Artboard 1
08-04-2018 | Hannah Butter
Rennen als slechtziende: blindelings vertrouwen op een buddy
© Henk Slotboom

Kun je wel sporten als je blind of slechtziend bent? Grote kans dat je daar nog nooit bij stil hebt gestaan. Leiden Lokaal sprak met Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd. Hij loopt hard bij Running Blind, een vereniging waarbij mensen met een visuele beperking kunnen blijven bewegen met hulp van enthousiaste buddy’s.

Wat doet een buddy tijdens het rennen om u te helpen?
Een buddy functioneert als de ogen van de loper. Elk stoepje, elke heuvel, elke boomwortel, alles wat ongelijk is, wordt aangegeven door je buddy.

Hoe is het om zo hard te lopen? Het lijkt mij best wel eng om op iemand te moeten vertrouwen tijdens het rennen.
In het begin is het natuurlijk spannend, maar je bouwt het vertrouwen op met je buddy. Je kunt daardoor steeds sneller lopen en dat is ook een uitdaging. Op een gegeven moment wil je onder de twee uur komen bij de halve marathon, dan ga je nog fanatieker trainen om bij de eerstvolgende wedstrijd je doel te halen.

Gaat het altijd goed met een buddy?
Heel soms wordt er een boomwortel te laat gezien of verzwikt iemand zijn voet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand in het ziekenhuis is beland. Er zijn 3 groepen, een beginnersgroep, een middengroep en een snelle groep. Je rent dus altijd met iemand die bij je past. In de regio Leiden zijn we met 18 blinden en slechtzienden. We zijn één van de grootste regiogroepen van Nederland.

Hoeveel groepen zijn er in Nederland?
Op dit moment zijn er tien groepen en binnenkort komt er weer eentje bij. Zelf zit ik in het landelijk bestuur, ik doe de PR van Running Blind. Running Blind heeft evenveel bestuursleden zonder visuele beperking als met een visuele beperking; zo is het in evenwicht.
Laatst werden we benaderd door het jeugdprogramma Zapp. Het programma wil een battle organiseren tussen jongens en meisjes. Zij kunnen natuurlijk wél zien en krijgen daarom een simulatiebril op. Zo kunnen ze ervaren hoe het is om met een visuele beperking hard te lopen. Running Blind gaat hen daarin begeleiden. De opnames zijn 17 april.

Hoe is Running Blind ontstaan?
Tien jaar geleden werd Running Blind bij toeval geboren door een fanatieke marathonloper, John Stoop, die trombose kreeg in zijn ogen. Hij vertelde zijn arts dat hij zo niet meer kon hardlopen. Vervolgens bood zijn arts aan om met hem samen te gaan hardlopen.
We gaan naast rennen ook wandelen organiseren. Sommige mensen hebben niet de kracht om hard te lopen. Als het wandelen goed gaat, dan is de volgende stap Nordic Walking. Dan duw je jezelf echt vooruit en maak je grote stappen. Niet alleen hardlopen, maar ook het wandelen is in opmars.

© Henk Slotboom

Hoe bent u bij Running Blind terecht gekomen?
Ik zat in het regiobestuur van de oogvereniging. In het bestuur zat iemand die connecties had met de organisatie van de marathon van Leiden. Deze persoon heeft Running Blind geïntroduceerd bij de Leidse Road Runners Club. Toen ik negen jaar geleden nog goed kon zien had ik eigenlijk een hekel aan hardlopen. Door Running Blind ben ik van hardlopen gaan houden.

Wat voor sporten kun je eigenlijk beoefenen met een visuele beperking?
Er zijn in totaal vier sporten voor slechtziende mensen. Ten eerste is er Goalball. Spelers dragen een afgeplakte skibril, zodat iedereen even weinig ziet. Het spel speel je liggend met een bal die in het doel van het andere team terecht moet komen. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar die zich ongeveer bevindt.
Daarnaast bestaat er Showdown. Dat is een soort tafeltennis, maar dan met een rand om de tafel heen. Zoals bij tafelvoetbal moet je de bal in het doel van de ander spelen. Ook in die bal zit een belletje en de spelers dragen een afgeplakte bril. Tenslotte is er ook blindenvoetbal en Running Blind.

Doet u alleen mee met Running Blind?
Ik heb ook Goalball gedaan, maar op een gegeven moment vond ik hardlopen veel leuker en ben ik gestopt met Goalball. Rennen is veel socialer dan Goalball.

Wat betekent het voor u om te kunnen rennen met Running Blind?
Ik heb er veel plezier aan, omdat je elke keer een stap verder komt. Van hardlopen krijg je energie. Soms train ik ook op de baan, dan kan ik een beetje de lijnen zien en dan ga ik nog harder rennen. Het leuke van Running Blind is dat je met een groep mensen loopt die hetzelfde zijn, dat is erg fijn.

Is het ook juist leuk dat je met buddy’s rent?
Zeker. Je loopt altijd met z’n tweeën, maar we wisselen wel zoveel mogelijk met verschillende buddy’s. Als mensen alleen lopen, dan zijn ze aan het ploeteren. Met een buddy heb je altijd wat te bepraten, het is leuk en gezellig.

Leiden Lokaal sprak ook met Jim Delforterie, die bij Running Blind hardloopt als buddy. Klik hier voor het interview met Jim.

 

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …