Artboard 1
12-04-2018 | Daniëlle Tuk
‘Zeer ernstig’: strafrechtszaken over aanrijdingen

Een frontale botsing, een snorfiets over de kop en een zware hersenschudding: vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden afgelopen maandag.

Zaak 1: pal op een ander gereden

De eerste gedaagde wordt ten laste gelegd dat hij in zijn auto met hoge snelheid door de bocht is gereden, niet voldoende rechts heeft gehouden en de macht over het stuur verloren is, waardoor hij tegen een tegenligger is gebotst. ‘Zeer ernstig’ noemt de kantonrechter het.

‘we mogen van geluk spreken dat het een gebroken knie en last van de rug is en niet veel erger’

‘Ik vind ook dat ik in de fout ben gegaan,’ geeft de gedaagde toe, ‘maar het gaat mij erom dat ik niet achter de verklaring stond die ik moest ondertekenen op het bureau, maar toch gedwongen werd die te tekenen. Mij werd verteld dat ik niet heb geluisterd naar de agenten ter plekke, maar dat is niet waar. Bovendien is het letsel niet direct door mij veroorzaakt.’ ‘Een zere rug en één week niet gewerkt’, benoemt de kantonrechter het letsel. ‘Omdat hij geen gordel om had, heeft hij een zere knie opgelopen’, vervolgt de gedaagde. ‘Als je pal op een ander rijdt, heb je toch enorm geluk gehad dat hij alleen een zere rug heeft opgelopen?’ vraagt de kantonrechter retorisch.

‘Ik schrik een beetje als meneer zegt dat de knie niet zijn schuld is’, reageert de officier van justitie. ‘De airbags gingen af, er kwam rook uit de auto, de toeter bleef hangen: we mogen van geluk spreken dat het een gebroken knie en last van de rug is en niet veel erger.’

‘De vraag is nu welke straf opgelegd moet worden’, vervolgt ze. ‘Die is conform onze richtlijnen. U krijgt een geldboete van 375 euro, te vervangen door drie dagen hechtenis. Het mag in termijnen betaald worden.’

‘Daarmee komt u ontzettend goed weg’, laat de kantonrechter weten. ‘U mag het betalen in vijf termijnen. Daarmee is de zaak voorlopig afgesloten.’

Zaak 2: over de kop gevlogen

‘Toen u met een bromfiets rechts afsloeg aan het eind van een inrit, is de bestuurder van een snorfiets geraakt die u niet hebt laten voorgaan’, stelt de kantonrechter in deze zaak. ‘Er is letsel opgelopen: been, arm, pols en/of hoofd is gekneusd.’

‘dat was wel heftig’

‘Ja, dat was wel heftig’, bevestigt de gedaagde. ‘Ik zat op de weg. Zij reed op het fietspad naast mij. Ik kwam van de rotonde af en moest het fietspad oversteken. Ik dacht dat ze een heel stuk verder achter mij zat. Ik sla af, rem, en ineens is zij heel dichtbij. Ze is op mijn voorwiel gereden en over de kop gevlogen en met haar neus recht de grond in gegaan.’

‘Een paar dagen erna ben ik naar het ziekenhuis geweest,’ vervolgt ze emotioneel, ‘maar ze was niet aanspreekbaar. Haar gezicht was helemaal opgezwollen.’

De officier van justitie vat samen: ‘Mevrouw had voorrang moeten verlenen en heeft een aanrijding veroorzaakt. Het is duidelijk dat ze het echt niet wilde. Soms denk ik weleens: “Moet er dan nóg meer straf komen?” Maar alle burgers moeten zien dat er geldboetes op staan.’

