Artboard 1
09-04-2018 | Michael Bernardus
Meldingen over dreigende huisbazen nemen toe

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven.

Wegwezen jij

Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning willen en daarvoor bereid zijn om veel geld neer te leggen.

‘Als je als huisbaas een pand hebt en er zitten huurders in, die 700 euro per maand betalen, maar als je die huurder eruit zou kunnen krijgen en die woning aan een expat kan verhuren voor 2.000 euro in de maand, dan denkt de huisbaas: wegwezen jij huurder!’, redeneert Gert Jan Bakker van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Gebroken kaak

Dat zou verklaren waarom het aantal klachten in de periode 2016-2017 is toegenomen van 2.211 naar ruim 2.800. Huisbazen proberen de te hoge huurprijs van sociale huurwoningen in stand te houden door middel van agressie en intimidatie.

Een bekend voorbeeld hiervan is verhuurder Ton Hendriks. Zijn zoon sloeg presentator Tim Hofman een gebroken kaak toen hij verhaal kwam halen namens een student uit Nijmegen over achterstallig onderhoud.

Schotresten

Ook in Leiden is een schrijnend voorbeeld. Student Max Dijkstra had een conflict met zijn huurbaas over de te hoge huur per maand en stapte daarom naar de Huurcommissie. Een dag na een hooglopende ruzie werd hij om vijf uur ’s nachts, terwijl hij in bed lag, beschoten vanuit de tuin.

Dijkstra deed na de schietpartij aangifte, maar de huisbaas is inmiddels vrijgesproken van alle feiten. Hoewel hij schotresten op zijn handen had, kon niet door de rechtbank worden vastgesteld dat dit van de betreffende schietpartij was en was er ook geen ander bewijs van directe betrokkenheid.

Vragenuur

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde tijdens een mondeling vragenuur enkele vragen over deze gebeurtenissen aan staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. Beckerman wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen foute verhuurders hard aan te pakken.

Knops reageerde dat gemeenten de huidige wetgeving volledig moeten benutten en verwees ook naar het wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt, waarin staat dat huisbazen hogere leges moeten betalen. Beckermans partijgenoot Peter Kwint ziet liever landelijke boetes, maar Knops en het ministerie geloven sterk in subsidiariteit: ‘daar waar het probleem is, moet je het aanpakken.’

Heb jij vragen over je eigen huurprijs of last van agressie en intimidatie van je huisbaas?
Kijk op Wegwijs met je huurprijs en doe de huurprijscheck of lees hoe je de Huurcommissie kan inschakelen.
Zie de kaart hieronder voor een totaal overzicht van de uitspraken van de Huurcommissie in het jaar 2017 binnen Leiden.

veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Dit artikel doet verslag van vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden op maandag 9 april 2018.

veiligheid

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Tijd voor een appverbod op de fiets, vindt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

veiligheid

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee Leidse vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit in Antwerpen gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht.

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?

veiligheid | explainer

Ontwikkelingen in DNA onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel …