Artboard 1
16-04-2018 | Maxime Geervliet
Een kijkje in het leven van de coassistent
Coassistenten in het ziekenhuis. Janneke Korst links in het groen. (Bron: Janneke Korst ©.)

Veel mensen kennen de werkvloer binnen het ziekenhuis alleen van televisieseries als ER of Grey’s Anatomy. In werkelijkheid blijft van deze glamour weinig over: het is hard werken, lange dagen en een confrontatie met patiënten en jezelf. Leidse studente Janneke Korst (23) geeft ons een inkijkje in het leven van de coassistent.

Iedere geneeskundestudent moet na de driejarige bachelor coschappen lopen. Tijdens deze coschappen werken de studenten als coassistenten in ziekenhuizen op verschillende afdelingen; van chirurgie tot en met kindergeneeskunde. Hoewel de invulling van deze praktijkjaren per universiteit verschilt, duren de bachelor en de coschappen in totaal zes jaar, waarna de student basisarts is.

Donker erin, donker eruit

Korst is op dit moment in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda bezig met haar tweede coschap: heelkunde, oftewel chirurgie. Een normale werkdag begint voor haar vroeg: om half zes staat ze op zodat ze om half zeven vanuit Leiden de trein naar Gouda kan nemen. Dan is ze op tijd te zijn voor de patiënten-overdracht om kwart voor acht. Haar dag bestaat uit het zien van patiënten, behandelplannen opstellen en meelopen op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Rond kwart over zes gaat ze naar huis. “Het zijn lange dagen. In de winter ga ik in het donker het huis uit en is het donker als ik weer terugkom”, lacht Korst.

De normale werkdag van Janneke Korst:
05:15 Rond kwart over vijf/ half zes gaat de wekker van Janneke Korst.
06:30 Vanuit Leiden pakt ze de trein naar Gouda.
07:45 De overdracht van patiënten: hier krijgen de coassistenten te horen wie de patiënten zijn en waar ze op moeten letten.
08:30 De coassistenten gaan naar de afdeling samen met de arts-assistent. Een arts-assistent is een basisarts die zich nog niet heeft gespecialiseerd. Samen met de verpleegkundigen gaan ze langs bij de patiënten en leggen de verpleegkundigen uit hoe die bijvoorbeeld de nacht is gegaan of hoe hij of zij zich heeft gevoeld.
De coassistenten maken samen met de arts-assistenten voor elke patiënt een plan voor die dag.
12.00/13.00 In de middag hebben de coasisstenten wat meer vrijheid om zelf op onderzoek te gaan:ze kunnen meelopen op de poli of een keer wat patiënten zien in de gispkamer.
16:30 De overdracht naar de avond: de coassistenten dragen hun patiënten over naar de volgende dienst.
17:30 Het blijven natuurlijk studenten: aan het einde van de dag krijgen de coassistenten nog een half uur onderwijs.
18:15 Rond kwart over zes kunnen de studenten naar huis.

Eigen kansen creëren

Ondanks de lange dagen, vindt Korst de coschappen veel leuker dan ze had verwacht. “Tijdens de bachelor kijk je toch een beetje op tegen die coschappen”, vertelt ze. “Maar het valt eigenlijk heel erg mee. Dat komt ook door de ziekenhuizen waar ik tot nu toe heb gewerkt: deze zijn heel erg onderwijsgericht en ze willen je ook echt iets leren en verder helpen.”

Het Leids Universitair Medisch Centrum (Maxime Geervliet ©).

Korst benadrukt dat je als coassistent vooral je eigen kansen moet creëren. “Je kan de hele dag achter iemand aanlopen, maar je maakt het veel interessanter voor jezelf om ook eens te vragen of je bepaalde handelingen mag verrichten of een keer zelf een patiënt mag spreken. De begeleiders in het ziekenhuis staan daar ook echt voor open. Ook hoef je niet bang te zijn om een keer extra uitleg te vragen.” Lachend voegt ze eraan toe: “Coschappen zijn zo leuk als je ze zelf maakt!”

Van boek tot praktijk

Tijdens de coschappen leren de studenten de theorie van de bachelor in de praktijk te brengen: van de boeken naar de realiteit. Het valt Korst op dat de kennis nu veel beter blijft hangen. “In de bachelor moet je heel veel theorie leren. Daardoor zakken sommige dingen snel naar de achtergrond”, vertelt ze. “Door het in de praktijk te brengen, krijgt alles opeens een plek en een beeld. Dan gaat het er snel in zitten.”

Met terugwerkende kracht heeft Korst nog meer waardering gekregen voor het vak ‘lijn beroepsvorming’. Daarin was veel aandacht voor rollenspellen waar verschillende situaties met patiënten werden nagebootst. “Tijdens die sessies vragen studenten zich weleens af of het werkelijk zo gaat in het ziekenhuis”, vertelt Korst. “Nou, het gaat dus werkelijk zo! Bepaalde zinnen die je in die colleges leert, kan je echt toepassen in de situaties met patiënten.”

Beschouwen of snijden

Een van de belangrijkste lessen die de coassistenten leren, gaat eigenlijk verder dan de theorie: ze ontdekken waar ze in de medische wereld thuishoren. “Binnen de geneeskunde heb je de beschouwende kant en de snijdende kant. De eerste is meer op gericht om via observatie en onderzoek van de patiënt tot een behandeling te komen. De tweede is weggelegd voor artsen die meer geïnteresseerd zijn in de chirurgie. Ik ben erachter gekomen dat ik meer van de beschouwende kant ben.”

“Ik merk tijdens de coschappen dat ik het patiëntencontact het leukst vind”, vertelt ze. “Daarnaast denk ik dat, hoewel ik het interessant vind, chirurgie minder mijn ding is. Doorgaans zijn chirurgen heel direct. Dat moet je binnen die afdeling ook wel hebben, maar ik merk nu dat ik zelf niet zo ben.”

Korst wil waarschijnlijk huisarts worden. “Voor nu kijk ik ook heel erg uit naar andere coschappen. Bijvoorbeeld gynaecologie en kind lijken me heel erg interessant. Bij kinderen moet je namelijk weer een hele andere gesprekstechniek toepassen.”

Niet perfect

Korst wil voor bachelorsstudenten die nog aan de coschappen moeten beginnen, en er misschien tegenop kijken, een belangrijke tip meegeven. “Je hoeft niet perfect te zijn en dat wordt ook absoluut niet van je verwacht”, benadrukt ze. “Het lijkt een standaard advies, maar ik had het graag wat meer geloofd voor ik zelf aan de coschappen begon. Het komt echt allemaal goed!”

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …