Artboard 1
09-04-2018 | Michael Bernardus
Meldingen over dreigende huisbazen nemen toe
Foto: Bic (CC BY-SA 3.0)

Eenvandaag meldt dat het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen. Hoe ziet dat er uit in Leiden?

Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning willen en daarvoor bereid zijn om veel geld neer te leggen. Grote steden als Amsterdam en Nijmegen hebben hier veel last van.

‘Als je als huisbaas een pand hebt en er zitten huurders in, die 700 euro per maand betalen, maar als je die huurder eruit zou kunnen krijgen en die woning aan een expat kan verhuren voor 2.000 euro in de maand, dan denkt de huisbaas: wegwezen jij huurder!’, redeneert Gert Jan Bakker van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Gebroken kaak

Dat zou verklaren waarom het aantal klachten in de periode 2016-2017 is toegenomen van 2.211 naar ruim 2.800. Huisbazen proberen de te hoge huurprijs van sociale huurwoningen in stand te houden door middel van agressie en intimidatie.

Een bekend voorbeeld hiervan is verhuurder Ton Hendriks. Zijn zoon sloeg presentator Tim Hofman een gebroken kaak toen hij verhaal kwam halen namens een student uit Nijmegen over achterstallig onderhoud.

Schotresten

Hoewel er geen harde cijfers voor Leiden bekend zijn, kent de stad wel een schrijnend voorbeeld. Student Max Dijkstra had een conflict met zijn huurbaas over de te hoge huur per maand en stapte daarom naar de Huurcommissie. Een dag na een hooglopende ruzie werd hij om vijf uur ’s nachts, terwijl hij in bed lag, beschoten vanuit de tuin.

Dijkstra deed na de schietpartij aangifte, maar de huisbaas is inmiddels vrijgesproken van alle feiten. Hoewel hij schotresten op zijn handen had, kon niet door de rechtbank worden vastgesteld dat dit van de betreffende schietpartij was en was er ook geen ander bewijs van directe betrokkenheid.

Vragenuur

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde tijdens een mondeling vragenuur enkele vragen over deze gebeurtenissen aan staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. Beckerman wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen foute verhuurders hard aan te pakken.

Knops reageerde dat gemeenten de huidige wetgeving volledig moeten benutten en verwees ook naar het wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt, waarin staat dat huisbazen hogere leges moeten betalen. Beckermans partijgenoot Peter Kwint ziet liever landelijke boetes, maar Knops en het ministerie geloven sterk in subsidiariteit en vinden dat de gemeenten het probleem moeten oplossen: ‘daar waar het probleem is, moet je het aanpakken.’

Heb jij vragen over je eigen huurprijs of last van agressie en intimidatie van je huisbaas?
Kijk op Wegwijs met je huurprijs en doe de huurprijscheck of lees hoe je de Huurcommissie kan inschakelen.
Zie de kaart hieronder voor een totaal overzicht van de uitspraken van de Huurcommissie in het jaar 2017 binnen Leiden.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.