Artboard 1
08-04-2018 | Hannah Butter
Running Blind: een teamsport

Kun je wel sporten als je blind of slechtziend bent? Grote kans dat je daar nog nooit bij stil hebt gestaan. Leiden Lokaal sprak met Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd. Hij loopt hard bij Running Blind, een vereniging waarbij mensen met een visuele beperking kunnen blijven bewegen met hulp van enthousiaste buddy’s.

Wat doet een buddy tijdens het rennen om u te helpen?
Een buddy functioneert als de ogen van de loper. Elk stoepje, elke heuvel, elke boomwortel, alles wat ongelijk is, wordt aangegeven door je buddy.

Gaat het altijd goed met een buddy?
Heel soms wordt er een boomwortel te laat gezien of verzwikt iemand zijn voet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand in het ziekenhuis is beland. Er zijn 3 groepen, een beginnersgroep, een middengroep en een snelle groep. Je rent dus altijd met iemand die bij je past. In de regio Leiden zijn we met 18 blinden en slechtzienden. We zijn één van de grootste regiogroepen van Nederland.

Hoeveel groepen zijn er in Nederland?
Op dit moment zijn er tien groepen en binnenkort komt er weer eentje bij. Zelf zit ik in het landelijk bestuur, ik doe de PR van Running Blind. Running Blind heeft evenveel bestuursleden zonder visuele beperking als met een visuele beperking; zo is het in evenwicht.
Laatst werden we benaderd door het jeugdprogramma Zapp. Het programma wil een battle organiseren tussen jongens en meisjes. Zij kunnen natuurlijk wél zien en krijgen daarom een simulatiebril op. Zo kunnen ze ervaren hoe het is om met een visuele beperking hard te lopen. Running Blind gaat hen daarin begeleiden. De opnames zijn 17 april.

Hoe is Running Blind ontstaan?
Tien jaar geleden werd Running Blind bij toeval geboren door een fanatieke marathonloper, John Stoop, die trombose kreeg in zijn ogen. Hij vertelde zijn arts dat hij zo niet meer kon hardlopen. Vervolgens bood zijn arts aan om met hem samen te gaan hardlopen.
We gaan naast rennen ook wandelen organiseren. Sommige mensen hebben niet de kracht om hard te lopen. Als het wandelen goed gaat, dan is de volgende stap Nordic Walking. Dan duw je jezelf echt vooruit en maak je grote stappen. Niet alleen hardlopen, maar ook het wandelen is in opmars.

Hoe bent u bij Running Blind terecht gekomen?
Ik zat in het regiobestuur van de oogvereniging. In het bestuur zat iemand die connecties had met de organisatie van de marathon van Leiden. Deze persoon heeft Running Blind geïntroduceerd bij de Leidse Road Runners Club. Toen ik negen jaar geleden nog goed kon zien had ik eigenlijk een hekel aan hardlopen. Door Running Blind ben ik van hardlopen gaan houden.

Wat voor sporten kun je eigenlijk beoefenen met een visuele beperking?
Er zijn in totaal vier sporten voor slechtziende mensen. Ten eerste is er Goalball. Spelers dragen een afgeplakte skibril, zodat iedereen even weinig ziet. Het spel speel je liggend met een bal die in het doel van het andere team terecht moet komen. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar die zich ongeveer bevindt.
Daarnaast bestaat er Showdown. Dat is een soort tafeltennis, maar dan met een rand om de tafel heen. Zoals bij tafelvoetbal moet je de bal in het doel van de ander spelen. Ook in die bal zit een belletje en de spelers dragen een afgeplakte bril. Tenslotte is er ook blindenvoetbal en Running Blind.

Doet u alleen mee met Running Blind?
Ik heb ook Goalball gedaan, maar op een gegeven moment vond ik hardlopen veel leuker en ben ik gestopt met Goalball. Rennen is veel socialer dan Goalball.

Wat betekent het voor u om te kunnen rennen met Running Blind?
Ik heb er veel plezier aan, omdat je elke keer een stap verder komt. Van hardlopen krijg je energie. Soms train ik ook op de baan, dan kan ik een beetje de lijnen zien en dan ga ik nog harder rennen. Het leuke van Running Blind is dat je met een groep mensen loopt die hetzelfde zijn, dat is erg fijn.

Is het ook juist leuk dat je met buddy’s rent?
Zeker. Je loopt altijd met z’n tweeën, maar we wisselen wel zoveel mogelijk met verschillende buddy’s. Als mensen alleen lopen, dan zijn ze aan het ploeteren. Met een buddy heb je altijd wat te bepraten, het is leuk en gezellig.

