Artboard 1
03-04-2018 | Jelle Schellekens
Stationsplein: wat gaat er mee gebeuren?

Het is iedereen waarschijnlijk wel eens opgevallen: die lelijke flat bij het station. Eén van de vele verloederde gebouwen in het verouderde stationsgebied. Hoe kan het dat een gebouw op zo’n A-locatie alleen gebruikt wordt voor antikraak-woningen? De toekomst zal echter veel brengen met de plannen voor het vernieuwde stationsgebied.

Voor veel Leidenaren is het stationsgebied een doorn in de schoonheid van de binnenstad. De omliggende gebouwen steken erg schraal af in vergelijking met de historische bouwwerken binnen de singels. De flat is namelijk aan begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd. Op de benedenverdiepingen zaten ook toen al winkels en restaurants. De rest van de verdiepingen waren kantoorruimtes die in gebruik genomen werden door Universiteit Leiden. Het kantoor van de universiteit is echter in 1999 verhuisd naar het Rapenburg waardoor het pand is leeg komen te staan. Sindsdien worden de bovenverdiepingen van het pand gebruikt voor anti-kraakwoningen.

De huidige staat van het flatgebouw

Langdradigheid
Maar hoe kan het dan dat er zo lang nauwelijks iets met dit pand is gebeurd? Volgens de gemeente Leiden is dit voornamelijk te wijten aan de eigenaren van het pand. In 2010 kochten Ymere en NS het gebouw aan de stationsweg met de bedoeling veel geld te investeren in het verbouwen van het pand tot studentenwoningen. Daarna werd het pand ook vaak het ‘YNS’-gebouw genoemd. Echter bleek Ymere later van gedachten veranderd te zijn. Dit zorgde voor een weinig innovatieve- en betrokken houding naar de pand toe van de Ymere-NS. Totdat de gemeente besloot het hele stationsgebied onder de schop te nemen.

‘Waar gisteren morgen ontmoet’
Het nieuwe stationsgebied moet namelijk er voor zorgen dat mensen die Leiden bezoeken een goede eerste indruk krijgen van de stad. Ook moet het de verbinding vormen tussen het historische centrum en het Bio Science Park. Daarnaast zal volgens gemeente Leiden “het stationsgebied ook het investeringsklimaat in het gebied verbeteren, de vrije tijdseconomie stimuleren en werkgelegenheid creëren.” Dit is natuurlijk een lange termijnvisie van de gemeente op het stationsgebied. De sloop van de lelijke flat én het begin van de bouw aan het nieuwe pand de stationsweg staat daarom gepland voor het eerste kwartaal van 2019. Hier zal namelijk ‘De Geus’ verrijzen.

Megabioscoop
Op de plek waar het huidige YNS-pand staat gaat ontwikkelaar Sustay in samenwerking met Jumbo, OZ architecten, een particuliere belegger en meer kleine investeerders het gebouw ‘De Geus’ neerzetten. In dit pand komen 84 appartementen, ruimschootse ruimte voor winkels en horeca en als kers op de taart een megabioscoop met maar liefst acht zalen. Dit moderne pand moet het stationsgebied volgens de ontwikkelaar “meer allure geven”. De woningen in de toren zijn kleine en betaalbare huurwoningen om zo in de vraag naar starterswoningen te voorzien.

3D afbeelding van ontwerp ‘De Geus’

In de plannen lijkt het stationsgebied een enorm positieve verandering voor de boeg te hebben. Met onder andere de komst van ‘De Geus’ zal Leiden er enorm vooruitgaan. Nu nog hopen dat deze plannen wél doorgaan.

politiek | achtergrond

Het lege stemvel blijft een curiositeit. Is het de stem van de scepticus die het vertrouwen in de politiek is verloren, of van de idealist dan wel ideoloog, die vindt dat partijen te veel water bij de wijn doen? Een ding is zeker: blanco-stemmers komen op voor het stemrecht. De aandacht ging bij de Leidse …

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

politiek | podcast

  Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.     Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons …

politiek

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. …

politiek | explainer

Het was eind 2017 een groot punt van discussie in de stad en de soap lijkt nu een einde te hebben bereikt: het uitvoeringsbesluit voor de tweede etappe van de Centrumroute is aangenomen. Dit tot groot ongenoegen van de ondernemers op de Hooigracht, die graag meer parkeerplekken en laad- en losplaatsen willen. Maar waarom was …

politiek | nieuws

Meer dan de helft van de gemeenteraad nam afscheid en vier raadsleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

politiek | reportage

LeidenLokaal was aanwezig bij de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen en sprak de lijsttrekkers na het verschijnen van de eerste exit polls.

politiek | achtergrond

Afgelopen woensdag is er weer gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Maar waar is dit eigenlijk ooit begonnen? We gaan terug in de tijd, terug naar de eerste gemeenteraadsverkiezingen van 9 september 1851.

politiek | reportage

LeidenLokaal volgde Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Klik hier voor de beelden.

politiek | nieuws

De exit poll die de Universiteit Leiden op de dag van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden hield, komt grotendeels overeen met de officiële uitslag.

politiek | nieuws

In Leiden is GroenLinks de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in. Dat blijkt uit de exit poll van de Universiteit Leiden.

politiek | liveblog

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In dit liveblog publiceren we de hele dag updates, nieuws, foto’s en video’s van de verkiezingsdag in Leiden.