Artboard 1
16-04-2018 | Femke van Amerongen
Het groenste restaurant van Leiden

In hartje Leiden zit een restaurant verstopt die op het gebied van duurzaamheid voorloper is. In 2016 werd Logica uitgeroepen tot restaurant met meest duurzaam en verantwoord eten en drinken en eindigde tevens in de top drie voor de prijs van duurzaamste restaurant van Nederland. Namens Leiden Lokaal breng ik een bezoekje.

Heel normaal

Een frisse lenteochtend aan de Stille Rijn 11. Als ik aankom worden net de groene zonneluiken van het restaurant uitgerold. ‘Letterlijk en figuurlijk groene zonnewering’, lacht José, serveerster bij Logica. ‘Wij kiezen er bewust voor om dit op de ouderwetse manier met de hand te doen. Een elektrisch zonneluik kost te veel stroom en is dus niet zuinig voor het milieu.’

Samen lopen we naar binnen. Wat op het eerste gezicht een ‘normaal’ restaurant lijkt – geen overdreven tierelantijntjes maar een knusse woonkamersetting – blijkt een schat aan verstopte duurzaamheidstrucjes. ‘Voor ons is het heel normaal. Als mensen aan mij vragen wat er allemaal duurzaam is aan Logica, moet ik echt even gaan nadenken. Het is zo veel en tegelijkertijd voor ons helemaal niet meer bijzonder.’

Maar bijzonder is het zeker. Want Logica gaat verder dan afval scheiden, groene stroom en biologische voeding. ‘Alles is doordacht. Voor de kids hebben we tweedehands speelgoed en voor de volwassenen gerecyclede tijdschriften en kranten. De lichten gaan alleen aan als het te donker of ongezellig wordt. In de zomer blijven ze dus ook vaak uit. Onze tafels zijn gemaakt van de vloer. Er was nog veel hout over na het leggen, dus besloten we tot deze oplossing. Dat is ook nog wel grappig, eigenlijk hebben we twee tafels extra nodig. Maar ja, het hout is op. Dus dat kan niet.’ Intussen komt de oprichter Bianca erbij staan. ‘Oh ja dat is zo. Binnenkort moeten we dus maar even wat rommelmarktjes afstruinen voor oude tafeltjes’, lacht ze.

Cliché

Ik maak kennis met de eigenares Bianca van Went. Samen met haar partner Bart van Leeuwen is zij in 2013 dit duurzame project gestart. ‘Wij waren altijd al heel bewust met onze planeet bezig en dachten: als dit thuis kan, dan kan dit in het bedrijfsleven ook. We hadden beiden helemaal geen ervaring in de horeca, maar we vonden dat dit moest lukken. Met z’n alle kunnen we wel steeds klagen dat we zo slecht voor onze aarde zorgen, maar we kunnen ook laten zien dat het daadwerkelijk anders kan. Met behulp van Logica willen we een voorbeeld geven aan alle andere restaurants.’

Wat al snel opvalt, zijn de certificaten van het EKO-keurmerk die door het restaurant heen hangen. Er bestaan in de horeca verschillende soorten keurmerken: 70%, 80% of 90% EKO-keurmerk. Maar Logica heeft het ‘gouden’ keurmerk: 100% EKO. Dit houdt in dat werkelijk alles in het restaurant biologisch is. Van de eieren tot het bier maar ook van de schoonmaakmiddelen tot het verf op de muren. ‘Zeker driekwart van onze gasten kiest bewust voor ons omdat Logica geheel biologisch is. Ze willen ook hun bijdragen leveren aan de wereld, ook al is die maar klein. Wij zeggen hier dan ook altijd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Erg cliché, maar voor ons gaat die dubbel en dwars op’, stelt Bianca.