Hoe is het om zo hard te lopen? Het lijkt mij best wel eng om op iemand te moeten vertrouwen tijdens het rennen.
Je bouwt het vertrouwen op met je buddy. Je kunt daardoor steeds sneller lopen en dat is ook een uitdaging. Op een gegeven moment wil je onder de twee uur komen bij de halve marathon, dan ga je nog fanatieker trainen om bij de eerstvolgende wedstrijd je doel te halen.

Joost van Gent (links) en Jim Delforterie

Dit interview was de aanleiding om ook een gesprek te hebben met Jim Delforterie (23), die als buddy hardloopt bij Running Blind. Hoe ervaart Jim het om buddy te zijn?

Hoe ben je bij Running Blind terecht gekomen?
Ik was gestopt met voetballen, want ik werk in het ziekenhuis en dat is lastig te combineren. Ik werk onregelmatig; ik heb dagdiensten, nachtdiensten, avonddiensten… Toen ben ik begonnen met hardlopen, maar er waren geen vaste tijden meer zoals bij een teamsport. Het rennen stel je makkelijk uit, omdat er niemand op je wacht. Mijn ouders zitten bij de hardloopvereniging in Leiden en kenden Running Blind. Running Blind is elke donderdagochtend en ik mag één dagdeel in de week vast vrij nemen om te sporten.
Eerst heb ik een keer meegekeken, want het leek mij een grote verantwoordelijkheid om als buddy te lopen. Toen ik echt ben gestart als buddy vond ik het erg spannend. Naar mijn idee bakte ik er niks van, omdat ik een aantal ongelijkheden had gemist. Aan het einde bleek dat mijn loper erg enthousiast was. Vanaf de keer daarna was ik verkocht. Als ik nu aan een wedstrijd zou meedoen, zou ik vragen wie er met me mee wil. Ik ga liever samen met één van hen lopen dan alleen.

Wat vind je leuk aan rennen bij Running Blind?
Ik vind hardlopen sowieso leuk, maar bij Running Blind deel je echt de passie. Als ik niet met hen hardloop, dan kunnen zij niet hardlopen. Dat motiveert je extra om met hen te lopen, bovendien zijn ze erg dankbaar. Ik heb nog nooit mensen zo dankbaar gezien dat je met ze gaat hardlopen. Als je samen naar wedstrijden gaat willen ze ook graag je onkosten betalen, omdat je extra zorg aan hen besteedt. Dat valt allemaal heel erg mee, het is een kleine moeite om iemand even te helpen met inchecken voor de trein bijvoorbeeld.

Ik denk niet dat het voor iedereen zo vanzelfsprekend is om dat voor een ander te doen.
Als je van hardlopen houdt, dan zit het wel goed. Ik zou het ook niemand kwalijk nemen als je niet wil hardlopen met blinden of slechtzienden. Je zit namelijk wel aan die donderdagochtend vast.

Wat is je taak als buddy?
Elke keer hoor je eerst met wie je gaat lopen. Je hebt geen vaste loper of buddy, want dan kun je maar met één persoon lopen en dat willen we niet. Als ik er bijvoorbeeld een keer niet ben, dan zou mijn loper ook niet kunnen rennen. We worden wel op niveau ingedeeld, iedereen loopt met iemand op zijn eigen tempo.
Tijdens de training loopt de trainer voorop. Hij bepaalt de route, zodat ik mij kan focussen op het begeleiden. Mijn taak is het lopen met een lintje naast mijn loper. Ik zorg ervoor dat ik op het tempo van de loper loop, niet op mijn tempo. Ik moet me aanpassen en ervoor zorgen dat de loper nergens over struikelt en goed weet wat er aankomt. Je waarschuwt voor hobbels, takken, bruggen; voor alle ongelijkheden.

Hoe geef je dat aan?
Twee stappen van tevoren geef je een seintje. Terwijl ze dan een stap zetten kunnen ze zich voorbereiden om bij de volgende stap hun voet iets hoger op te trekken. Het zijn korte commando’s, die je goed afspreekt van tevoren. Een bocht geef je tien meter van tevoren aan. Bij fietsers waarschuw je luider, zodat de rest het ook goed hoort. Hoe groter het object, hoe eerder je het benoemt. Soms moet je echt even gaan wandelen en met twee benen ergens overheen stappen. Met het lintje kun je kleine correcties maken en een beetje bijsturen.

Heeft iedereen evenveel begeleiding nodig?
Nee, Joost kan bijvoorbeeld ook goed lopen zonder lintje, omdat hij de contouren van de weg nog kan zien. Het hangt ook af van de omstandigheden. Laatst regende het veel en waren er grote plassen. Toen was het lastig om Joost goed om alle plassen heen te sturen. Op een gegeven moment was er een plas waar we niet omheen konden. Toen waren onze sokken helemaal doorweekt.
Bij wedstrijden lopen we wel altijd met een lintje. Dan ken je de weg niet, dus dat is toch anders. Het handige van een lintje is dat er niemand even snel tussen ons door kan schieten.

Wat vind je leuk aan Running Blind?
Het buiten zijn met een groep. Ik miste het groepsverband van voetbal en dat heb ik nu wel bij Running Blind. Het voelt ook beter, omdat je iets doet voor een ander. Ik kan natuurlijk ook zelf mijn hardloopschoenen aantrekken op donderdagochtend en alleen gaan rennen. Dan haal ik misschien meer uit een training dan met Running Blind, maar ik train liever iets minder goed zodat dat ik mensen de kans geef om te kunnen rennen.

cultuur

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet. Koningsnacht en …

cultuur | reportage

De Rembrandtbrug krijgt een nieuwe kleur. “Liever wit dan dit”, luidde de tekst op verschillende posters die eind 2017 begonnen op te duiken. De brug zou een nieuwe, bruinachtige kleur krijgen. Dit tot woede van de omwonenden die hun geliefde brug graag wit willen houden. Inmiddels is het april 2018 en is de nieuwe kleur …

cultuur | recensie

Antropologen bestuderen mensen en culturen. Het Museum Volkenkunde aan de Steenstraat in Leiden lijkt dan ook een ideale plek te zijn voor antropologen die graag wat meer willen weten over onbekende culturen, maar geen zin hebben om ver te reizen. Zoals het museum zelf stelt, leert het Volkenkunde de bezoeker van alles ‘over de verschillende …

cultuur | reportage

Een gesprek met de Rotterdamse choreografe Conny Janssen over haar leven in het teken van moderne dans en artistiek leiderschap. Samen met haar ensemble maakt ze vernieuwende voorstellingen die in heel Nederland indruk maken. Een succes dat in Leiden de première beleefde. ‘Ik ben gewoon in het diepe gesprongen en heel hard gaan zwemmen. En …

cultuur

Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de Rapenburg …

cultuur | interview

Dat regisseur Andrew Van Der Ven tot het uiterste gaat om een film te maken werd langzamerhand tijdens het interview duidelijk. Ik sprak hem over zijn nieuwste film Sunny Juliette. Alleen toen ik het hoofdthema van de film probeerde aan te snijden, vertelde hij dat dat misschien een spoiler was. Ik was het daar echter …

cultuur

De veertigste editie van het Leids Cabaret Festival wordt gevierd met finalisten uit eerdere edities. Zo stond eind maart 2018 de finale van 2004 weer op de planken in de Leidse Schouwburg, de thuisbasis van het festival: “Het Mekka van het Nederlands cabaret en het Lourdes van de kleinkunst.” Het Leids Cabaret Festival is een …

cultuur

Een van de giftigste planten ter wereld is te vinden in de Hortus Botanicus in Leiden. Sinds enkele weken staat de Gympie Gympie opnieuw in de belangstelling. Volgens kas-chef Rogier van Vugt is de plant dan ook erg bijzonder. ‘Een klein haartje van deze plant op je arm voelt alsof iemand een brandende sigaret op …

cultuur

De gemeente Leiden is dit jaar een van de vier genomineerden voor de BNG erfgoedprijs 2018. Samen met de andere genomineerden Deventer, Tilburg en Zaanstad, maakt Leiden kans op de prijs van 25.000 euro die zal worden uitgereikt aan de winnende gemeente. De BNG erfgoedprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010, sindsdien is het …

cultuur

De realitysoap Expeditie Robinson is begonnen met de selectie van deelnemers voor het nieuwe seizoen. Tussen de honderden aanmeldingen zitten zeven inwoners van Leiden. Twee van die Leidse avonturiers vertellen waarom ze naar dat tropische eiland willen: Jason Sieval (18) en Alisha Teerink (20). ‘Het lijkt mij gaaf om tot het uiterste te gaan, en …

cultuur | interview

Het is altijd fascinerend om mensen te ontmoeten die talenten hebben die bij jezelf compleet ontbreken. De prachtige krijttekeningen die te zien zijn bij Trianon zijn al bij veel bioscoopgangers opgevallen. De tekeningen worden gemaakt door verschillende medewerkers van Trianon. Ik sprak Evert Ohlernroth en Oussama Hadje over hoe de tekeningen beginnen met een idee en uiteindelijk op het bord eindigen. “Als ik het aan tekenen ben dan …

cultuur | interview

Hector Hevel kwam op achtjarige leeftijd terecht bij ADO Den Haag. In 2017 vertrok hij naar de voetbalclub AEK Larnaca op Cyprus.