Artboard 1
Stembureauvoorzitter Hans: “Je moet de dag van de verkiezingen vooral blijven zien als de feestdag van de democratie”

 

Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.

 

 

Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons ID, ons de regels van het stemmen uitleggen en de hele dag achter hetzelfde tafeltje zitten. Dan hebben we het natuurlijk over de stembureauleden.

Een functie waar de meeste mensen niet een hoge pet van op hebben. Onterecht. Elk lid draagt zijn steentje bij aan een goed verloop van de verkiezingen. Zo ook de stembureauvoorzitter.

Wij spraken stembureauvoorzitter Hans. Na zich lange tijd als bestuurder van de Nederlandse Gymnastiek Unie te hebben ingezet, houdt Hans zich nu vooral bezig met lokale projecten zoals Fietsmaatjes en stichting Leven Langs de Omleidingsweg.

In het tweeluik ‘Aan tafel met stembureauvoorzitters’ wordt duidelijk wat er allemaal bij komt kijken op zo’n dag van verkiezingen, maar dan aan de andere kant van de tafel.

 

 

 

politiek | achtergrond

Het lege stemvel blijft een curiositeit. Is het de stem van de scepticus die het vertrouwen in de politiek is verloren, of van de idealist dan wel ideoloog, die vindt dat partijen te veel water bij de wijn doen? Een ding is zeker: blanco-stemmers komen op voor het stemrecht. De aandacht ging bij de Leidse …

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

politiek

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. …

politiek | explainer

Het was eind 2017 een groot punt van discussie in de stad en de soap lijkt nu een einde te hebben bereikt: het uitvoeringsbesluit voor de tweede etappe van de Centrumroute is aangenomen. Dit tot groot ongenoegen van de ondernemers op de Hooigracht, die graag meer parkeerplekken en laad- en losplaatsen willen. Maar waarom was …

politiek | achtergrond

Het is iedereen waarschijnlijk wel eens opgevallen: die lelijke flat bij het station. Eén van de vele verloederde gebouwen in het verouderde stationsgebied. Hoe kan het dat een gebouw op zo’n A-locatie alleen gebruikt wordt voor antikraak-woningen? De toekomst zal echter veel brengen met de plannen voor het vernieuwde stationsgebied. Voor veel Leidenaren is het …

politiek | nieuws

Meer dan de helft van de gemeenteraad nam afscheid en vier raadsleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

politiek | reportage

LeidenLokaal was aanwezig bij de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen en sprak de lijsttrekkers na het verschijnen van de eerste exit polls.

politiek | achtergrond

Afgelopen woensdag is er weer gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Maar waar is dit eigenlijk ooit begonnen? We gaan terug in de tijd, terug naar de eerste gemeenteraadsverkiezingen van 9 september 1851.

politiek | reportage

LeidenLokaal volgde Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Klik hier voor de beelden.

politiek | nieuws

De exit poll die de Universiteit Leiden op de dag van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden hield, komt grotendeels overeen met de officiële uitslag.

politiek | nieuws

In Leiden is GroenLinks de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in. Dat blijkt uit de exit poll van de Universiteit Leiden.

politiek | liveblog

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In dit liveblog publiceren we de hele dag updates, nieuws, foto’s en video’s van de verkiezingsdag in Leiden.