Artboard 1
22-04-2018 | Zaida Bouwmeester
10 redenen om Koningsdag (en -nacht) in Leiden te vieren

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet.

 1. Koningsnacht en -dag op de Nieuwe Rijn
  Op deze centrale plek in Leiden zullen acts zoals Barry Badpak en Funky Risotto je vermaken terwijl je op de grachten van de Nieuwe Rijn een dansje doet. Voor het echte Leidse feestgevoel kan dit feest niet ontbreken. Klik hier voor de volledige line-up.
 2. Everybody Get on the Discobus
  Zowel Koningsnacht als -dag kan je hier geheel in thema genieten van een discofeestje… op een bus! Het is gratis en zal plaatsvinden bij de Karnemelksbrug. Trek die glitterbroek maar uit de kast!
 3. Waag Koningsnacht: Puur Classics XL
  Van 22:30 tot 04:00 zal de Waag omgetoverd worden tot een discotheek. Met artiesten als Def Rhymz en het Puur Classics DJ Team zal het ongetwijfeld een knallende koningsnacht worden. De laatste kaarten gaan de deur uit voor €27,00, dus wees er snel bij.
 4. Kermis
  Leiden is Leiden niet als er geen grootste kermis staat op de Beestenmarkt. Op Koningsdag is deze open van 10:00 tot 20:00. Dan te druk bezig met net iets te veel biertjes drinken? Je kan er zaterdag uitbrakken van 12:00 tot 19:30.
 5. Willies Birthday Bash
  Gooi je voetjes van de vloer tijdens dit feestje bij Annie’s Bar Restaurant. Hitjes van Bieber, Bizzey maar ook 90’s classics zullen de revue passeren. En het beste: de toegang is gratis. Daar wordt een mens blij van. Zien we je om 20:00?
 6. Jus d’Orange Kingsday Festival
  Van 13:00 tot 23:00 kan er flink gedanst worden op muziek van o.a. DJ Paul Elstak, Vunzige Deuntjes Soundsystem  en HOUSEQUAKE. Pluspunt: Domino’s en Karels Bio Friet zijn ook van de partij. Kaarten kosten €12,50, dit wil je niet missen!
 7. Tante Joke’s Koningskaraoke
  Alle karaoke liefhebbers opgelet! In Gebr. de Nobel kan je de sterren van de hemel zingen. Je stembanden laten rusten? Dan kan je ook naar de kleine zaal, waar hitjes uit de 80’s, 90’s en 00’s worden gedraaid. Kaarten kosten €17,50.
 8. Rollende Beats
  Voor knallende techno kan er in het COC Leiden tot 05:00 doorgefeest worden. DJ Remy Unger verzorgt de beats. Kaarten worden verkocht voor €13,50.
 9. Hooglandse Kerkplein
  Voor de rockers onder ons: Dit tweedaagse feestje zal op gang gezet worden door live-acts van onder andere Dean and the Moonboys en Jambassadors. Toegang is gratis.
 10. De Kroeg
  Voor de studenten onder ons: op koningsnacht zullen verschillende DJ’s vanaf 22:00 het dak eraf blazen in Café de Kroeg. Op Koningsdag gaan ze om 19:00 weer open om het nog even dunnetjes over te doen. Op vertoon van je studentenkaart of bij herkenning van de gastheer, ben je van harte welkom.

Met behulp van deze kaart kan je snel zien waar en wanneer je in Leiden nog meer kan feesten of rondstruinen:

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …