Artboard 1
16-04-2018 | Floor Jansen
Een mooi beroep: wijkagent in Leiden
Politiewagen Leiden. Foto genomen door: Floor Jansen©

Regelmatig te zien in de stad op de fiets: de wijkagent. Wat doet een wijkagent nu eigenlijk en hoe ziet een dag er voor ze uit? Ik vroeg het aan Dennis Perdok, wijkagent in het gebied Pieters- en Academiewijk, Pancras West en het Levendaal Oost en West.


Na het interview krijg ik een rondleiding door het politiebureau. Dennis Perdok laat me zien waar personen binnenkomen nadat ze zijn aangehouden.

Fouilleerruimte. Foto door: Floor Jansen©

De verdachte komt via de achterkant van het gebouw binnen en wordt eerst gefouilleerd en moet de persoonlijke eigendommen inleveren. Vervolgens wordt de verdachte in een ophoudcel geplaatst, voor maximaal 9 uur. Zo kan er gecheckt worden op welke gronden en wetten de persoon strafbaar is geweest. Heeft iemand een zwaar delict gepleegd, dan wordt deze in een aparte ruimte gefouilleerd, vingerafdrukken worden afgenomen en het paspoort gecheckt. De verdachte staat nu in het systeem en wordt in een cel geplaatst. De agenten nemen hun pistool niet mee naar het cellencomplex

Normale cel. Foto gemaakt door: Floor Jansen©

voor veiligheidsredenen. Er zijn verschillende cellen: een normale cel, een cel voor verwarde personen en een familiecel. De laatste twee hebben camera´s om mensen goed in de gaten te kunnen houden.

We lopen naar het einde van de gang en betreden de buitenplaatsen. Waarom twee buitenplaatsen? Zo kunnen mannen en vrouwen apart gehouden worden, of gevangenen moeten uit elkaar blijven. ‘De buitenplaats bevindt zich naast de parkeergarage van de Dirk, dus de bovenkant moest worden afgedekt omdat anders buitenstaanders dingen naar binnen konden gooien.’ Ook worden gevangenen die elkaar kennen in een apart blok geplaats zodat ze niet kunnen communiceren.

Ronde lopen door de wijk.
We lopen via de achterkant van het gebouw naar buiten waar alle politiewagens, motoren en fietsen staan. Het is tijd voor een ronde door zijn wijk dus lopen we via de parkeergarage van de Dirk richting het centrum van Leiden. Dennis vertelt dat een collega gewond is geraakt vorige week. Been kapot getrapt door een paar Engelsen. Het vak brengt dus ook risico´s met zich mee. Je maakt als politieagent vaak en veel ellende mee. Hij vertelt over heftige meldingen, zoals kinderreanimaties.

Je maakt als politieagent vaak en veel ellende mee.

‘Ik heb zelf twee kinderen dus dat grijpt je toch extra hard aan.’ ‘Je onthoudt als politieagent alles. Elke melding of elk bezoek dat je gedaan hebt onthoudt je, best gek he?’ Hij vindt zijn baan wel prachtig. Je doet onwijs dienstbaar werk en je helpt anderen in de samenleving.

Vanaf de helft van de Catharinabrug begint de wijk van Dennis Perdok. Een stukje van de Nieuwe Rijn hoort er ook nog bij. Helemaal tot aan de singels achter het Pieters kwartier. 13000 inwoners telt de wijk en normaal gesproken staat een wijkagent op 5000 inwoners. Dit komt door tekorten bij de politie. De verhouding is nu 20/80 voor meldingen/wijkagent. ‘Dit mag niet ten kosten gaan van de wijk’, zegt Dennis.‘Ook is het af en toe wel leuk om in de auto te zitten. Dan mag je weer even die sirene aan knallen, heeft ook wel wat.’

‘Ook is het af en toe wel leuk om in de auto te zitten. Dan mag je weer even die sirene aan knallen, heeft ook wel wat.’

Als we het eerste steegje van de Pieterswijk inslaan zegt Perdok: ‘Eigenlijk heb ik ook wel de mooiste wijk van Leiden.’ We passeren het museum van Volkenkunde waar hij regelmatig contact mee heeft. ‘Daar staat aan miljoenen achter het glas. Ook hebben ze camera’s. Ik doe mijn best om af en toe langs te gaan en mijn gezicht te laten zien.

We steken het bruggetje over richting het Academie gebouw en vervolgen de weg naar het Plexus. Een meneer vraagt om hulp bij de parkeermeter. ‘Uiteraard probeer je dan te helpen, maar eigenlijk is dit van de gemeente’. Dennis doet een belletje naar de parkeerwacht en probeert informatie te krijgen. “Laat maar een briefje achter uw ruit achter, dan komt het goed”. We buurten even bij de PKVV in het Plexus waar hij contacten heeft en om even een praatje te maken.

Ook de vijf grote studentenverenigingen Minerva, Augustinus, Quintus, SSR en Catena vallen onder zijn wijk. Regelmatig laat hij even zijn gezicht zien en hij heeft afspraken met alle verenigingen. Dennis begroet iedereen vriendelijk. ‘Veel buitenlandse mensen zijn het niet gewend dat een agent ze begroet, die schrikken altijd een beetje’, lacht hij.

Als we weer terug lopen richting het politiebureau vertelt hij dat er ook nadelen zitten aan het zijn van een wijkagent. ‘Je hebt veel onregelmatige diensten. ’S nachts werken, dan weer s’ochtends dan weer de avond. ‘Met mijn 44 jaar merk ik dit toch wel’, grapt Perdok. ‘Vaak zijn de dinsdag en vrijdag erg rustig overdag. Maar vrijdagmiddag/avond kan het opeens onwijs druk worden waardoor ik meestal niet voor half 8 thuis ben’.

Helaas is het die dag erg rustig, wel heb ik een mooie wandeling door Leiden gemaakt met de wijkagent van mijn eigen wijk. Zo kom je erachter dat een wijkagent veel meer doet dan alleen mensen corrigeren of bekeuringen uitdelen. Investeer dus een beetje in jouw wijkagent, maak een praatje, hij doet dit tenslotte ook voor jou.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.