Artboard 1
16-04-2018 | Maxime Geervliet
Een kijkje in het leven van de coassistent
Coassistenten in het ziekenhuis. Janneke Korst links in het groen. (Bron: Janneke Korst ©.)

Veel mensen kennen de werkvloer binnen het ziekenhuis alleen van televisieseries als ER of Grey’s Anatomy. In werkelijkheid blijft van deze glamour weinig over: het is hard werken, lange dagen en een confrontatie met patiënten en jezelf. Leidse studente Janneke Korst (23) geeft ons een inkijkje in het leven van de coassistent.

Iedere geneeskundestudent moet na de driejarige bachelor coschappen lopen. Tijdens deze coschappen werken de studenten als coassistenten in ziekenhuizen op verschillende afdelingen; van chirurgie tot en met kindergeneeskunde. Hoewel de invulling van deze praktijkjaren per universiteit verschilt, duren de bachelor en de coschappen in totaal zes jaar, waarna de student basisarts is.

Donker erin, donker eruit

Korst is op dit moment in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda bezig met haar tweede coschap: heelkunde, oftewel chirurgie. Een normale werkdag begint voor haar vroeg: om half zes staat ze op zodat ze om half zeven vanuit Leiden de trein naar Gouda kan nemen. Dan is ze op tijd te zijn voor de patiënten-overdracht om kwart voor acht. Haar dag bestaat uit het zien van patiënten, behandelplannen opstellen en meelopen op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Rond kwart over zes gaat ze naar huis. “Het zijn lange dagen. In de winter ga ik in het donker het huis uit en is het donker als ik weer terugkom”, lacht Korst.

De normale werkdag van Janneke Korst:
05:15 Rond kwart over vijf/ half zes gaat de wekker van Janneke Korst.
06:30 Vanuit Leiden pakt ze de trein naar Gouda.
07:45 De overdracht van patiënten: hier krijgen de coassistenten te horen wie de patiënten zijn en waar ze op moeten letten.
08:30 De coassistenten gaan naar de afdeling samen met de arts-assistent. Een arts-assistent is een basisarts die zich nog niet heeft gespecialiseerd. Samen met de verpleegkundigen gaan ze langs bij de patiënten en leggen de verpleegkundigen uit hoe die bijvoorbeeld de nacht is gegaan of hoe hij of zij zich heeft gevoeld.
De coassistenten maken samen met de arts-assistenten voor elke patiënt een plan voor die dag.
12.00/13.00 In de middag hebben de coasisstenten wat meer vrijheid om zelf op onderzoek te gaan:ze kunnen meelopen op de poli of een keer wat patiënten zien in de gispkamer.
16:30 De overdracht naar de avond: de coassistenten dragen hun patiënten over naar de volgende dienst.
17:30 Het blijven natuurlijk studenten: aan het einde van de dag krijgen de coassistenten nog een half uur onderwijs.
18:15 Rond kwart over zes kunnen de studenten naar huis.

Eigen kansen creëren

Ondanks de lange dagen, vindt Korst de coschappen veel leuker dan ze had verwacht. “Tijdens de bachelor kijk je toch een beetje op tegen die coschappen”, vertelt ze. “Maar het valt eigenlijk heel erg mee. Dat komt ook door de ziekenhuizen waar ik tot nu toe heb gewerkt: deze zijn heel erg onderwijsgericht en ze willen je ook echt iets leren en verder helpen.”

Het Leids Universitair Medisch Centrum (Maxime Geervliet ©).

Korst benadrukt dat je als coassistent vooral je eigen kansen moet creëren. “Je kan de hele dag achter iemand aanlopen, maar je maakt het veel interessanter voor jezelf om ook eens te vragen of je bepaalde handelingen mag verrichten of een keer zelf een patiënt mag spreken. De begeleiders in het ziekenhuis staan daar ook echt voor open. Ook hoef je niet bang te zijn om een keer extra uitleg te vragen.” Lachend voegt ze eraan toe: “Coschappen zijn zo leuk als je ze zelf maakt!”

Van boek tot praktijk

Tijdens de coschappen leren de studenten de theorie van de bachelor in de praktijk te brengen: van de boeken naar de realiteit. Het valt Korst op dat de kennis nu veel beter blijft hangen. “In de bachelor moet je heel veel theorie leren. Daardoor zakken sommige dingen snel naar de achtergrond”, vertelt ze. “Door het in de praktijk te brengen, krijgt alles opeens een plek en een beeld. Dan gaat het er snel in zitten.”

Met terugwerkende kracht heeft Korst nog meer waardering gekregen voor het vak ‘lijn beroepsvorming’. Daarin was veel aandacht voor rollenspellen waar verschillende situaties met patiënten werden nagebootst. “Tijdens die sessies vragen studenten zich weleens af of het werkelijk zo gaat in het ziekenhuis”, vertelt Korst. “Nou, het gaat dus werkelijk zo! Bepaalde zinnen die je in die colleges leert, kan je echt toepassen in de situaties met patiënten.”

Beschouwen of snijden

Een van de belangrijkste lessen die de coassistenten leren, gaat eigenlijk verder dan de theorie: ze ontdekken waar ze in de medische wereld thuishoren. “Binnen de geneeskunde heb je de beschouwende kant en de snijdende kant. De eerste is meer op gericht om via observatie en onderzoek van de patiënt tot een behandeling te komen. De tweede is weggelegd voor artsen die meer geïnteresseerd zijn in de chirurgie. Ik ben erachter gekomen dat ik meer van de beschouwende kant ben.”

“Ik merk tijdens de coschappen dat ik het patiëntencontact het leukst vind”, vertelt ze. “Daarnaast denk ik dat, hoewel ik het interessant vind, chirurgie minder mijn ding is. Doorgaans zijn chirurgen heel direct. Dat moet je binnen die afdeling ook wel hebben, maar ik merk nu dat ik zelf niet zo ben.”

Korst wil waarschijnlijk huisarts worden. “Voor nu kijk ik ook heel erg uit naar andere coschappen. Bijvoorbeeld gynaecologie en kind lijken me heel erg interessant. Bij kinderen moet je namelijk weer een hele andere gesprekstechniek toepassen.”

Niet perfect

Korst wil voor bachelorsstudenten die nog aan de coschappen moeten beginnen, en er misschien tegenop kijken, een belangrijke tip meegeven. “Je hoeft niet perfect te zijn en dat wordt ook absoluut niet van je verwacht”, benadrukt ze. “Het lijkt een standaard advies, maar ik had het graag wat meer geloofd voor ik zelf aan de coschappen begon. Het komt echt allemaal goed!”

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …