Artboard 1
16-04-2018 | Femke van Amerongen
Het groenste restaurant van Leiden

 

In hartje Leiden zit een restaurant verstopt die op het gebied van duurzaamheid voorloper is. In 2016 werd Logica uitgeroepen tot restaurant met meest duurzaam en verantwoord eten en drinken en eindigde tevens in de top drie voor de prijs van duurzaamste restaurant van Nederland. Namens Leiden Lokaal breng ik een bezoekje.

Heel normaal

Een frisse lenteochtend aan de Stille Rijn 11. Als ik aankom worden net de groene zonneluiken van het restaurant uitgerold. ‘Letterlijk en figuurlijk groene zonnewering’, lacht José, serveerster bij Logica. ‘Wij kiezen er bewust voor om dit op de ouderwetse manier met de hand te doen. Een elektrisch zonneluik kost te veel stroom en is dus niet zuinig voor het milieu.’

Samen lopen we naar binnen. Wat op het eerste gezicht een ‘simpel’ restaurant lijkt – geen overdreven tierelantijntjes maar een knusse woonkamersetting – blijkt een schat aan verstopte duurzaamheidstrucjes. ‘Voor ons is het heel normaal. Als mensen aan mij vragen wat er allemaal duurzaam is aan Logica, moet ik echt even gaan nadenken. Het is zo veel en tegelijkertijd voor ons helemaal niet meer bijzonder.’

Maar bijzonder is het zeker. Want Logica gaat verder dan afval scheiden, groene stroom en biologische voeding. ‘Alles is doordacht. Voor de kids hebben we tweedehands speelgoed en voor de volwassenen gerecyclede tijdschriften en kranten. De lichten gaan alleen aan als het te donker of ongezellig wordt. In de zomer blijven ze dus ook vaak uit. Onze tafels zijn gemaakt van de vloer. Er was nog veel hout over na het leggen, dus besloten we tot deze oplossing. Dat is ook nog wel grappig, eigenlijk hebben we twee tafels extra nodig. Maar ja, het hout is op. Dus dat kan niet.’ Intussen komt de oprichter Bianca erbij staan. ‘Oh ja dat is zo. Binnenkort moeten we dus maar even wat rommelmarktjes afstruinen voor oude tafeltjes’, lacht ze.

Cliché

Ik maak kennis met de eigenares Bianca van Went. Samen met haar partner Bart van Leeuwen is zij in 2013 dit duurzame project gestart. ‘Wij waren altijd al heel bewust met onze planeet bezig en dachten: als dit thuis kan, dan kan dit in het bedrijfsleven ook. We hadden beiden helemaal geen ervaring in de horeca, maar we vonden dat dit moest lukken. Met z’n alle kunnen we wel steeds klagen dat we zo slecht voor onze aarde zorgen, maar we kunnen ook laten zien dat het daadwerkelijk anders kan. Met behulp van Logica willen we een voorbeeld geven aan alle andere restaurants.’

Wat al snel opvalt, zijn de certificaten van het EKO-keurmerk die door het restaurant heen hangen. Er bestaan in de horeca verschillende soorten keurmerken: 70%, 80% of 90% EKO-keurmerk. Maar Logica heeft het ‘gouden’ keurmerk: 100% EKO. Dit houdt in dat werkelijk alles in het restaurant biologisch is. Van de eieren tot het bier maar ook van de schoonmaakmiddelen tot het verf op de muren. ‘Zeker driekwart van onze gasten kiest bewust voor ons omdat Logica geheel biologisch is. Ze willen ook hun bijdragen leveren aan de wereld, ook al is die maar klein. Wij zeggen hier dan ook altijd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Erg cliché, maar voor ons gaat die dubbel en dwars op’, stelt Bianca.

  • De knusse huiskamersfeer typeert het restaurant. Foto: Femke van Amerongen

Thuiskomen

Ik kies een grote luie stoel uit en kijk op het menu. Wat ik al dacht klopt helemaal: er staat geen vlees op. Wel miso-aubergines met couscous, gegrilde tofu-spiesjes en groente bitterballen. ‘Aan het begin hadden we nog wel ham voor op een tosti en bij een uitsmijter. We moesten nog even aftasten wat onze doelgroep wilde. Maar na drie maanden hebben we die er al afgehaald. We wilden geheel vegetarisch zijn. Hierdoor gaan klanten soms wel eens weg. Dat is jammer. Maar we hebben het liever op deze manier dan dat we niet achter ons concept staan.’ Ook biologisch vlees was voor Bianca geen optie. ‘In biologische veehouderijen wordt wel meer rekening gehouden met het milieu, maar de prijs die we hiervoor aan onze moederaarde betalen is nog steeds te hoog.’

Na het menu bekeken te hebben, bestel ik mijn favoriet: een chai tea latte. Ik ben zelf geen veganist, dus melk mag ik drinken. Maar ook als je wél veganist bent, is hier keuze genoeg. Niet alleen gerechten, maar ook bijzondere gebakjes en taarten. ‘We houden overal rekening mee. Sowieso hebben we altijd veganistische gerechten op de kaart, maar als een gast iets anders wilt, proberen we dit altijd te bereiden. Het komt wel eens voor dat we de ingrediënten niet in huis hebben. We kopen namelijk heel bewust in. Dit betekent kleine porties en seizoensgebonden producten. Ons magazijn is dan ook erg klein. Nee-verkopen komen dus wel eens voor, maar daar hebben gasten altijd begrip voor. Er is immers keus genoeg.’

‘Nee-verkopen komen wel eens voor, maar daar hebben gasten altijd begrip voor.’

Al nippend aan mijn theetje neem ik de sfeer goed op. Links van me zit een Duits gezin. Alleen vader ontbreekt, hij is verdwaald in de Leidse binnenstad. Onbekende moeder en dochters hebben ook geen enkel idee hoe ze vader telefonisch moeten uitleggen waar ze zijn en dus neemt José het heft in eigen handen. Een half Duits, half Engels telefoongesprek later komt de man des huizes euforisch binnenlopen: familie Duitsland is weer herenigd! Bianca ziet het gebeuren en verklaart: ‘Service is voor ons belangrijk. Altijd vrolijke, vriendelijke en behulpzame bediening. Of je nou een zakenman bent die langskomt voor een snelle lunch of een groep toeristen die hier een middaglang gezellig blijft hangen. We willen het hier voor iedereen laten voelen als thuiskomen.’

Harinkje?

Mijn kopje thee is leeg en mijn aantekeningenschrift vol. Tijd om terug te keren naar huis. Eerst nog een rondje langs de keuken. Ik ontmoet een passievolle kok die haar speciale snijtechnieken laat zien. ‘Op deze manier verspillen wij minder eten’, vertelt ze trots. ‘En als het eten over is, verzinnen we daar ter plekke nieuwe gerechten voor. Tomaatjes van de lunch nog niet op? ‘s Avonds een heerlijk tomatensoepje. Zo kan het zijn dat we dagelijks een wisselend menu hebben.’ José vult aan: ‘En als een nieuw gerecht niet haalbaar is, dan krijgen wij als personeel het eten mee. Op deze manier ben ik ook heel geïnspireerd geraakt bewuster te eten en te leven.’ ‘En laat dat nou precies zijn waarvoor ik Logica heb opgericht’, sluit Bianca passend af.

Met een voldaan gevoel stap ik weer naar buiten, een momentje om te reflecteren op mijn eigen gedrag. Hoe bewust ben ik met het milieu bezig, maar vooral met bewust eten? Ik wist voor mijn bezoekje aan Logica niet eens dat veganisten geen melk mochten, dus daar heb je je antwoord al. Maar vanaf vandaag zal ik hier wel verandering in gaan brengen. Dit houdt niet in dat ik spontaan veganist word (moet natuurlijk wel jaarlijks m’n harinkje kunnen happen tijdens de viering van Leidens Ontzet), maar dierlijke producten: dat moet lukken.

Weten waar jij in Leiden nog meer duurzaam kan eten? Stichting Duurzame Horeca heeft de beste restaurants voor jou verzameld.
Foto’s: Femke van Amerongen

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …