelingsland. Bij elk flesje wat je koopt gaat er ook een naar een ontwikkelingsland. En als de kindjes in Afrika plastic verzamelen en dit in een plastic zak inleveren bij ‘Join te Pipe’ krijgen ze in ruil daarvoor ook een waterflesje. Door het gebruik van herbruikbare waterflesjes wordt ook de hygiëne op lange termijn beter, zo kunnen de kinderen daar ook langer naar school”, legt Blom uit.

LUGO probeert zich ook op andere creatieve manieren in te zetten voor duurzaamheid. Bij  ‘de Funky Phone Challenge’ werden oude mobieltjes ingezameld. Er werd gekeken naar de staat van de toestellen om te bepalen of telefoons geheel opnieuw gebruikt konden worden of dat onderdelen van de toestellen misschien nog nuttig konden zijn. Zo ging er niets van de apparatuur onnodig de prullenbak in of belandden de oude gsm’s op een stoffige plank in het huis waar je nooit meer naar kijkt.

Naast deze grote acties probeert LUGO ook maandelijks  kleinschalige lunch-lectures en documentaire middagen op te zetten om het bewustzijn beetje per  beetje te laten leven.  “We weten ook wel dat het niet realistisch is om mensen van de ene op de andere dag geen vlees meer te laten eten of niemand meer naar verre bestemmingen meer te laten vliegen. Maar begin bijvoorbeeld eens met één dag per week geen vlees!”

Toekomst van LUGO

“Het ergste, of ook wel horrorscenario zou zijn, dat we als grote groep studenten gewoon helemaal niks aan duurzaamheid zouden doen. Het is in korte tijd zo snel achter uit gegaan met de natuur, daar proberen we nu verandering in te brengen”, is Blom van mening.

“Voor mijzelf is duurzaamheid de puurheid van de natuur”, vertelt Blom enthousiast. “Dat gevoel had ik toen ik een kind was, en al helemaal toen ik eens op vakantie ging naar Afrika, op safari. Toen dacht ik wow, zo hoort het, dit is écht mooi. Ik gun het iedereen om dit gevoel te kunnen ervaren, ook volgende generaties. We moeten die natuur nu niet kapot maken.”

“We moeten de natuur nu niet kapot maken.”

Het is fijn dat de universiteit zo meewerkt. “Carel Stolker, de rector magnificus retweet zelfs wel eens tweets van LUGO!”, zegt Blom trots. Het ultieme goal zou natuurlijke een energie neutrale universiteit zijn. “Het is nog maar afwachten of dat ook echt realistisch is”.

“Wij, studenten, gaan de toekomt bepalen”, meent Blom. Daarom zijn dus die kleine dingen en het besef zo belangrijk.

“We willen onze ideeën naar buiten brengen, maar dit doen we natuurlijk op een toepasselijke manier. We delen wel flyers uit maar niet van regulier papier maar van ‘growing paper’. In de flyers zitten zaadjes van veldbloemen. Als je hier wat aarde overheen legt en het met zorg water geeft komen er bloemen uit. Dat is een mooi staaltje ‘groeiend’ bewustzijn om mee te beginnen, toch?

LUGO mijlpalen: Van begin tot heden

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn

Hoewel steeds meer hoger onderwijs in het Engels plaatsvindt, is het niveau van veel studenten slecht. Universiteit Leiden is het zat en voert een taaltoets in. Wat vinden Leidse studenten en docenten?

welzijn | achtergrond

Veel mensen kennen de werkvloer binnen het ziekenhuis alleen van televisieseries als ER of Grey’s Anatomy. In werkelijkheid blijft van deze glamour weinig over: het is hard werken, lange dagen en een confrontatie met patiënten en jezelf. Leidse studente Janneke Korst (23) geeft ons een inkijkje in het leven van de coassistent. Iedere geneeskundestudent moet …

welzijn | achtergrond

Veel mensen kennen het gevoel: je rijdt op de weg, vermoeid na een lange dag en je oogleden worden zwaarder. Langzaamaan verslapt je aandacht en vervolgens schrik je op. ‘Pfffff, toch maar even wat koffie kopen bij het tankstation verderop.’ Een automobilist in Leiden had dinsdagochtend 3 april besloten zijn kopje koffie niet te halen. …

welzijn | interview

Universiteit Leiden vertegenwoordigt talloze nationaliteiten. Vanuit Engeland tot Bosnië, Italië tot Australië; internationals komen naar deze stad voor de studie van hun dromen. Maar integreren is zo makkelijk nog niet. Waar ga je wonen? Hoe creëer je een nieuw, sociaal netwerk? En hoe kom je aan geld? Student Masha vertelt hierover.

welzijn

Er komt steeds meer aandacht voor het milieu. Ook veel restaurants worden steeds duurzaamder. In hartje Leiden zit een pareltje verstopt die op dit gebied een grote voorloper is. Leiden Lokaal brengt een bezoekje aan Logica.

welzijn

‘Ik heb mijn bril niet bij me’, ‘ik vul dat formulier thuis wel in’ of ‘ik ben dyslectisch’. Het zijn veelgehoorde uitspraken van mensen die niet kunnen lezen en schrijven om niet door de mand te vallen. Er heerst schaamte onder laaggeletterden: niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven is taboe. ‘Laaggeletterden zijn lang niet …

welzijn

Het molenaarsberoep staat sinds kort op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Van der Lelie vertelt waarom de kennis van een molenaar gewaarborgd moet blijven worden.

welzijn

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is rector magnificus prof. mr. Carel Stolker bezig met het bestuur van de Universiteit Leiden. Maar wat doet een rector eigenlijk heel de dag?

welzijn

De Leidse universiteit is de oudste van Nederland. Wat je ècht moet weten over haar historie, lees je hier.

welzijn

Door bezuinigingen in de reguliere zorg neemt de druk op vrijwilligers toe. Vrijwilligersorganisaties ontvangen een groter aantal en complexere hulpvragen.

welzijn

Een studentenwoning in Leiden aan de haak slaan: dit klinkt niet al te lastig. Maar hoe gemakkelijk kom je in deze stad aan een kamer?

welzijn

  Lagere werkdruk en hogere lonen; vakbonden, Primair Onderwijs (PO) in Actie en onderwijzers strijden hier al lange tijd voor. In februari verhoogde het kabinet het budget voor het basisonderwijs van 700 naar 937 miljoen, maar dit is volgens de vakbond nog niet genoeg. Daarom zullen er net als in 2017 estafettestakingen worden gehouden. Eerst …