Artboard 1
08-04-2018 | Steven Lek
“We zijn opgericht vanuit het idee dat studenten niet gehoord worden”

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben ze zes zetels, waarmee ze de op één na grootste partij van de stad zijn. Een interview met huidig raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker Michelle Corten.

Wat doe studeer je?

“Ik doe nu de master werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Eigenlijk deed ik de bachelor industrieel ontwerper, maar ik ben geschakeld. Nu nog stage lopen en afstuderen, en dan ben ik klaar.”

Is dat te combineren met je werk als raadslid?

“Jazeker, maar ik kan alleen niet voltijds studeren omdat het raadswerk veel tijd kost. Ik ben zeker vier avonden in de week bezig met de politiek, bijvoorbeeld vergaderen. Misschien haal ik niet alle punten, maar ernaast studeren lukt dus prima.”

In Delft kan een studentenpartij dus wel, maar in Leiden niet. Enig idee waarom?

“Mijn idee is dat de politiek in Leiden vrij betrokken is bij de studentenwereld. De studentenvakbonden hebben er echt aanspraak bij de politiek, en er wordt naar geluisterd. Het is voor studenten daar dus minder nodig om erin te springen. Maar aan de andere kant: misschien kan het allemaal wel nog een stukje liberaler en progressiever in Leiden, en is er een mogelijkheid om wat te beginnen. Je moet het alleen durven, omdat Leiden groter is dan Delft, en je meer stemmen nodig hebt.”

Wat voegen jullie toe aan de gemeentepolitiek?

“We zijn oorspronkelijk opgericht vanuit het idee dat studenten niet gehoord worden. Het lukte niet om de politiek bij problemen die onder studenten spelen te betrekken. Er waren te weinig studentenkamers, en ook de bibliotheek kon niet gebouwd worden, omdat de gemeente tegenwerkte. Inmiddels bestaan we al zolang en zitten er ook studenten bij andere partijen, waardoor we een ander gat opvullen dan alleen dat van een studentenpartij. We zijn gewoon anders. Meer bezig met de levendigheid van de stad. Maar ook ondernemerschap en duurzaamheid, en dat sluit aan bij een jonge stad als Delft.”

Jullie zitten al twintig jaar in de coalitie. Zijn jullie makkelijk om mee samen te werken?

“Ik denk het wel. We zijn, om een stom woord te gebruiken, pragmatisch. Dat is iets wat je ook leert bij je studie. Altijd samenwerken, en komen tot een oplossing. We hebben een vrij brede coalitie (D66, PvdA, GroenLinks, VVD, STIP, red.) Dat is heel fijn. STIP is niet rechts of links. Op onderwerpen als groen en duurzaamheid zitten we dicht tegen D66 en GroenLinks. Als het gaat om minder regeltjes, het liberale, dat zitten we meer tegen de VVD aan.”

Studenten stemmen vaak op onderwijspartij D66. Deze partij doet ook mee in Delft. Waarom dan toch STIP stemmen?

“Ja, landelijk zijn ze echt een onderwijspartij, maar er is een verschil met de lokale partijen. Als gemeente ga je niet over het onderwijs zelf, maar wel over huisvesting van onderwijsinstellingen. We zijn echt anders dan D66. We zetten niet echt in op het onderwijs of op de student, maar op een levendige stad met veel ondernemers, waar bedrijven naar toe trekken. Wij zijn gewoon een ander gat in de markt dan D66.”

Dus niet-studenten hebben toch wel iets te zoeken bij een studentenpartij?

“Het gaat nauwelijks over studenten in de gemeenteraad. We hebben het net toevallig over verkamering gehad, maar het gaat vooral over de zorg. De landelijke overheid wil dat de gemeenten taken overneemt, en STIP heeft daarin zijn verantwoordelijkheid  genomen. We hebben hard gewerkt om te kijken hoe je vooruitgang maakt, zonder dat mensen tussen wal en schip vallen. Ook zijn we flink bezig geweest met de schuldenproblematiek. Het is voor ons een thema geweest waarin wij zien dat het anders kan en moet. Zo organiseerden we met experts een thema-avond over schulden bij jongeren. Bij een pilot waarbij van tien jongeren de schulden werden overgenomen door de gemeente, bleek dat ze na een jaar nog steeds geen schulden hadden en aan het werk waren. Dat is waarschijnlijk goedkoper voor de gemeente dan een uitkering. Een typisch voorbeeld van iets dat niets met studenten te maken heeft, maar waar wij met een frisse blik zeggen ‘Ga nou eens wat proberen, experimenteren’, in plaats van vasthouden aan iets wat je altijd al deed.”

Een afdeling van STIP in Leiden, misschien een idee?

“We hebben het in Delft al druk genoeg. Maar als er mensen zijn die de partij willen trekken spreken we van harte met ze af. In Wageningen en Maastricht zijn ook nieuwe studentenpartijen begonnen, en daar hebben we ook mee gesproken. Ze vroegen hoe wij dat nou allemaal deden 24 jaar geleden, en wat het beste werkt om aandacht te krijgen.”

En dat is?

“Goede punten hebben, inhoudelijk sterk zijn. Met heel veel mensen gaan praten. Flyers, posters, dat werkt niet. De meeste winst haal je uit mensen spreken.”

Door Steven Lek en Niels Koerts.

politiek | achtergrond

Het lege stemvel blijft een curiositeit. Is het de stem van de scepticus die het vertrouwen in de politiek is verloren, of van de idealist dan wel ideoloog, die vindt dat partijen te veel water bij de wijn doen? Een ding is zeker: blanco-stemmers komen op voor het stemrecht. De aandacht ging bij de Leidse …

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

politiek | podcast

  Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.     Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons …

politiek | explainer

Het was eind 2017 een groot punt van discussie in de stad en de soap lijkt nu een einde te hebben bereikt: het uitvoeringsbesluit voor de tweede etappe van de Centrumroute is aangenomen. Dit tot groot ongenoegen van de ondernemers op de Hooigracht, die graag meer parkeerplekken en laad- en losplaatsen willen. Maar waarom was …

politiek | achtergrond

Het is iedereen waarschijnlijk wel eens opgevallen: die lelijke flat bij het station. Eén van de vele verloederde gebouwen in het verouderde stationsgebied. Hoe kan het dat een gebouw op zo’n A-locatie alleen gebruikt wordt voor antikraak-woningen? De toekomst zal echter veel brengen met de plannen voor het vernieuwde stationsgebied. Voor veel Leidenaren is het …

politiek | nieuws

Meer dan de helft van de gemeenteraad nam afscheid en vier raadsleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

politiek | reportage

LeidenLokaal was aanwezig bij de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen en sprak de lijsttrekkers na het verschijnen van de eerste exit polls.

politiek | achtergrond

Afgelopen woensdag is er weer gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Maar waar is dit eigenlijk ooit begonnen? We gaan terug in de tijd, terug naar de eerste gemeenteraadsverkiezingen van 9 september 1851.

politiek | reportage

LeidenLokaal volgde Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Klik hier voor de beelden.

politiek | nieuws

De exit poll die de Universiteit Leiden op de dag van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden hield, komt grotendeels overeen met de officiële uitslag.

politiek | nieuws

In Leiden is GroenLinks de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in. Dat blijkt uit de exit poll van de Universiteit Leiden.

politiek | liveblog

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In dit liveblog publiceren we de hele dag updates, nieuws, foto’s en video’s van de verkiezingsdag in Leiden.