Artboard 1
08-04-2018 | Steven Lek & Niels Koerts
“We zijn opgericht vanuit het idee dat studenten niet gehoord worden”

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben ze zes zetels, waarmee ze de op één na grootste partij van de stad zijn. Een interview met huidig raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker Michelle Corten.

Wat studeer je?

“Ik doe nu de master werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Eigenlijk deed ik de bachelor industrieel ontwerper, maar ik ben geschakeld. Nu nog stage lopen en afstuderen, en dan ben ik klaar.”

Is dat te combineren met je werk als raadslid?

“Jazeker, maar ik kan alleen niet voltijds studeren omdat het raadswerk veel tijd kost. Ik ben zeker vier avonden in de week bezig met de politiek, bijvoorbeeld vergaderen. Misschien haal ik niet alle punten, maar ernaast studeren lukt dus prima.”

In Delft kan een studentenpartij dus wel, maar in Leiden niet. Enig idee waarom?

“Mijn idee is dat de politiek in Leiden vrij betrokken is bij de studentenwereld. De studentenvakbonden hebben er echt aanspraak bij de politiek, en er wordt naar geluisterd. Het is voor studenten daar dus minder nodig om erin te springen. Maar aan de andere kant: misschien kan het allemaal wel nog een stukje liberaler en progressiever in Leiden, en is er een mogelijkheid om wat te beginnen. Je moet het alleen durven, omdat Leiden groter is dan Delft, en je meer stemmen nodig hebt.”

Wat voegen jullie toe aan de gemeentepolitiek?

“We zijn oorspronkelijk opgericht vanuit het idee dat studenten niet gehoord worden. Het lukte niet om de politiek bij problemen die onder studenten spelen te betrekken. Er waren te weinig studentenkamers, en ook de bibliotheek kon niet gebouwd worden, omdat de gemeente tegenwerkte. Inmiddels bestaan we al zolang en zitten er ook studenten bij andere partijen, waardoor we een ander gat opvullen dan alleen dat van een studentenpartij. We zijn gewoon anders. Meer bezig met de levendigheid van de stad. Maar ook ondernemerschap en duurzaamheid, en dat sluit aan bij een jonge stad als Delft.”

Jullie zitten al twintig jaar in de coalitie. Zijn jullie makkelijk om mee samen te werken?

“Ik denk het wel. We zijn, om een stom woord te gebruiken, pragmatisch. Dat is iets wat je ook leert bij je studie. Altijd samenwerken, en komen tot een oplossing. We hebben een vrij brede coalitie (D66, PvdA, GroenLinks, VVD, STIP, red.) Dat is heel fijn. STIP is niet rechts of links. Op onderwerpen als groen en duurzaamheid zitten we dicht tegen D66 en GroenLinks. Als het gaat om minder regeltjes, het liberale, dat zitten we meer tegen de VVD aan.”

Studenten stemmen vaak op onderwijspartij D66. Deze partij doet ook mee in Delft. Waarom dan toch STIP stemmen?

“Ja, landelijk zijn ze echt een onderwijspartij, maar er is een verschil met de lokale partijen. Als gemeente ga je niet over het onderwijs zelf, maar wel over huisvesting van onderwijsinstellingen. We zijn echt anders dan D66. We zetten niet echt in op het onderwijs of op de student, maar op een levendige stad met veel ondernemers, waar bedrijven naar toe trekken. Wij zijn gewoon een ander gat in de markt dan D66.”

Dus niet-studenten hebben toch wel iets te zoeken bij een studentenpartij?

“Het gaat nauwelijks over studenten in de gemeenteraad. We hebben het net toevallig over verkamering gehad, maar het gaat vooral over de zorg. De landelijke overheid wil dat de gemeenten taken overneemt, en STIP heeft daarin zijn verantwoordelijkheid  genomen. We hebben hard gewerkt om te kijken hoe je vooruitgang maakt, zonder dat mensen tussen wal en schip vallen. Ook zijn we flink bezig geweest met de schuldenproblematiek. Het is voor ons een thema geweest waarin wij zien dat het anders kan en moet. Zo organiseerden we met experts een thema-avond over schulden bij jongeren. Bij een pilot waarbij van tien jongeren de schulden werden overgenomen door de gemeente, bleek dat ze na een jaar nog steeds geen schulden hadden en aan het werk waren. Dat is waarschijnlijk goedkoper voor de gemeente dan een uitkering. Een typisch voorbeeld van iets dat niets met studenten te maken heeft, maar waar wij met een frisse blik zeggen ‘Ga nou eens wat proberen, experimenteren’, in plaats van vasthouden aan iets wat je altijd al deed.”

Een afdeling van STIP in Leiden, misschien een idee?

“We hebben het in Delft al druk genoeg. Maar als er mensen zijn die de partij willen trekken spreken we van harte met ze af. In Wageningen en Maastricht zijn ook nieuwe studentenpartijen begonnen, en daar hebben we ook mee gesproken. Ze vroegen hoe wij dat nou allemaal deden 24 jaar geleden, en wat het beste werkt om aandacht te krijgen.”

En dat is?

“Goede punten hebben, inhoudelijk sterk zijn. Met heel veel mensen gaan praten. Flyers, posters, dat werkt niet. De meeste winst haal je uit mensen spreken.”

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.