Artboard 1
03-04-2018 | Jelle Schellekens
Stationsplein: wat gaat er mee gebeuren?

Het is iedereen waarschijnlijk wel eens opgevallen: die lelijke flat bij het station. Eén van de vele verloederde gebouwen in het verouderde stationsgebied. Hoe kan het dat een gebouw op zo’n A-locatie alleen gebruikt wordt voor antikraak-woningen? De toekomst zal echter veel brengen met de plannen voor het vernieuwde stationsgebied.

Voor veel Leidenaren is het stationsgebied een doorn in de schoonheid van de binnenstad. De omliggende gebouwen steken erg schraal af in vergelijking met de historische bouwwerken binnen de singels. De flat is namelijk aan begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd. Op de benedenverdiepingen zaten ook toen al winkels en restaurants. De rest van de verdiepingen waren kantoorruimtes die in gebruik genomen werden door Universiteit Leiden. Het kantoor van de universiteit is echter in 1999 verhuisd naar het Rapenburg waardoor het pand is leeg komen te staan. Sindsdien worden de bovenverdiepingen van het pand gebruikt voor anti-kraakwoningen.

De huidige staat van het flatgebouw

Langdradigheid
Maar hoe kan het dan dat er zo lang nauwelijks iets met dit pand is gebeurd? Volgens de gemeente Leiden is dit voornamelijk te wijten aan de eigenaren van het pand. In 2010 kochten Ymere en NS het gebouw aan de stationsweg met de bedoeling veel geld te investeren in het verbouwen van het pand tot studentenwoningen. Daarna werd het pand ook vaak het ‘YNS’-gebouw genoemd. Echter bleek Ymere later van gedachten veranderd te zijn. Dit zorgde voor een weinig innovatieve- en betrokken houding naar de pand toe van de Ymere-NS. Totdat de gemeente besloot het hele stationsgebied onder de schop te nemen.

‘Waar gisteren morgen ontmoet’
Het nieuwe stationsgebied moet namelijk er voor zorgen dat mensen die Leiden bezoeken een goede eerste indruk krijgen van de stad. Ook moet het de verbinding vormen tussen het historische centrum en het Bio Science Park. Daarnaast zal volgens gemeente Leiden “het stationsgebied ook het investeringsklimaat in het gebied verbeteren, de vrije tijdseconomie stimuleren en werkgelegenheid creëren.” Dit is natuurlijk een lange termijnvisie van de gemeente op het stationsgebied. De sloop van de lelijke flat én het begin van de bouw aan het nieuwe pand de stationsweg staat daarom gepland voor het eerste kwartaal van 2019. Hier zal namelijk ‘De Geus’ verrijzen.

Megabioscoop
Op de plek waar het huidige YNS-pand staat gaat ontwikkelaar Sustay in samenwerking met Jumbo, OZ architecten, een particuliere belegger en meer kleine investeerders het gebouw ‘De Geus’ neerzetten. In dit pand komen 84 appartementen, ruimschootse ruimte voor winkels en horeca en als kers op de taart een megabioscoop met maar liefst acht zalen. Dit moderne pand moet het stationsgebied volgens de ontwikkelaar “meer allure geven”. De woningen in de toren zijn kleine en betaalbare huurwoningen om zo in de vraag naar starterswoningen te voorzien.

3D afbeelding van ontwerp ‘De Geus’

In de plannen lijkt het stationsgebied een enorm positieve verandering voor de boeg te hebben. Met onder andere de komst van ‘De Geus’ zal Leiden er enorm vooruitgaan. Nu nog hopen dat deze plannen wél doorgaan.

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.