Artboard 1
Burgemeester Lenferink: ‘De verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld bestaat ook in Leiden’
Foto: Gemeente Leiden

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden?

“De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in Leiden. Je ziet het ook aan de slachtofferenquêtes, die voor de veiligheidsmonitor worden gehouden.

Er gaan wel discussies of wij het nog allemaal zien. Verschuift niet een flink deel van de criminaliteit in de richting van internetcriminaliteit? Of cybersecurity in bredere zin?

Als je een bank oplicht voelt niemand zich daar persoonlijk slachtoffer van. Dat zie je niet terug in de slachtofferstatistieken. En als de overheid zou invullen ‘ik ben slachtoffer’ is dat er ook maar één.

Vinger in de neus

Een belangrijke dreiging voor de stad zijn de toenemende signalen van ondermijning: mensen die bekend zijn in de bovenwereld, maar tegelijkertijd ook actief zijn in de onderwereld.

Je ziet het heel veel in Brabant. In sommige wijken is de criminaliteit zodanig geïnfiltreerd dat mensen bezig zijn met het organiseren van hennepkwekerijen, het knippen en het transport daarvan en andere criminele zaakjes, terwijl zij gewoon een uitkering hebben.

Ik kan als burgemeester geen concreet voorbeeld geven over Leiden, maar als je de kranten van de afgelopen paar maanden openslaat, dan zie je een tipje van de sluier. Ik zie het de afgelopen twee jaar enorm oppoppen. De verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld bestaat hier ook.

Burgemeester Lenferink

De aanpak van deze criminelen moet anders dan het voorheen ging. Vroeger was het: vind de dief, bewijs dat hij het gedaan heeft en breng hem voor de rechter. Die traditionele aanpak is nu minder productief, omdat je zo het hele systeem niet raakt.

Die criminele systemen kunnen wij alleen aanpakken door als gemeente intensief samen te werken met de politie en het Openbaar Ministerie. Door met elkaar informatie te delen kun je dingen gaan zien die je niet ziet als iedereen zijn eigen dingetje doet.

Ook de Belastingdienst is heel belangrijk en in het verlengde daarvan de FIOD. Die samenwerking is een taaie bezigheid, omdat de Belastingdienst niet zomaar informatie over belastingplichtigen met ons mag delen. Ook heeft iedereen het onwijs druk. Die mensen zitten niet de hele dag met de vinger in de neus te wachten tot wij iets van hen vragen.

Leidens Ontzet

Ik heb geen concreet signaal gekregen voor een mogelijke terroristische aanval tijdens een evenement in de stad. Dit betekent niet dat we hier geen rekening mee houden.

‘Wij hebben maatregelen getroffen om te voorkomen dat Leidens Ontzet in gevaar kwam.’

Bij de Leiden marathon lopen de mensen weg tussen lange hekken. Als je daar met een vrachtauto doorheen rijdt heb je een groot aantal slachtoffers, omdat de mensen geen kant op kunnen. Je kunt dan voor blokkades zorgen.

Aan de andere kant kun je jezelf afvragen of dit allemaal wel helpt. Iemand die kwaad wil doen, kan altijd kwaad doen. Dat maakt dit tot een dilemma, omdat je weet dat zichtbare maatregelen ook wel voor een deel voor de bühne zijn.

Wat heel belangrijk is, is de intelligence: kijken wat er van tevoren speelt en hoe je daar op kunt reageren. Een concreet voorbeeld is het Leids Ontzet.

Bij de rellen in Hoek van Holland in 2009 was een balboekje bij iemand gevonden. Daarin stond het Leids Ontzet als één van de volgende plekken. Op basis van die informatie hebben wij verschillende maatregelen getroffen om te voorkomen dat Leidens Ontzet in gevaar kwam. Dat is succesvol geweest.

Van het pad af

Tot slot is er het thema van overlastgevende personen. De afgelopen jaren neemt het aantal meldingen toe, je ziet het aan de politiecijfers en aan het aantal casussen waar we als gemeente mee bezig zijn. In mijn beginjaren zag ik misschien drie gevallen in vijf jaar en nu zeker tien in de laatste paar maanden.

Die mooie bos bloemen daar, dat is een cadeautje van een buurt die blij was met onze oplossing. In die buurt woonde een lichtelijk lichamelijk gehandicapte met een persoonlijkheidsprobleem.

Hij gebruikte alcohol in combinatie met drugs en zijn gedrag werd steeds vreemder en gevaarlijker. Sommige mensen durfden daar niet meer te slapen en gingen tijdelijk ergens anders wonen, omdat ze bang waren. Uiteindelijk heb ik de woning gesloten.

Als het gaat om de geestelijke gezondheid van de persoon zegt de psychiater: ‘wanneer meneer niet gebruikt, is er niks aan de hand’. De persoon is dan niet zodanig van het pad af dat we hem kunnen opnemen.

Sinds een halfjaar hebben we een psychiatrische eerste hulppost in laten richten waar de politie die mensen naartoe kan brengen. Deze is bedoeld voor de opvang van verwarde personen die op straat lopen.

Debatten

‘Het gaat relatief goed met de stad. Tel je zegeningen.’

Het thema veiligheid is in de debatten voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk heel weinig naar voren gekomen. Dat is helemaal niet erg. Als het relatief goed gaat met de stad, fijn. Tel je zegeningen. Moet wel zo blijven natuurlijk.”

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …