Artboard 1
14-04-2018 | Marcha van Wijk
Veiligheid: ik een beetje meer dan jij

Een stevige knuffel, de vrijheid om mezelf te kunnen zijn, een plek waar ik me thuis kan voelen. Dat voelt veilig voor mij. Maar wat dat idee van veiligheid precies inhoudt kan ik niet zeggen. Veiligheid is zo subjectief als wat en valt naar mijn idee niet te meten.

In de wereld voel ik me vaak onveilig en ik vrees dat ik niet de enige ben. We zijn bang voor het onbekende, voor vreemde mensen, voor aanslagen en voor wat de toekomst zal brengen. Daarom doen we er van alles aan om schijnveiligheid voor onszelf te creëren. We laten overal politie rondlopen, houden onze portemonnee angstvallig in de gaten en sluiten de grenzen voor ‘vreemdelingen’.

Maar wordt de wereld hier echt veiliger van, of worden we alleen maar banger? Waar ik mij zorgen om maak is onze angstcultuur, met name richting ‘vreemdelingen’. Het is verontrustend hoe angst ons leven is gaan bepalen. Door onze eigen angst sluiten wij onze ogen voor wat er in de rest van de wereld gebeurt. Alleen de narigheid, die ons nog banger maakt, haalt het nieuws. Hoe meer je je met iemand kan identificeren, hoe meer empathie je voor die persoon hebt. Blijkbaar kunnen wij onszelf niet genoeg identificeren met mensen die uit oorlogsgebieden vluchten naar Europa. De meeste mensen zullen het heus wel erg vinden wat daar gebeurt, maar om er actief iets aan te doen is te veel gevraagd.

Veel liever gaan we door met ons eigen leven: studeren, een baan vinden en geld verdienen. In onze eigen ‘veilige’ wereld. En daar gaat het mis. In ‘onze veilige wereld’ sluiten we namelijk onze ogen voor geweld in ‘andere werelden’ en werken sommigen van ons hier zelfs (indirect) aan mee. Neem als voorbeeld de Universiteit Leiden. Over het algemeen voel ik me daar veilig, in ieder geval veilig genoeg om er te kunnen studeren.

Echter, op 29 maart organiseerde de Faculteit Sociale Wetenschappen een Career College. Daar kwamen drie alumni vertellen hoe het is om in human resource management te werken. Een spreker kwam van Randstad, een ander van Philips en de laatste van Airbus. En daar zit het hem in. Airbus, dat is toch dat vliegtuigenbedrijf? Ja ook, maar dat niet alleen. Het is ook het op een na grootste wapenbedrijf van Europa.

In het rapport ‘Oorlog aan de grenzen’ van Mark Akkerman is te lezen hoe Airbus verdient aan vluchtelingen. Eerst produceren zij wapens die aan Syrië worden verkocht. Door de oorlog en het geweld proberen mensen naar Europa te vluchten, maar dat gaat niet zo makkelijk. De grenzen zijn dicht en het spreekt voor zich wie de wapens en de mogelijkheden voor grenscontroles leveren. Weer Airbus, samen met andere wapenbedrijven. Dat is dus dubbel geld verdienen op een vluchtelingencrisis. Dubbel verdienen op mensen die hun huis verlaten omdat de oorlogsdreiging te groot is.

Natuurlijk is de oorlog niet de schuld van Airbus, maar ze maken het wel mogelijk. Zij zorgen voor de materialen, de innovaties en toegang tot wapens. En ze verdienen er hun brood mee. Moeten we dit soort bedrijven zomaar een stem geven op de universiteit?

Ik confronteerde de universiteit met deze vraag en ontving de volgende reactie: ‘De Universiteit Leiden staat voor vrijheid van geest, denken en spreken en voor ongebonden ontwikkeling van onderzoek en onderwijs.’ Vrijheid van geest, denken en spreken is absoluut iets waar ik voor ben. Maar ten koste van wat? Toch niet ten koste van vrede en mensenlevens? Moet de universiteit een bedrijf als Airbus de ruimte geven om te spreken en zo eigenlijk gratis promotietijd geven?

Ik schaam me diep dat ik hier studeer. Stel je voor: je vlucht uit een oorlogsgebied, ben je eindelijk ‘veilig’, komt de wapenleverancier die oorlog in jouw land mogelijk maakt spreken op de universiteit waar je je studie hebt voortgezet. Dat kunnen we toch niet verantwoorden?

In onze race naar een goede baan en veel geld nemen wij anderen een veilige plek om thuis te zijn af. Aangezien we onszelf toch niet met vluchtelingen kunnen identificeren kijken we liever de andere kant op en zorgen we dat we zelf ‘veilig’ naar ons werk of onze school kunnen gaan. Nou, die ‘veilige’ wereld van ‘ons’ is de mijne niet.

Ik wil me graag veilig kunnen voelen en gun dat iedereen in de wereld. Niet alleen mensen die ik ken of waar ik op lijk. Ik hoop dat we onze ogen kunnen openen voor ons aandeel hierin en alleen nog maar meewerken aan bedrijven waar we ook daadwerkelijk achter staan.

veiligheid | achtergrond

Op 6 oktober 2015 wordt op de website 4Chan met een schietpartij op de Universiteit Leiden gedreigd. De politie heeft daardoor urenlang de Universiteit bewaakt. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

veiligheid | nieuws

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen. Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op …

veiligheid | explainer

In Leiden onderhandelen D66, GroenLinks en VVD over een nieuw college van burgemeester en wethouders. Lees hier welke standpunten de partijen hebben en of ze het met elkaar eens zijn.

veiligheid | interview

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West. Na het interview krijg ik een rondleiding door het …

veiligheid | reportage

Altijd al willen weten hoe het leven van een 112-fotograaf eruit ziet? LeidenLokaal liep een dag mee met de Leidse beroepsfotograaf Toon van der Poel.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

veiligheid

Dit artikel doet verslag van vier strafzaken met betrekking tot aanrijdingen in de rechtbank van Leiden op maandag 9 april 2018.

veiligheid

Het gebruik van de mobiele telefoon is levensgevaarlijk en leidt jaarlijks dan ook tot veel ongelukken. Tijd voor een appverbod op de fiets, vindt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

veiligheid

Het aantal klachten over agressie en intimidatie van huisbazen is in een jaar tijd sterk toegenomen, met name in studentensteden als Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Een reactie van de politiek kan hierdoor niet uitblijven. Wegwezen jij Het is een bekend probleem in grote steden: te weinig huizen. Het leidt ertoe dat veel mensen dezelfde woning …

veiligheid

In de nacht van vrijdag 16 maart op zaterdag 17 maart zijn twee Leidse vrouwen van 21 en 22 jaar oud uit in Antwerpen gedrogeerd en daarna in hun hotel verkracht.

veiligheid

Fietsen zonder licht in Leiden. Gedoogbeleid of andere controleprioriteit?

veiligheid | explainer

Ontwikkelingen in DNA onderzoek maken het steeds eenvoudiger om een dader achter een moord te achterhalen. Waar het vroeger nog om het vinden van slechts een vingerafdruk of een haarwortel ging, zijn er nu nieuwe innovaties om forensisch onderzoek zo accuraat mogelijk te maken. Zo is er in de liquidatiezaak op de moord van Zeynel …