‘De richtlijnen schrijven een geldboete voor van 700 tot 1400 euro en het innemen van het rijbewijs voor één tot drie maanden, maar ik mag gelukkig ook rekening houden met de omstandigheden’, gaat ze verder: ‘mevrouw is langs geweest bij het slachtoffer en het is lang geleden. De 750 euro is te vervangen door 15 dagen hechtenis. U hoeft het rijbewijs niet in te leveren, maar u heeft een proeftijd van twee jaar. Begaat u dan een overtreding, dan bent u het wel een maand kwijt.’

Zaak 3: elektrische fiets zonder licht in de regen

Ook deze gedaagde gaf op een rotonde geen voorrang, maar dit keer werd een fietser aangereden met een auto. De gedaagde is het met de kantonrechter eens dat ze voorrang had moeten verlenen, maar ze verdedigt: ‘Ze reed op een elektrische fiets zonder licht. Ik kon daardoor heel slecht een inschatting maken in de regen en het donker.

‘haar moeder bracht haar elke dag eten, en dat gooide zij in de prullenbak’

Tuurlijk, ik ben schuldig, maar zij keek niet. Dan nog ben ik fout, maar zij reed gewoon van A naar B, want ze kan geen contact met mensen hebben. Het meisje heeft anorexia: haar moeder bracht haar elke dag eten, en dat gooide zij in de prullenbak. Ze ging bovendien over het weggedeelte in plaats van het fietspad.’

‘Ik ga met al die omstandigheden rekening houden’, zegt de officier van justitie: ‘u heeft direct contact gezocht, een nieuwe fiets gegeven, de schade goed afgehandeld en we zijn inmiddels 2,5 jaar verder. U krijgt een geldboete van 450 euro, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van één jaar, te vervangen door negen dagen hechtenis.’

Zaak 4: aanrijding door zonlichthinder

‘De tenlastelegging luidt dat u in een auto reed en toen een voetganger op het zebrapad hebt aangereden. De persoon heeft letsel gehad: een zware hersenschudding, een hoofdwond en een fractuur aan de schouder. De persoon is met een ziekenauto afgevoerd’, begint de kantonrechter.

‘toen kwam de zon op mijn ogen en zag ik helemaal niets’

‘Op dat moment reed ik langzaam, en toen kwam de zon op mijn ogen en zag ik helemaal niets’, verklaart de gedaagde.

De officier van justitie vraagt of het klopt dat de politie heeft gevraagd nog een keer een verklaring af te leggen en dat dat is misgegaan. Dat bevestigt de gedaagde. Haar man laat weten dat ze de eerste keer voor niets zijn gekomen.

‘Dat is vervelend, als je een afspraak hebt die niet door kan gaan’, reageert de officier van justitie. ‘Jammer dat u niet de moeite hebt genomen om het nog eens uit te leggen, want nu pas begrijpen we hoe het komt, en dan maakt het heel anders hoe verwijtbaar het is.’

Maar toch had de gedaagde het moeten kunnen zien door een zonnebril op te zetten, zegt de officier van justitie. ‘Volgens de richtlijnen krijgt een geldboete van 450 euro, maar rekening houdend met dat het op 23 december 2015 was en er sindsdien geen verkeersongelukken zijn gebeurd, is het geheel voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. Als u dan een ongeluk veroorzaakt, komt deze boete bovenop de straf van die zaak.’ Daar kan de gedaagde zich in vinden.

Boeterichtlijnen

Voor het opleggen van boetes zijn richtlijnen die de officier van justitie volgt. Die zijn er om te zorgen dat iedereen die dezelfde overtreding begaat dezelfde geldboete krijgt. De boetes zijn er om aan de maatschappij te laten zien hoe voorzichtig je moet zijn in het verkeer. Verder geldt dat voor elke 50 euro die niet betaald wordt, één dag gevangenisstraf staat.

veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten. In de wereld voel ik me …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Tijd voor een appverbod op de fiets, vindt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

veiligheid

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven. Wegwezen jij Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning …

veiligheid

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee Leidse vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit in Antwerpen gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht.

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?

veiligheid | explainer

Ontwikkelingen in DNA onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel …