Artboard 1
03-04-2018 | Esmeralda de Zwart
Leidse vrouwen (21 en 22) verkracht en gedrogeerd in Antwerpen

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit Leiden en Leiderdorp in de Antwerpse uitgaansgelegenheid Roxy gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht, zo meldde de Gazet van Antwerpen op maandag 19 maart 2018 als eerst.

De Antwerpse politie heeft aan LeidenLokaal bevestigd dat in de middag van zaterdag 17 maart aangifte gedaan is voor verkrachting en drogering van de twee dames. Verder kon uit beroepsgeheim niks verteld worden. Aangezien het incident zich in het buitenland heeft afgespeeld, kon ook de Leidse politie hierover geen uitspraken doen.

De Antwerpse afdeling van het Parket, het Openbaar Ministerie van België, wil helaas niet aan Leiden Lokaal berichten. Het bevestigt wel aan Omroep-West dat het om twee meiden uit de regio Leiden gaat.

19 maart 2018

Verschillende Nederlandse en Belgische nieuwsmedia, zoals NOS.nl, NU.nl en Gazet van Antwerpen, berichten dat vier verdachten in de zaak zijn opgepakt. De mannen zouden Antwerpse jongeren van Afrikaanse afkomst zijn, alleen bevestigt niet ieder nieuwsmedium dit: NU.nl laat dit buiten beschouwing, NOS.nl en Het Gazet van Antwerpen benoemen dit wel.

23 maart 2018

Verschillende Nederlandse en Belgische nieuwsmedia, waaronder het NOS.nl, AD.nl, Omroep-West en Het Laatste Nieuws, berichten dat de vier opgepakte mannen langer vast mogen blijven zitten wegens voldoende bewijs voor de aanklachten. Omroep-West, AD.nl en Het Laatste Nieuws berichten dat de Raadkamer van de Antwerpse rechtbank hun arrest met een maand heeft verlengd, NOS.nl noemt enkel het feit dat ze langer vast mogen worden gehouden.

Over dit artikel

Door de redactie van LeidenLokaal wordt zoveel mogelijk gestreefd naar berichtgeving uit eigen hand. Omdat het Belgische Parket LeidenLokaal niet te woord wil staan, is dit artikel gebaseerd op berichten uit andere media. Er is meer berichtgeving over deze zaak verschenen, zoals bekentenissen van zowel een verdachte als één van de slachtoffers. LeidenLokaal is niet in staat deze te verifiëren met de desbetreffende getuigen dus is gekozen deze niet in dit artikel op te nemen.

veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Dit artikel doet verslag van vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden op maandag 9 april 2018.

veiligheid

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Tijd voor een appverbod op de fiets, vindt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

veiligheid

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven. Wegwezen jij Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning …

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?

veiligheid | explainer

Ontwikkelingen in DNA onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel …