Artboard 1
08-04-2018 | Hannah Butter
Rennen als slechtziende: blindelings vertrouwen op een buddy
© Henk Slotboom

Kun je wel sporten als je blind of slechtziend bent? Grote kans dat je daar nog nooit bij stil hebt gestaan. Leiden Lokaal sprak met Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd. Hij loopt hard bij Running Blind, een vereniging waarbij mensen met een visuele beperking kunnen blijven bewegen met hulp van enthousiaste buddy’s.

Wat doet een buddy tijdens het rennen om u te helpen?
Een buddy functioneert als de ogen van de loper. Elk stoepje, elke heuvel, elke boomwortel, alles wat ongelijk is, wordt aangegeven door je buddy.

Hoe is het om zo hard te lopen? Het lijkt mij best wel eng om op iemand te moeten vertrouwen tijdens het rennen.
In het begin is het natuurlijk spannend, maar je bouwt het vertrouwen op met je buddy. Je kunt daardoor steeds sneller lopen en dat is ook een uitdaging. Op een gegeven moment wil je onder de twee uur komen bij de halve marathon, dan ga je nog fanatieker trainen om bij de eerstvolgende wedstrijd je doel te halen.

Gaat het altijd goed met een buddy?
Heel soms wordt er een boomwortel te laat gezien of verzwikt iemand zijn voet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand in het ziekenhuis is beland. Er zijn 3 groepen, een beginnersgroep, een middengroep en een snelle groep. Je rent dus altijd met iemand die bij je past. In de regio Leiden zijn we met 18 blinden en slechtzienden. We zijn één van de grootste regiogroepen van Nederland.

Hoeveel groepen zijn er in Nederland?
Op dit moment zijn er tien groepen en binnenkort komt er weer eentje bij. Zelf zit ik in het landelijk bestuur, ik doe de PR van Running Blind. Running Blind heeft evenveel bestuursleden zonder visuele beperking als met een visuele beperking; zo is het in evenwicht.
Laatst werden we benaderd door het jeugdprogramma Zapp. Het programma wil een battle organiseren tussen jongens en meisjes. Zij kunnen natuurlijk wél zien en krijgen daarom een simulatiebril op. Zo kunnen ze ervaren hoe het is om met een visuele beperking hard te lopen. Running Blind gaat hen daarin begeleiden. De opnames zijn 17 april.

Hoe is Running Blind ontstaan?
Tien jaar geleden werd Running Blind bij toeval geboren door een fanatieke marathonloper, John Stoop, die trombose kreeg in zijn ogen. Hij vertelde zijn arts dat hij zo niet meer kon hardlopen. Vervolgens bood zijn arts aan om met hem samen te gaan hardlopen.
We gaan naast rennen ook wandelen organiseren. Sommige mensen hebben niet de kracht om hard te lopen. Als het wandelen goed gaat, dan is de volgende stap Nordic Walking. Dan duw je jezelf echt vooruit en maak je grote stappen. Niet alleen hardlopen, maar ook het wandelen is in opmars.

© Henk Slotboom

Hoe bent u bij Running Blind terecht gekomen?
Ik zat in het regiobestuur van de oogvereniging. In het bestuur zat iemand die connecties had met de organisatie van de marathon van Leiden. Deze persoon heeft Running Blind geïntroduceerd bij de Leidse Road Runners Club. Toen ik negen jaar geleden nog goed kon zien had ik eigenlijk een hekel aan hardlopen. Door Running Blind ben ik van hardlopen gaan houden.

Wat voor sporten kun je eigenlijk beoefenen met een visuele beperking?
Er zijn in totaal vier sporten voor slechtziende mensen. Ten eerste is er Goalball. Spelers dragen een afgeplakte skibril, zodat iedereen even weinig ziet. Het spel speel je liggend met een bal die in het doel van het andere team terecht moet komen. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar die zich ongeveer bevindt.
Daarnaast bestaat er Showdown. Dat is een soort tafeltennis, maar dan met een rand om de tafel heen. Zoals bij tafelvoetbal moet je de bal in het doel van de ander spelen. Ook in die bal zit een belletje en de spelers dragen een afgeplakte bril. Tenslotte is er ook blindenvoetbal en Running Blind.

Doet u alleen mee met Running Blind?
Ik heb ook Goalball gedaan, maar op een gegeven moment vond ik hardlopen veel leuker en ben ik gestopt met Goalball. Rennen is veel socialer dan Goalball.

Wat betekent het voor u om te kunnen rennen met Running Blind?
Ik heb er veel plezier aan, omdat je elke keer een stap verder komt. Van hardlopen krijg je energie. Soms train ik ook op de baan, dan kan ik een beetje de lijnen zien en dan ga ik nog harder rennen. Het leuke van Running Blind is dat je met een groep mensen loopt die hetzelfde zijn, dat is erg fijn.

Is het ook juist leuk dat je met buddy’s rent?
Zeker. Je loopt altijd met z’n tweeën, maar we wisselen wel zoveel mogelijk met verschillende buddy’s. Als mensen alleen lopen, dan zijn ze aan het ploeteren. Met een buddy heb je altijd wat te bepraten, het is leuk en gezellig.

Leiden Lokaal sprak ook met Jim Delforterie, die bij Running Blind hardloopt als buddy. Klik hier voor het interview met Jim.

 

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …