Artboard 1
03-04-2018 | Esmeralda de Zwart
Leidse vrouwen (21 en 22) verkracht en gedrogeerd in Antwerpen

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit Leiden en Leiderdorp in de Antwerpse uitgaansgelegenheid Roxy gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht, zo meldde de Gazet van Antwerpen op maandag 19 maart 2018 als eerst.

De Antwerpse politie heeft aan LeidenLokaal bevestigd dat in de middag van zaterdag 17 maart aangifte gedaan is voor verkrachting en drogering van de twee dames. Verder kon uit beroepsgeheim niks verteld worden. Aangezien het incident zich in het buitenland heeft afgespeeld, kon ook de Leidse politie hierover geen uitspraken doen.

De Antwerpse afdeling van het Parket, het Openbaar Ministerie van België, wil helaas niet aan Leiden Lokaal berichten. Het bevestigt wel aan Omroep-West dat het om twee meiden uit de regio Leiden gaat.

19 maart 2018

Verschillende Nederlandse en Belgische nieuwsmedia, zoals NOS.nl, NU.nl en Gazet van Antwerpen, berichten dat vier verdachten in de zaak zijn opgepakt. De mannen zouden Antwerpse jongeren van Afrikaanse afkomst zijn, alleen bevestigt niet ieder nieuwsmedium dit: NU.nl laat dit buiten beschouwing, NOS.nl en Het Gazet van Antwerpen benoemen dit wel.

23 maart 2018

Verschillende Nederlandse en Belgische nieuwsmedia, waaronder het NOS.nl, AD.nl, Omroep-West en Het Laatste Nieuws, berichten dat de vier opgepakte mannen langer vast mogen blijven zitten wegens voldoende bewijs voor de aanklachten. Omroep-West, AD.nl en Het Laatste Nieuws berichten dat de Raadkamer van de Antwerpse rechtbank hun arrest met een maand heeft verlengd, NOS.nl noemt enkel het feit dat ze langer vast mogen worden gehouden.

Over dit artikel

Door de redactie van LeidenLokaal wordt zoveel mogelijk gestreefd naar berichtgeving uit eigen hand. Omdat het Belgische Parket LeidenLokaal niet te woord wil staan, is dit artikel gebaseerd op berichten uit andere media. Er is meer berichtgeving over deze zaak verschenen, zoals bekentenissen van zowel een verdachte als één van de slachtoffers. LeidenLokaal is niet in staat deze te verifiëren met de desbetreffende getuigen dus is gekozen deze niet in dit artikel op te nemen.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.