Artboard 1
19-04-2018 | Michael Bernardus
NAVO secretaris-generaal Stoltenberg op bezoek bij Leidse faculteit
V.l.n.r.: Carel Stolker, Jens Stoltenberg en Jaap de Hoop Scheffer;
Foto: Universiteit Leiden

Afgelopen donderdag 19 april ging NAVO-topman Jens Stoltenberg in gesprek met studenten van de Universiteit Leiden aan de faculteit “Governance and Global Affairs” in Den Haag. Na een uiteenzetting over de rol van de NAVO in een veranderende wereld, mochten studenten hem op tal van onderwerpen bevragen.

Terwijl veel Nederlanders hun eerste zomerse dag op het strand doorbrachten, bracht Stoltenberg een bezoek aan de Tweede Kamer, lunchte hij met premier Rutte, minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie en verzorgde hij een lezing en Q&A-sessie voor studenten.

Voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer en huidig professor aan de Universiteit Leiden was gespreksleider bij deze bijeenkomst. De Hoop Scheffer verzorgde een korte introductie op Stoltenbergs lezing: “NAVO aanpassen aan een veranderende wereld”.

Schaatsen

Stoltenberg, als oud-premier van Noorwegen, zegt het fijn te vinden om in Nederland en het platte Den Haag te zijn. Hij vindt het minder fijn dat wij zijn land met schaatsen verslaan. Daarna komt hij al snel ter zake.

“De NAVO is altijd succesvol geweest vanwege het vermogen om te veranderen”. Na de Koude Oorlog wist de NAVO zich te richten op landen buiten NAVO territorium, zoals Afghanistan en Afrika. In 2014 moest de NAVO zich meer focussen op Rusland dat de Krim annexeerde en op het terrorisme van IS, aldus Stoltenberg.

Vervolgens wijt de NAVO-topman uit over de manieren waarop met de veranderingen om moet worden gegaan. Tegen de Russen moet streng worden opgetreden, zonder de dialoog te verliezen. Na het verdrijven van terrorisme in het Midden-Oosten moeten lokale krachten worden getraind om hun eigen land op te bouwen.

Artikel 5

Wanneer de lezing over gaat in de Q&A-sessie geeft De Hoop Scheffer de studenten om beurten de gelegenheid hun vragen te stellen. Daarbij let hij ook op de man-vrouw balans en wijst enkele vrouwen aan na een aantal mannen.

Onderwerpen als klimaatverandering, het nucleaire arsenaal en de EU defensie komen langs. Wanneer Stoltenberg wordt gevraagd hoe om te gaan met de Amerikaanse president Trump die de NAVO niet hoog heeft zitten zegt hij dat “acties duidelijker spreken dan woorden”.

Een andere student vraagt hem waarom de recente aanval op Skripal met zenuwgas niet als een aanval op de NAVO volgens artikel 5 wordt gezien. Dat artikel houdt in dat een aanval op één van de NAVO-landen een aanval op alle landen is. Alleen na 9/11 is een beroep gedaan op dit artikel en trokken alle NAVO-landen gezamenlijk op.

In de Skripal-zaak hebben alle landen hun steun betuigd. Een proportionele reactie is gewenst, maar niet een aanval gesteund door artikel 5. Incidenten vallen daar niet onder, aldus Stoltenberg.

eBay

Na afloop overhandigt De Hoop Scheffer manchetknopen van de Universiteit Leiden aan Stoltenberg. De Hoop Scheffer ontving ooit manchetknopen van president George W. Bush, waarop Bush zei dat hij deze niet terug wilde zien op eBay. Die raad gaf De Hoop Scheffer ook mee aan Stoltenberg.

Stoltenbergs grote droom was altijd om professor te worden. Hij verliet zijn politieke jongerenorganisatie om te werken binnen en onderzoek te doen naar de econometrie.
Toen hij gevraagd werd als staatssecretaris voor Milieu dacht hij nog dat dit een tijdelijk uitstapje naar de politiek was. Hij is echter niet meer teruggekeerd naar de academische wereld en bleef in de politiek.
Stoltenberg werd minister van Economie en Energie en later van Financiën. Van 2000-2001 en van 2005-2013 was hij premier van Noorwegen en sinds 2014 is hij de 13e secretaris-generaal van de NAVO.
veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.