  • De knusse huiskamersfeer typeert het restaurant. Foto: Femke van Amerongen

Thuiskomen

Ik kies een grote luie stoel uit en kijk op het menu. Wat ik al dacht klopt helemaal: er staat geen vlees op.  Wel miso-aubergines met couscous, gegrilde tofu-spiesjes en groente bitterballen. ‘Aan het begin hadden we nog wel ham voor op een tosti en bij een uitsmijter. We moesten nog even aftasten wat onze doelgroep wilde. Maar na drie maanden hebben we die er al afgehaald. We wilden geheel vegetarisch zijn. Hierdoor gaan klanten soms wel eens weg. Dat is jammer. Maar we hebben het liever op deze manier dan dat we niet achter ons concept staan.’ Ook biologisch vlees was voor Bianca geen optie. ‘In biologische veehouderijen wordt wel meer rekening gehouden met het milieu, maar de prijs die we hiervoor aan onze moederaarde betalen is nog steeds te hoog.’

Na het menu bekeken te hebben, bestel ik mijn favoriet: een chai tea latte. Ik ben zelf geen veganist, dus melk mag ik drinken. Maar ook als je wél veganist bent, is hier keuze genoeg. Niet alleen gerechten, maar ook bijzondere gebakjes en taarten. ‘We houden overal rekening mee. Sowieso hebben we altijd veganistische gerechten op de kaart, maar als een gast iets anders wilt, proberen we dit altijd te bereiden. Het komt wel eens voor dat we de ingrediënten niet in huis hebben. We kopen namelijk heel bewust in. Dit betekent kleine porties en seizoensgebonden producten. Ons magazijn is dan ook erg klein. Nee-verkopen komen dus wel eens voor, maar daar hebben gasten altijd begrip voor. Er is immers keus genoeg.’

‘Nee-verkopen komen wel eens voor, maar daar hebben gasten altijd begrip voor.’

Al nippend aan mijn theetje neem ik de sfeer goed op. Links van me zit een Duits gezin. Alleen vader ontbreekt, hij is verdwaald in de Leidse binnenstad. Onbekende moeder en dochters hebben ook geen enkel idee hoe ze vader telefonisch moeten uitleggen waar ze zijn en dus neemt José het hef in eigen handen. Een half Duits, half Engels telefoongesprek later komt de man des huizes euforisch binnenlopen: familie Duitsland is weer herenigd! Bianca ziet het gebeuren en verklaart: ‘Service is voor ons belangrijk. Altijd vrolijke, vriendelijke en behulpzame bediening. Of je nou een zakenman bent die langskomt voor een snelle lunch of een groep toeristen die hier een middaglang gezellig blijft hangen. We willen het hier voor iedereen laten voelen als thuiskomen.’

Harinkje?

Mijn kopje thee is leeg en mijn aantekeningenschrift vol. Tijd om terug te keren naar huis. Eerst nog een rondje langs de keuken. Ik ontmoet een passievolle kok die haar speciale snijtechnieken laat zien. ‘Op deze manier verspillen wij minder eten’, vertelt ze trots. ‘En als het eten over is, verzinnen we daar ter plekke nieuwe gerechten voor. Tomaatjes van de lunch nog niet op? ‘s Avonds een heerlijk tomatensoepje. Zo kan het zijn dat we dagelijks een wisselend menu hebben.’ José vult aan: ‘En als een nieuw gerecht niet haalbaar is, dan krijgen wij als personeel het eten mee. Op deze manier ben ik ook heel geïnspireerd geraakt bewuster te eten en te leven.’ ‘En laat dat nou precies zijn waarvoor ik Logica heb opgericht’, sluit Bianca passend af.

Met een voldaan gevoel stap ik weer naar buiten, een momentje om te reflecteren op mijn eigen gedrag. Hoe bewust ben ik met het milieu bezig, maar vooral met bewust eten? Ik wist voor mijn bezoekje aan Logica niet eens dat veganisten geen melk mochten, dus daar heb je je antwoord al. Maar vanaf vandaag zal ik hier wel verandering in gaan brengen. Dit houdt niet in dat ik spontaan veganist word (moet natuurlijk wel nog af en toe nog m’n harinkje kunnen happen op de Scheveningse boulevard).

