Artboard 1
08-04-2018 | MerelDriessen
Gedwongen opname: tegen mensenrechten?

Zondag 24 september 2017 werd het lichaam van een 38-jarige man dood gevonden in een woning aan de Tomatenstraat Leiden. Al snel werd een verdachte opgepakt: ex-tbs’er Maarten O. uit Leiden.

Maarten O. was al langere tijd bekend bij gemeente Leiden, die ook voor het openbaar ministerie en de politie sprak, en er waren binnen deze instanties ‘grote zorgen’ over Maarten. Toch was hij, vanwege zijn tbs-vrijspraak, niet meer in verplichte behandeling en had hij dus de mogelijkheid om de moord aan de Tomatenstraat te plegen. Zelfs al was van hem bekend dat gedragsdeskundigen hem typeerden als ‘een opvliegend iemand, die snel alle controle verloor’. Volgens de deskundigen zou het geweld zonder behandeling ook erger worden.

Toch vond Leidse burgemeester Henri Lenferink dat er in deze zaak geen fouten gemaakt zijn: ‘Het is goed dat we in Nederland iemand niet zomaar kunnen opsluiten of gedwongen laten opnemen. Daar moeten goede redenen voor zijn. Er was in dit geval sprake van begeleiding op vrijwillige basis. Voor een gedwongen traject was de laatste maanden geen aanleiding.’

Natuurlijk heeft de burgemeester hier een punt. Iemand gedwongen laten opnemen is niet de oplossing. Mentale ziektes zijn tenslotte niet een reden om iemand harder te veroordelen, al gaat de gedachte rond dat de combinatie van mentale ziektes en geweldpleging wel hard aangepakt zou moeten worden. Veelal wordt gedacht dat tbs-behandeling hierin tekort schiet.

Deze mening wordt meer en meer gedeeld na zaken als die van Maarten O., maar ook bijvoorbeeld die van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, in het nieuws komen. Er wordt zich afgevraagd hoe het kan dat deze mensen vrij rond mogen lopen, ondanks dat er van ze bekend is dat ze gewelddadig of mentaal niet in orde zijn. Als ze vast hadden gezeten waren deze misdrijven nu niet gepleegd.

Echter moet niet vergeten worden dat er jaarlijks ongeveer 50.000 tbs’ers vrijkomen. Incidenten als de moord door Maarten O. komen echter maar zo’n twee keer per jaar voor. Het is dus niet geheel eerlijk om te zeggen dat tbs haar werk niet doet: genoeg mensen komen er beter behandeld uit en plegen geen misdrijven meer. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen punten zijn om op te verbeteren.

Veel mensen pleiten voor langere behandeling periodes, verplichte opname, minder soepele regels en minder vrijheid voor tbs’ers. Hierbij wordt vaak weinig rekening gehouden met het feit dat tbs meer is dan een gevangenisstraf: de psychische behandeling van de verdachte staat centraal. En psychische behandeling is iets wat met vertrouwen moet gebeuren, geforceerd worden kan dit niet. Niet als we willen dat de behandeling ook werkelijk de verdachte helpt om over psychische problemen heen te komen.

Het verplicht maken, oftewel het forceren, van psychische behandeling maar ook psychisch onderzoek is dus niet iets om voor te streven. Het behandelingstraject zal alleen maar moeizamer gaan en niet de gewenste resultaten opleveren. Hiernaast worden natuurlijk ook de rechten van de verdachte als persoon aangetast. Geforceerd onderzocht of behandelt worden is niet alleen een enorme schending van je privacy, maar ook van je rechten als mens. Jij hoort zelf de keuze te hebben of je behandeling wenst te ontvangen.

Het feit dat je een misdrijf hebt gepleegd hoort niks te veranderen aan deze rechten als mens zijnde. Ja, je hebt een fout begaan, maar om je hiervoor te onteren als mens en te forceren om jezelf open te stellen is niet de oplossing.

cultuur

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet. Koningsnacht en …

veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

| explainer

Psychologie, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Pedagogische Wetenschappen en Politieke Wetenschap zijn de vier bachelors die worden aangeboden op de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). Ook wel eens pretstudies genoemd door studenten om snel een bachelor te verkrijgen. Maar hoe moeilijk zijn deze studies? En wat kan je ermee? Wat houden deze studies in? Psychologie gaat over …

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

welzijn

Hoewel steeds meer hoger onderwijs in het Engels plaatsvindt, is het niveau van veel studenten slecht. Universiteit Leiden is het zat en voert een taaltoets in. Wat vinden Leidse studenten en docenten?

cultuur | reportage

De Rembrandtbrug krijgt een nieuwe kleur. “Liever wit dan dit”, luidde de tekst op verschillende posters die eind 2017 begonnen op te duiken. De brug zou een nieuwe, bruinachtige kleur krijgen. Dit tot woede van de omwonenden die hun geliefde brug graag wit willen houden. Inmiddels is het april 2018 en is de nieuwe kleur …

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

| explainer

Rechtenstudies roepen vooral de beelden advocaat en rechter op, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Daarom kijken we naar de studies die worden aangeboden op de faculteit van rechten. Door in gesprek te gaan met studenten en docenten wordt hier uiteengezet wat je kan met een studie op de rechten faculteit. In gesprek met de …

welzijn | achtergrond

Veel mensen kennen de werkvloer binnen het ziekenhuis alleen van televisieseries als ER of Grey’s Anatomy. In werkelijkheid blijft van deze glamour weinig over: het is hard werken, lange dagen en een confrontatie met patiënten en jezelf. Leidse studente Janneke Korst (23) geeft ons een inkijkje in het leven van de coassistent. Iedere geneeskundestudent moet …

welzijn | interview

Universiteit Leiden vertegenwoordigt talloze nationaliteiten. Vanuit Engeland tot Bosnië, Italië tot Australië; internationals komen naar deze stad voor de studie van hun dromen. Maar integreren is zo makkelijk nog niet. Waar ga je wonen? Hoe creëer je een nieuw, sociaal netwerk? En hoe kom je aan geld? Student Masha vertelt hierover.

welzijn

Er komt steeds meer aandacht voor het milieu. Ook veel restaurants worden steeds duurzaamder. In hartje Leiden zit een pareltje verstopt die op dit gebied een grote voorloper is. Leiden Lokaal brengt een bezoekje aan Logica.

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …