Artboard 1
10-04-2018 | Lotte Middendorp
Appen op de fiets waarschijnlijk verboden in 2019

Onderweg op de fiets een appje sturen, nog even dat bericht liken of een selfie posten. Nu mag het nog allemaal, maar de kans is groot dat daar binnenkort verandering in komt. Eind 2017 kwam verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen met een nieuw voorstel: een appverbod op de fiets. Dit verbod zal waarschijnlijk in 2019 ingaan.

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Na een aantal jaren van daling, neemt de het aantal verkeersslachtoffers sinds een paar jaar weer toe, een gevolg van het gebruik van de mobiele telefoon. Bij 1 op de 5 van alle fietsongelukken is een mobieltje in het spel.

Aan de hand van een peiling van onderzoeksbureau SAMR werd duidelijk dat zo’n 71 procent voorstander van het appverbod is. Ook politie Leiden is duidelijk voor het appverbod. ‘Mensen onderschatten vaak hoe gevaarlijk het gebruik van de mobiele telefoon is. Het kan echt levensgevaarlijke situaties opleveren.’

De Fietsersbond denkt er anders over. Volgens hen gaat het appverbod niet werken. Meerdere Europese landen hebben al een appverbod voor fietsers ingesteld, maar in de meeste landen wordt het niet gehandhaafd. De Fietserbond denkt dat het beter is om een soort mobiliteitsmodus in te bouwen in mobiele telefoons. Op deze manier weet een telefoon dat je op de fiets zit en kan je telefoon zichzelf op dat moment blokkeren.

De politie Leiden denkt dat het handhaven van het appverbod voor fietsers makkelijker is dan bij automobilisten. ‘In de auto kunnen mensen makkelijker verbergen dat ze met hun telefoon bezig zijn dan op de fiets.’ Zij denken dat de nieuwe wet een hoop verkeersslachtoffers zou kunnen voorkomen.

  • Foto: Peter de Wit, CC BY 2.0
veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Dit artikel doet verslag van vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden op maandag 9 april 2018.

veiligheid

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven. Wegwezen jij Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning …

veiligheid

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee Leidse vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit in Antwerpen gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht.

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?

veiligheid | explainer

Ontwikkelingen in DNA onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel …