Artboard 1
22-04-2018 | Zaida Bouwmeester
10 redenen om Koningsdag (en -nacht) in Leiden te vieren

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet.

 1. Koningsnacht en -dag op de Nieuwe Rijn
  Op deze centrale plek in Leiden zullen acts zoals Barry Badpak en Funky Risotto je vermaken terwijl je op de grachten van de Nieuwe Rijn een dansje doet. Voor het echte Leidse feestgevoel kan dit feest niet ontbreken. Klik hier voor de volledige line-up.
 2. Everybody Get on the Discobus
  Zowel Koningsnacht als -dag kan je hier geheel in thema genieten van een discofeestje… op een bus! Het is gratis en zal plaatsvinden bij de Karnemelksbrug. Trek die glitterbroek maar uit de kast!
 3. Waag Koningsnacht: Puur Classics XL
  Van 22:30 tot 04:00 zal de Waag omgetoverd worden tot een discotheek. Met artiesten als Def Rhymz en het Puur Classics DJ Team zal het ongetwijfeld een knallende koningsnacht worden. De laatste kaarten gaan de deur uit voor €27,00, dus wees er snel bij.
 4. Kermis
  Leiden is Leiden niet als er geen grootste kermis staat op de Beestenmarkt. Op Koningsdag is deze open van 10:00 tot 20:00. Dan te druk bezig met net iets te veel biertjes drinken? Je kan er zaterdag uitbrakken van 12:00 tot 19:30.
 5. Willies Birthday Bash
  Gooi je voetjes van de vloer tijdens dit feestje bij Annie’s Bar Restaurant. Hitjes van Bieber, Bizzey maar ook 90’s classics zullen de revue passeren. En het beste: de toegang is gratis. Daar wordt een mens blij van. Zien we je om 20:00?
 6. Jus d’Orange Kingsday Festival
  Van 13:00 tot 23:00 kan er flink gedanst worden op muziek van o.a. DJ Paul Elstak, Vunzige Deuntjes Soundsystem  en HOUSEQUAKE. Pluspunt: Domino’s en Karels Bio Friet zijn ook van de partij. Kaarten kosten €12,50, dit wil je niet missen!
 7. Tante Joke’s Koningskaraoke
  Alle karaoke liefhebbers opgelet! In Gebr. de Nobel kan je de sterren van de hemel zingen. Je stembanden laten rusten? Dan kan je ook naar de kleine zaal, waar hitjes uit de 80’s, 90’s en 00’s worden gedraaid. Kaarten kosten €17,50.
 8. Rollende Beats
  Voor knallende techno kan er in het COC Leiden tot 05:00 doorgefeest worden. DJ Remy Unger verzorgt de beats. Kaarten worden verkocht voor €13,50.
 9. Hooglandse Kerkplein
  Voor de rockers onder ons: Dit tweedaagse feestje zal op gang gezet worden door live-acts van onder andere Dean and the Moonboys en Jambassadors. Toegang is gratis.
 10. De Kroeg
  Voor de studenten onder ons: op koningsnacht zullen verschillende DJ’s vanaf 22:00 het dak eraf blazen in Café de Kroeg. Op Koningsdag gaan ze om 19:00 weer open om het nog even dunnetjes over te doen. Op vertoon van je studentenkaart of bij herkenning van de gastheer, ben je van harte welkom.

Met behulp van deze kaart kan je snel zien waar en wanneer je in Leiden nog meer kan feesten of rondstruinen:

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …