Artboard 1
Burgemeester Lenferink: ‘De verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld bestaat ook in Leiden’
Foto: Gemeente Leiden

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden?

“De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in Leiden. Je ziet het ook aan de slachtofferenquêtes, die voor de veiligheidsmonitor worden gehouden.

Er gaan wel discussies of wij het nog allemaal zien. Verschuift niet een flink deel van de criminaliteit in de richting van internetcriminaliteit? Of cybersecurity in bredere zin?

Als je een bank oplicht voelt niemand zich daar persoonlijk slachtoffer van. Dat zie je niet terug in de slachtofferstatistieken. En als de overheid zou invullen ‘ik ben slachtoffer’ is dat er ook maar één.

Vinger in de neus

Een belangrijke dreiging voor de stad zijn de toenemende signalen van ondermijning: mensen die bekend zijn in de bovenwereld, maar tegelijkertijd ook actief zijn in de onderwereld.

Je ziet het heel veel in Brabant. In sommige wijken is de criminaliteit zodanig geïnfiltreerd dat mensen bezig zijn met het organiseren van hennepkwekerijen, het knippen en het transport daarvan en andere criminele zaakjes, terwijl zij gewoon een uitkering hebben.

Ik kan als burgemeester geen concreet voorbeeld geven over Leiden, maar als je de kranten van de afgelopen paar maanden openslaat, dan zie je een tipje van de sluier. Ik zie het de afgelopen twee jaar enorm oppoppen. De verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld bestaat hier ook.

Burgemeester Lenferink

De aanpak van deze criminelen moet anders dan het voorheen ging. Vroeger was het: vind de dief, bewijs dat hij het gedaan heeft en breng hem voor de rechter. Die traditionele aanpak is nu minder productief, omdat je zo het hele systeem niet raakt.

Die criminele systemen kunnen wij alleen aanpakken door als gemeente intensief samen te werken met de politie en het Openbaar Ministerie. Door met elkaar informatie te delen kun je dingen gaan zien die je niet ziet als iedereen zijn eigen dingetje doet.

Ook de Belastingdienst is heel belangrijk en in het verlengde daarvan de FIOD. Die samenwerking is een taaie bezigheid, omdat de Belastingdienst niet zomaar informatie over belastingplichtigen met ons mag delen. Ook heeft iedereen het onwijs druk. Die mensen zitten niet de hele dag met de vinger in de neus te wachten tot wij iets van hen vragen.

Leidens Ontzet

Ik heb geen concreet signaal gekregen voor een mogelijke terroristische aanval tijdens een evenement in de stad. Dit betekent niet dat we hier geen rekening mee houden.

‘Wij hebben maatregelen getroffen om te voorkomen dat Leidens Ontzet in gevaar kwam.’

Bij de Leiden marathon lopen de mensen weg tussen lange hekken. Als je daar met een vrachtauto doorheen rijdt heb je een groot aantal slachtoffers, omdat de mensen geen kant op kunnen. Je kunt dan voor blokkades zorgen.

Aan de andere kant kun je jezelf afvragen of dit allemaal wel helpt. Iemand die kwaad wil doen, kan altijd kwaad doen. Dat maakt dit tot een dilemma, omdat je weet dat zichtbare maatregelen ook wel voor een deel voor de bühne zijn.

Wat heel belangrijk is, is de intelligence: kijken wat er van tevoren speelt en hoe je daar op kunt reageren. Een concreet voorbeeld is het Leids Ontzet.

Bij de rellen in Hoek van Holland in 2009 was een balboekje bij iemand gevonden. Daarin stond het Leids Ontzet als één van de volgende plekken. Op basis van die informatie hebben wij verschillende maatregelen getroffen om te voorkomen dat Leidens Ontzet in gevaar kwam. Dat is succesvol geweest.

Van het pad af

Tot slot is er het thema van overlastgevende personen. De afgelopen jaren neemt het aantal meldingen toe, je ziet het aan de politiecijfers en aan het aantal casussen waar we als gemeente mee bezig zijn. In mijn beginjaren zag ik misschien drie gevallen in vijf jaar en nu zeker tien in de laatste paar maanden.

Die mooie bos bloemen daar, dat is een cadeautje van een buurt die blij was met onze oplossing. In die buurt woonde een lichtelijk lichamelijk gehandicapte met een persoonlijkheidsprobleem.

Hij gebruikte alcohol in combinatie met drugs en zijn gedrag werd steeds vreemder en gevaarlijker. Sommige mensen durfden daar niet meer te slapen en gingen tijdelijk ergens anders wonen, omdat ze bang waren. Uiteindelijk heb ik de woning gesloten.

Als het gaat om de geestelijke gezondheid van de persoon zegt de psychiater: ‘wanneer meneer niet gebruikt, is er niks aan de hand’. De persoon is dan niet zodanig van het pad af dat we hem kunnen opnemen.

Sinds een halfjaar hebben we een psychiatrische eerste hulppost in laten richten waar de politie die mensen naartoe kan brengen. Deze is bedoeld voor de opvang van verwarde personen die op straat lopen.

Debatten

‘Het gaat relatief goed met de stad. Tel je zegeningen.’

Het thema veiligheid is in de debatten voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk heel weinig naar voren gekomen. Dat is helemaal niet erg. Als het relatief goed gaat met de stad, fijn. Tel je zegeningen. Moet wel zo blijven natuurlijk.”

politiek | achtergrond

Het lege stemvel blijft een curiositeit. Is het de stem van de scepticus die het vertrouwen in de politiek is verloren, of van de idealist dan wel ideoloog, die vindt dat partijen te veel water bij de wijn doen? Een ding is zeker: blanco-stemmers komen op voor het stemrecht. De aandacht ging bij de Leidse …

politiek | podcast

  Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.     Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons …

politiek

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. …

politiek | explainer

Het was eind 2017 een groot punt van discussie in de stad en de soap lijkt nu een einde te hebben bereikt: het uitvoeringsbesluit voor de tweede etappe van de Centrumroute is aangenomen. Dit tot groot ongenoegen van de ondernemers op de Hooigracht, die graag meer parkeerplekken en laad- en losplaatsen willen. Maar waarom was …

politiek | achtergrond

Het is iedereen waarschijnlijk wel eens opgevallen: die lelijke flat bij het station. Eén van de vele verloederde gebouwen in het verouderde stationsgebied. Hoe kan het dat een gebouw op zo’n A-locatie alleen gebruikt wordt voor antikraak-woningen? De toekomst zal echter veel brengen met de plannen voor het vernieuwde stationsgebied. Voor veel Leidenaren is het …

politiek | nieuws

Meer dan de helft van de gemeenteraad nam afscheid en vier raadsleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

politiek | reportage

LeidenLokaal was aanwezig bij de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen en sprak de lijsttrekkers na het verschijnen van de eerste exit polls.

politiek | achtergrond

Afgelopen woensdag is er weer gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Maar waar is dit eigenlijk ooit begonnen? We gaan terug in de tijd, terug naar de eerste gemeenteraadsverkiezingen van 9 september 1851.

politiek | reportage

LeidenLokaal volgde Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Klik hier voor de beelden.

politiek | nieuws

De exit poll die de Universiteit Leiden op de dag van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden hield, komt grotendeels overeen met de officiële uitslag.

politiek | nieuws

In Leiden is GroenLinks de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in. Dat blijkt uit de exit poll van de Universiteit Leiden.

politiek | liveblog

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In dit liveblog publiceren we de hele dag updates, nieuws, foto’s en video’s van de verkiezingsdag in Leiden.