Weten waar jij in Leiden nog meer duurzaam kan eten? Stichting Duurzame Horeca heeft de beste restaurants voor jou verzameld.
Foto’s: Femke van Amerongen

welzijn

Hoewel steeds meer hoger onderwijs in het Engels plaatsvindt, is het niveau van veel studenten slecht. Universiteit Leiden is het zat en voert een taaltoets in. Wat vinden Leidse studenten en docenten?

welzijn | achtergrond

Veel mensen kennen de werkvloer binnen het ziekenhuis alleen van televisieseries als ER of Grey’s Anatomy. In werkelijkheid blijft van deze glamour weinig over: het is hard werken, lange dagen en een confrontatie met patiënten en jezelf. Leidse studente Janneke Korst (23) geeft ons een inkijkje in het leven van de coassistent. Iedere geneeskundestudent moet …

welzijn | achtergrond

Veel mensen kennen het gevoel: je rijdt op de weg, vermoeid na een lange dag en je oogleden worden zwaarder. Langzaamaan verslapt je aandacht en vervolgens schrik je op. ‘Pfffff, toch maar even wat koffie kopen bij het tankstation verderop.’ Een automobilist in Leiden had dinsdagochtend 3 april besloten zijn kopje koffie niet te halen. …

welzijn | interview

Universiteit Leiden vertegenwoordigt talloze nationaliteiten. Vanuit Engeland tot Bosnië, Italië tot Australië; internationals komen naar deze stad voor de studie van hun dromen. Maar integreren is zo makkelijk nog niet. Waar ga je wonen? Hoe creëer je een nieuw, sociaal netwerk? En hoe kom je aan geld? Student Masha vertelt hierover.

welzijn

‘Ik heb mijn bril niet bij me’, ‘ik vul dat formulier thuis wel in’ of ‘ik ben dyslectisch’. Het zijn veelgehoorde uitspraken van mensen die niet kunnen lezen en schrijven om niet door de mand te vallen. Er heerst schaamte onder laaggeletterden: niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven is taboe. ‘Laaggeletterden zijn lang niet …

welzijn

Het molenaarsberoep staat sinds kort op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Van der Lelie vertelt waarom de kennis van een molenaar gewaarborgd moet blijven worden.

welzijn

Naast de faculteit der Geesteswetenschappen, het Lipsius, bevindt zich een pitoreske binnentuin omringd met universiteitsinstanties. Hier huisvest onder andere Leiden University Green Office. Een groepje milieubewuste studenten zetten zich hier in om de Universiteit klaar te stomen voor een groene toekomst. De boodschap: Je hoeft niet gelijk veganistisch te worden maar je moet je bewust …

welzijn

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is rector magnificus prof. mr. Carel Stolker bezig met het bestuur van de Universiteit Leiden. Maar wat doet een rector eigenlijk heel de dag?

welzijn

De Leidse universiteit is de oudste van Nederland. Wat je ècht moet weten over haar historie, lees je hier.

welzijn

Door bezuinigingen in de reguliere zorg neemt de druk op vrijwilligers toe. Vrijwilligersorganisaties ontvangen een groter aantal en complexere hulpvragen.

welzijn

Een studentenwoning in Leiden aan de haak slaan: dit klinkt niet al te lastig. Maar hoe gemakkelijk kom je in deze stad aan een kamer?

welzijn

  Lagere werkdruk en hogere lonen; vakbonden, Primair Onderwijs (PO) in Actie en onderwijzers strijden hier al lange tijd voor. In februari verhoogde het kabinet het budget voor het basisonderwijs van 700 naar 937 miljoen, maar dit is volgens de vakbond nog niet genoeg. Daarom zullen er net als in 2017 estafettestakingen worden gehouden. Eerst …